Η Κεφαλονιά είναι στους 15 κορυφαίους προορισμούς

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη έτοιμες να αναγνωρίσουν το έγγραφο και θέτουν χαλαρότερες προϋποθέσεις για τους εμβολιασμένους τουρίστες σε μια προσπάθεια να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.

Οπως αναφέρει το Capitol (Ρεπορτάζ Cecilia Rodriguez), η Κεφαλονιά είναι στους 15 καλύτερους προορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Με την τουριστική βιομηχανία να παρέχει 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη της Ευρώπη και να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, οι χώρες του μπλοκ θέλουν απελπισμένα να ενθαρρύνουν την επιστροφή των τουριστών του καλοκαιριού, με το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό” ή διαβατήριο εμβολιασμού να φαίνεται ως την καταλληλότερη επιλογή για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεξεργάζεται ένα αντίστοιχο διεθνές πιστοποιητικό.

Είτε στην ψηφιακή είτε στην έντυπη μορφή του, το διαβατήριο ή πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται από τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη και θα του επιτρέπει να μετακινείται στην Ευρώπη και να έρθει στην Ευρώπη από τρίτη χώρα, χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή πρόσθετου διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό ή η παραμονή του σε καραντίνα.

Το έγγραφο θα αναφέρει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό υγειονομικής ασφάλισης, τον τύπο και την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου και του εμβολίου που έχει κάνει ο κάτοχος (ημερομηνία χορήγησης των δύο δόσεων), ενώ θα αναφέρει και την περίοδο που απαιτείται για την ανοσοποίηση σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν για κάθε εμβόλιο.

«Ναι» και σε διεθνή πιστοποιητικά

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να αναγνωρίσουν τόσο τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται από χώρες της ηπείρου, όσο και τα πιστοποιητικά διεθνούς επιπέδου άλλων χωρών.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν δεσμευτεί ήδη να καλωσορίσουν τους επισκέπτες που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (επίσης γνωστό ως διαβατήριο εμβολιασμού, διαβατήριο Covid-19 ή κορονο-διαβατήριο) είναι η Ισλανδία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκδίδει διαβατήρια Covid-19 για τους εμβολιασμένους πολίτες της.

Η χώρα είναι επίσης διατεθειμένη να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ξεκινώντας από αυτά που θα εκδώσουν οι υπόλοιπες 26 ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία (ειδικότερα οι αυτόνομες περιοχές των Νήσων Μαδέρα και των Αζορών) αλλά και η Γεωργία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, κινούνται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση και αρχίζουν να υιοθετούν χαλαρότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, εκδίδοντας κορονο-διαβατήρια για τους εμβολιασμένους πολίτες τους και αναγνωρίζοντας τα αντίστοιχα διαβατήρια/πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το European Best Destinations (EBD), το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας”), έχει συστήσει μια λίστα με τους 15 «καλύτερους προορισμούς για τους εμβολιασμένους τουρίστες” στην ήπειρο.

Ο δε ιστότοπος της ΕΕ, reopen.europa.eu, παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Το EBD παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και οδηγίες για την πραγματοποίηση ταξιδιών στην Ευρώπη χωρίς πιστοποιητικό.

Οι 15 καλύτεροι προορισμοί για όσους έχουν πιστοποιητικού εμβολιασμού

Στη συνέχεια, παρατίθεται οι καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για ταξίδια στην Ευρώπη για όσους λάβουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τιφλίδα, Γεωργία

Ο ασφαλέστερος προορισμός του περσινού καλοκαιριού, η Τιφλίδα, κατάφερε να παραμείνει μεταξύ των περιοχών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία.

Η πρωτεύουσα της Γεωργίας βρίσκεται μάλιστα στην πρώτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμό της Ευρώπης και αυτό το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η Γεωργία έχει «ανοίξει” τις πόρτες της για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να απαιτείται είτε η καραντίνα είτε η διεξαγωγή πρόσθετους διαγνωστικού ελέγχου.

Μαδέρα, Πορτογαλία

Ο νησιωτικό σύμπλεγμα παράμεινε στην «πράσινη ζώνη” καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν και την κατέστησαν τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μια «ασφαλή” διαμονή για τους ταξιδιώτες και έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το EBD συνιστά τη Μαδέρα ως ιδανικό προορισμό για νεόνυμφους, ρομαντικά ή οικογενειακά ταξίδια, καθώς και για τους ψηφιακούς νομάδες δεδομένου ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο χωριό «ψηφιακών νομάδων”, στην Ponta do Sol.

Κεφαλονιά, Ελλάδα

Ψηφίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του 2021, καθώς θεωρείται από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά.

Λιγότερο επηρεασμένη από τον κορονοϊό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα γρήγορα καθιερώθηκε ως ασφαλής προορισμός στην Ευρώπη. Με εστιατόρια και καφετέριες που ανοίγουν ξανά από τα μέσα Απριλίου και μια ευρεία γκάμα καταλυμάτων (βίλες, τουριστικά διαμερίσματα) και παραλίες μήκους πολλών χιλιομέτρων που επιτρέπουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, η Κεφαλονιά είναι έτοιμη το φετινό καλοκαίρι.

