Η Ρόδη απαντά στο Θόδωρο για τον ΦοΔΣΑ

Ροδή Κράτσα

Τις υψηλές προσδοκίες, τις οποίες έχουν οι τοπικές κοινωνίες των Ιονίων Νήσων, από τον ΦοΔΣΑ σε ό,τι αφορά την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και παράλληλα τη μεγάλη αποφασιστικότητα της Περιφερειακής Αρχής για την εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων σε περιφερειακό πλέον επίπεδο, υπογράμμισε -για μια ακόμα φορά- η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου για τον διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, με τηλεδιάσκεψη -μέσω της πλατφόρμας e:Presence- την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

Η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. επεσήμανε στον πρώην Περιφερειάρχη ότι δυστυχώς για ακόμα φορά επαναφέρει το δήθεν θέμα της νομιμότητας του Φορέα Διαχείρισης μόνο και μόνο για να κάνει «θόρυβο» θεωρώντας ότι με την τακτική αυτή κερδίζει την κοινή γνώμη. «Δυστυχώς για εσάς, κε Γαλιατσάτο, δεν απαλλάσσεστε των πολλών και μεγάλων ευθυνών σας από τα πέντε χρόνια που είχατε την διακυβέρνηση της Περιφέρειας στα χέρια σας. Είναι ντροπή να μην αναφέρεστε στην κατάσταση των χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων, στα προβλήματά τους και στα έργα που πρέπει να γίνουν, από τη στιγμή που εσείς όσο ήσασταν Περιφερειακή Αρχή δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ γι’ αυτούς, ούτε καν τους είχατε επισκεφθεί, αλλά ούτε και εφαρμόσατε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ψηφίσατε. Και σήμερα, το μόνο που κάνετε συστηματικά, είναι να προσπαθείτε να πλήξετε τον νέο Φορέα και το έργο του αδιαφορώντας απόλυτα για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών», υπογράμμισε η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης, τόσο η ίδια ως Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, όσο και όλοι οι συνεργάτες της, είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι κάνουν το καθήκον τους και θέτουν τις βάσεις για το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ετοιμάζοντας τον νέο ΠΕΣΔΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου απαντώντας στην επερώτηση του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α», «παραλάβαμε από τον κο Γαλιατσάτο στη χειρότερη δυνατή κατάσταση τη διαχείριση των απορριμμάτων, εμείς ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τα Ιόνια Νησιά στη νέα εποχή».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αποσαφήνισε -για μια ακόμα φορά- στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται καμία δικαστική απόφαση ή άλλη διοικητική πράξη που να πλήττει το κύρος της νόμιμης σύστασης της εταιρείας ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. και το ιδρυτικό καταστατικό αυτού. Οι αποφάσεις του ΔΣ και της ΓΣ ανωνύμων εταιρειών, όπως ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. προσβάλλονται αποκλειστικά στα πολιτικά δικαστήρια, όπως προσφάτως ανέφερε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την από 08/02/2021 απόφασή του, αλλά και ο Γεν. Γραμ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με πρόσφατο έγγραφο, το οποίο απευθύνει στην Γεν. Δ/νση Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και   επ’ ουδενί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρ.152.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπογράμμισε ότι ουδεμία προσφυγή ή άλλη πράξη υφίσταται περί προσβολής του κύρους της από 12 Ιουνίου 2020 απόφασης της Περιφερειάρχη για τον ορισμό δύο μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, σύμφωνα με την εγκύκλιο 102/13-09-2019 του ΥΠΕΣ, όπου αποσαφηνίζει το άρθρο 6 του ν.4623/2019 και το άρθρο 10 του ν.4625/19.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο της γραπτής απάντησης, την οποία κατέθεσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «ουδεμία προσφυγή ή άλλη πράξη υφίσταται περί προσβολής του κύρους της από 4 Αυγούστου 2020 διαπιστωτικής πράξης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Σπύρου Ιωάννου, ως πολιτικού προϊσταμένου έχοντας την αρμοδιότητα ελέγχου της Δ/νσης Ανάπτυξης και των υποκείμενων τμημάτων Εμπορίου της ΠΙΝ αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας της σύστασης της εταιρείας και την τήρηση των κατά νόμο διατάξεων για τη νόμιμη σύσταση του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. Άλλωστε το δικαίωμα προσβολής της πράξης αυτής έχει παραγραφεί από 20/08/2020.

Επίσης, «ουδεμία προσφυγή ή διοικητική πράξη ή άλλου είδους απόφαση υφίσταται αναφορικά με την προσβολή του κύρους της από 15/06/2020 ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. και της με ίδια ημερομηνία απόφασης περί συγκρότησης σε σώμα του ΔΣ της εταιρείας μετά τις γενόμενες αρχαιρεσίες».

Αναφορικά με την προσφυγή των κ.κ. Σαρλή και Μπούκα, σύμφωνα με την απάντηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, «από την επισυναπτόμενη πρώτη σελίδα της προσφυγής Σαρλή-Μπούκα ενώπιον του Συντονιστή και από την ανάγνωση των προσβαλλόμενων αποφάσεων κατά των οποίων στρέφεται προκύπτει, ότι σε αυτές (αποφάσεις) δεν είναι ούτε η απόφαση της ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, ούτε η απόφαση περί συγκρότησης του πρώτου ΔΣ της εταιρείας, ούτε η απόφαση της Περιφερειάρχη περί ορισμού δύο μελών στο ΔΣ της εταιρείας, ούτε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Σπύρου Ιωάννου, που διαπίστωσε την τήρηση των προϋποθέσεων νομιμότητας της σύστασης της εταιρείας. Άρα, επ’ ουδενί δεν πλήττεται η νόμιμη σύσταση του φορέα».

Τέλος, «επί της πρόσφατης απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152 αναφορικά με το κύρος αποφάσεων του ΔΣ του Φορέα επίκειται άμεσα η κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στην Επιτροπή αναστολών».

Ρ. Κράτσα
Θ. Γαλιατσάτος