Θέμα επιβίωσης για τη Νέα Δημοκρατία η επιτυχής εκλογή αρχηγού, λέει ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος

O βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος

Πιθανή τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης βλέπει ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος κάτω απ’ αυτήν την πολιτική κατάσταση. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι στο σημείο που έχει φτάσει το κόμμα του, η επιτυχής διαδικασία στην εκλογή προέδρου, είναι θέμα επιβίωσης.

• Ανησυχείτε για την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ;

Η διαδικασία στο σημείο που έχουμε φτάσει πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και με επιτυχία, είναι θέμα επιβίωσης για τη ΝΔ. Oλα τα στελέχη, εθελοντές, βουλευτές θα κάνουμε ότι μπορούμε να μην πάει τίποτα στραβά στις 20/12.

• Συμμερίζεστε τις φωνές συναδέλφων σας που μιλούν για δόλο και συνωμοσίες από κάποιους που δεν ήθελαν εκλογές για νέο πρόεδρο;

sofia liakou • Στη ζωή μου έχοντας μπει από μικρό παιδί στον κόσμο της εργασίας, αργότερα στην ιατρική την οποία ασκώ μέχρι σήμερα και στην πολιτική, η αρχή μου είναι η σκληρή δουλειά και οι καθαρές σχέσεις είτε αφορά τους συνεργάτες μου, είτε τους ασθενείς μου, είτε τους πολίτες που με τιμούν με την ψήφο τους. Αφήνω τις θεωρίες συνωμοσίας και την ενασχόληση με σκοτεινούς κόσμους σε άλλους.

• Γιατί πιστεύετε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς, έμειναν στο παρασκήνιο σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ΝΔ;

• Είναι μια προσωπική τους επιλογή την οποία σέβομαι. Και ας μην ξεχνάμε και ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς είναι δύο πυλώνες για την παράταξη, έχοντας προσφέρει πολλά και στη ΝΔ και στον τόπο.

• Τα μέτρα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και σκληρά και η κυβερνητική πλειοψηφία ακουμπά τους 153. Προβλέπετε ότι έχει μέλλον, δηλαδή τετραετία, όπως υποστηρίξει ο κ. Τσίπρας;

• Βλέπετε εσείς να έχει μέλλον αυτή η κυβέρνηση; Πέρα από την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα στόχο, κανένα πρόγραμμα. Επί Σαμαρά είχε επιτευχθεί πλεόνασμα και ετοιμαζόμασταν για έξοδο στις Αγορές νωρίτερα από το προβλεπόμενο και είχαν εξοικονομηθεί και 500 εκ. ευρώ για κοινωνική πολιτική. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, η χώρα βαδίζει στα τυφλά και με το ζόρι βρέθηκαν 100 εκατ. για κοινωνική πολιτική.

• Θα βλέπατε εφικτή ή ίσως και αποτελεσματική μια οικουμενική κυβέρνηση; Κι αν όχι, τι στάση θα κρατήσει το κόμμα σας; Πού θα στηρίξετε την αντιπολίτευσή σας; Θυμάστε πάντα πώς λειτούργησε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό λέτε όχι σχεδόν σε όλα;

• Η συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τα τωρινά πολιτικά δεδομένα μοιάζει πιθανή. Oμως χωρίς Τσίπρα, Κατρούγκαλους και Φίληδες, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς στη σύνθεσή της, με διετή ορίζοντα και με συγκεκριμένο στόχο, ώστε να βγει η Χώρα από το αδιέξοδο.

• Oσο περνά ο καιρός με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ έχετε την αίσθηση ότι παλιοί ψηφοφόροι σας επιστρέφουν στη βάση σας; Γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν.

• O κόσμος της ΝΔ είναι ακόμα παγωμένος και μουδιασμένος. Στήριξε όμως σε δύο πολύ δύσκολες εκλογές τη ΝΔ, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Μόλις επιλυθεί το εσωκομματικό και η ΝΔ διαμορφώσει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση θα καταφέρει να συγκροτήσει πάλι γύρω της ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα.

• Πώς κρίνετε το ρόλο του Βασίλη Λεβέντη;

• Αισθάνθηκα την ανάγκη πρόσφατα να του χαρίσω την εικόνα της Αγίας Υπομονής για να επιβραβεύσω την υπομονή και επιμονή του. Κατάφερε κάτι που πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζε απίθανο, να εισέρθει στη Βουλή με το κόμμα του. Τώρα θα κριθεί, γιατί πλέον από το ρόλο που είχε εκτός Βουλής θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη θεσμική πολιτική ζωή που είναι πολύ διαφορετική.

• Τι περιμένετε από το κόμμα σας την επομένη των εσωκομματικών εκλογών;

• Να αποκτήσει πάλι τα χαρακτηριστικά, ώστε να καταφέρει να εκφράσει πλειοψηφικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, να εκφράσει με αξιοπιστία μέσα από το πρόγραμμά της την πίστη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, την κατάφαση στην ελευθερία και την προσήλωση στην αλληλεγγύη, αρχές που για την Κοινωνική Κεντροδεξιά αποτελούν τις σταθερές της πολιτικής και κοινωνικο-οικονομικής της φιλοσοφίας που νοηματοδοτούν τις επιλογές της και προσδιορίζουν το περιεχόμενό της.