Αζόρες, Πορτογαλία

Η συστάδα των εννέα νησιών της Πορτογαλίας θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Οι Αζόρες αποτελούν μάλιστα την πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών που πρόσκεινται στον βιώσιμο τουρισμό, την προστασία και την παρατήρηση της φύσης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στο αρχιπέλαγος χωρίς πρόσθετο διαγνωστικό τεστ ή καραντίνα. Για όσους δεν διαθέτουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό τεστ έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι, ενώ δεν θα επιβάλλεται καραντίνα.

Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα

Το Ρέθυμνο, με τον όμορφο φάρο του, το βενετσιάνικο λιμάνι με τις ψαρόβαρκες, το φρούριο, τις περιπατητικές διαδρομές και τις υπέροχες παραλίες του, είναι επίσης έτοιμο να υποδεχθεί τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.

Πρόσφατα κατατάχθηκε στους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ η περιοχή είναι γνωστή ως το μέρος όπου μεγάλωσε ο Έλληνας θεός Δίας.

Ισλανδία

Η Ισλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες της που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Η Ισλανδία αναγνωρίζει επίσης τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Cavtat, Konavle, Κροατία

Το Cavtat θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, της εγγύτητας σε αεροδρόμια (σε περίπτωση επαναπατρισμού) και των νοσοκομείων, αλλά κυρίως λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβαν οι αρχές.

Το Cavtat είναι ένας κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός για του εμβολιασμένους ταξιδιώτες στην Κροατία που προετοιμάζεται να καλωσορίσει όσους διαθέτουν κοροο-διαβατήριο.

Σεβίλλη, Ισπανία

Η Ισπανία έδωσε μια καινοτόμο απάντηση στην υγειονομική κρίση. Μετά από σκληρούς περιορισμούς που απέφεραν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό του κορονοϊού, η υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας, ανακοίνωσε σχέδια για την υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού ως «στοιχείο ασφαλούς κινητικότητας”.

Η Ισπανία ελπίζει μάλιστα ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα εφαρμόσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να ενισχύσει τον τουρισμό κλάδο της.

Η δε Σεββίλη έχοντας χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από άλλα μέρη της χώρας, θεωρείται «όαση” εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Αθήνα, Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συμφώνησαν στη θέσπιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνία για να υποδεχθεί τουρίστες από το Ισραήλ εάν διαθέτουν πιστοποιητικό, ενώ και η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι θα καλωσορίσει τους τουρίστες από την 1η Μαΐου αρκεί να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) .

Rubjerg Knude, Δανία

Η Δανία και η Σουηδία είναι από τους πρωτοπόρους στην έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Οι πολίτες τους τα χρησιμοποιούν ήδη για τη συμμετοχή σε συναυλίες και εκθέσεις ή για κρατήσεις σε εστιατόρια, ενώ πλέον θα τα χρησιμοποιούν και για ταξίδια.

Οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν τα διαβατήρια Covid-19 που θα εκδώσουν άλλες χώρες. Αρκεί να είναι συμβατά με το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Δανία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το σύστημα πιστοποιητικών εμβολιασμού στα τέλη του μήνα, ενώ θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούνιο, όταν εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της.

Ρόδος, Ελλάδα

Η Ευρώπη οφείλει πολλά στην Ελλάδα για το γεγονός ότι προχωρά η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η χώρα πιέζει την ΕΕ να «κινηθεί πιο γρήγορα” όσον αφορά την υιοθέτησή του, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να τονώσει τον κλάδο του τουρισμού που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Το νησί της Ρόδου είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, σύμφωνα με το EBD.

Κοπεγχάγη, Δανία

Η Δανία αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2021 να καθιερώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που επιτρέπει σε όσους πολίτες της έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να επιστρέψουν, με ασφάλεια, σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Η χώρα είναι επίσης έτοιμη να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα εκδίδονται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κανάρια νησιά, Ισπανία

Τα Κανάρια Νησιά ανοίγουν επίσης τις πόρτες τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με το καθένα να έχει τη δική του ταυτότητα και να παρέχει μια διαφορετική εμπειρία που συνδυάζει την ασφάλεια και την καλοπέραση.

Κως, Ελλάδα

Η Κως είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Το «τέλειο ελληνικό νησί» για όσους αναζητούν διακοπές που συνδυάζουν θάλασσα, ήλιο και παραλίες.

Είναι ένα από τα ελληνικά νησιά με τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών με άμμο.

Στοκχόλμη Σουηδία

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Σουηδία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που τάχθηκαν υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διεξαγωγή ταξιδιών αλλά και για την καθημερινότητα.

Θεωρείται μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι και μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους.