Η Λ.Σ. για το οδικό δίκτυο Δ. Ληξουρίου

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και την προστασία από ατυχήματα και πυρκαγιές:

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει το σύνολο της επικράτειας του Δήμου Ληξουρίου, σε ό,τι αφορά την αναγκαία και επιβεβλημένη αποψίλωση και απομάκρυνση χόρτων, δέντρων και θάμνων, που αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην κυκλοφορία και την ασφάλεια πολιτών και οχημάτων, αλλά και πλούσια καύσιμη ύλη που μπορεί να συμβάλλει σε γενικευμένη πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα τόσο η κεντρική οδική αρτηρία Λιβάδι-Ληξούρι-Κατωγή, όσο και η υπόλοιπη περιφερειακή, Δημοτική και αγροτική οδοποιία που εξυπηρετεί την πρόσβαση σε όλα τα χωριά και ιδιαίτερα στις πολυσύχναστες και προβεβλημένες παραλίες μας, δεν έχουν έστω και ελάχιστα καθαριστεί την φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της χρήσης του ωφέλιμου αναγκαίου πλάτους των οδικών λωρίδων των δρόμων με μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος ή φθοράς οχημάτων, καθώς και κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μέσα σε αστικές και περιαστικές περιοχές της πόλης του Ληξουρίου καθώς και σε κατοικημένες περιοχές και χωριά, αν εξαιρέσει κανείς τις παρεμβάσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων με την χρήση της ελάχιστης «παγίας» χρηματοδότησης που δεν επαρκεί, καθώς και της εθελοντικής δουλειάς των κατοίκων που έχουν παρέμβει σε ένα μέρος των ακαθάριστων περιοχών τους.

Ήδη στα όρια του οδικού δικτύου του Δήμου μας έχουν εκδηλωθεί πολύ πρόσφατα δύο πυρκαγιές που άμεσα ελέγχθηκαν από την παρέμβαση της Π.Υ., ενώ λιγότερο πρόσφατα δύο περιστατικά πυρκαγιάς κάτω από τους χορταριασμένους στύλους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ασυντήρητου δικτύου (Αγ. Δημήτριος, Καμιναράτα).

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και μέτρων αντιμετώπισης της πυρκαγιάς (αντιπυρικές ζώνες, καθαροί αγροτικοί δρόμοι, επαρκή πυροσβεστικά κλιμάκια σε διασπορά, ετοιμότητα και επάρκεια των πυροσβεστικών κρουνών κ.α.) στο Δήμο μας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνου που μπορεί να απειλήσει θανάσιμα συμπολίτες μας και να καταστρέψει ολόκληρες περιοχές και περιουσίες. Σε αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούν σε συνθήκες νύκτας και ισχυρών ανέμων που συνήθως μπαίνουν φωτιές, να ανταποκριθούν όπως έχει αποδειχτεί στην ζωή από άλλες καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τέτοιες απροστάτευτες και ακάλυπτες αντιπυρικά περιοχές του Δήμου μας, που κινδυνεύουν άμεσα, όπως είναι όλα τα χωριά και οι περιοχές της Ανωγής (Αγ.Θέκλη–Πετανοί, Δαμουλιανάτα–Ρίφι, Καμιναράτα-Μαντουκάτα, Μονοπωλάτα-Παρισάτα), Κατωγής και Αθέρα κ.α. τα εναέρια μέσα.

Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και επείγουσα λαϊκή ανάγκη της αντιπυρικής προστασίας για να προστατευθούν ζωές και περιουσίες, η Κυβέρνηση, και ο τομέας πολιτικής προστασίας διαθέτουν ως κρατική αρωγή στον Δήμο Ληξουρίου το «αστρονομικό» ποσό των 23 χιλ. ευρώ!!! και στη Δασική υπηρεσία 23 χιλ. ευρώ για όλο το νομό (!!!). Ακολουθούν με αυτό τον τρόπο την «πεπατημένη» όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν αντιμετωπίζει την αντιπυρική–αντιπλημμυρική προστασία ως επιλέξιμες δαπάνες ώστε να δοθούν μια οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Αντίστοιχη εικόνα «προσφοράς» υπάρχει και από την ΠΙΝ που διαθέτει το επίσης αστρονομικό ποσό των 150 χιλ. για όλο το νομό για το σύνολο της πολιτικής προστασίας !!!, ενώ μια εργολαβία θαμνοκοπής για όλο το νομό που χειρίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί, ενώ εάν και όταν πραγματοποιηθεί θα αφορά σε μικρές παρεμβάσεις και μάλιστα κατόπιν εορτής.

Ανάλογη είναι η στάση και της Δ.Αρχής που αντί να διεκδικήσει τα ανάλογα κονδύλια και ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, διαχειρίζεται το πρόβλημα με σημειακές παρεμβάσεις και αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που ουσιαστικά και αυτήν την δαπάνη την πληρώνουν οι πολίτες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε και απαιτούμε:

◼︎ Να αρχίσει αμέσως η θαμνοκοπή και ο καθαρισμός όλου του οδικού δικτύου καθώς και ο καθαρισμός και η συντήρηση των ηλεκτρικών στύλων προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και πυρκαγιά.

◼︎ Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις.

◼︎ Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας στο Δήμο και ιδιαίτερα στην περιοχή Ανωγής, Κατωγής και Αθέρα.

◼︎ Να υπάρξει ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό του Πυροσβεστικού κλιμακίου