ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΝΕΟΣ, Α;

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Οδηγός ΠΕΝΤΕ βημάτων

Εχω γνωρίσει νέους 80,90 και 100 ετών και δεν υπερβάλλω, έχω γνωρίσει και γέρους 30,40, 50 και 60 ετών.

Ξέρω τι θα μου πείτε.

Μη μας λες τα ίδια και τα ίδια. ‘Εχουμε διαβάσει τα άρθρα σου περί νοητικής στάσης, θετικής προσδοκίας και ένα σωρό που αναμασάς και εσύ στα βιβλία και στα σεμινάρια σου, όπως και όλοι αυτοί που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια και που μας κάνουν μερικές φορές να νοιώθουμε χαζοί που ενώ είναι τόσο απλό ….εμείς δεν το καταφέραμε ακόμη.

Έχετε δίκηο, μόνο που αυτή τη φορά θα σας δείξω και τον τρόπο, τη μέθοδο που βοηθά εμένα και ελπίζω να την ακολουθήσετε και εσείς.

Ξέρουμε θα μας πεις για την Μέθοδο Σίλβα 44 χρόνια το κάνεις έτσι;

Όχι αυτή τη φορά. Αυτή τη φορά θα σας μιλήσω για τη γιαγιά Ελένη, την Ευανθία τον Αργύρη, την Αθηνά, την Χριστίνα, την Εβίτα, τον Αλέξανδρο-Χρήστο, τον Φίλιππο, τον Λεωνίδα, τον παππού Χρήστο, τον Παναγή, την Μα;ριάννα, τον Σωτήρη, τον Μανώλη,τον Βασίλη, τον Γιάννη, τον Στάθη, τον Πωλ, τις δίδυμες, τις εξομολογίστρες, το χταπόδι κ.α.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί;

Είναι επώνυμα δέντρα στο κτήμα Κριτονού στην Κεφαλλονιά και αντιπροσωπεύουν όλους αυτούς. Οι περισσότεροι από την οικογένεια μου, αλλά και φίλοι που μου χάρισαν ένα δεντράκι να τους θυμάμαι.

Ε’ καλά τώρα και τι έγινε μ αυτό;

Η δυσκολία με τους περισσότερους ανθρώπους είναι, ότι τους λείπει γνώση (πληροφορία) που θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτό που νομίζουν ότι συμβαίνει.

Γίνε πιο σαφής.

Ναι. Η ευφυία είναι προιόν εξέλιξης της κυτταρικής ζωής και όχι μόνο προνόμιο του ανθρώπινου είδους. Αναγνωρίζουμε πλέον ευφυία στο ζωικό βασίλειο αλλά και στο φυτικό.

Η δυσκολία μας βρίσκεται περισσότερο στην επικοινωνία και την ανταλλαγή των πληροφοριών, αλλά και στη συνειδητότητα. Παρόλα αυτά έχουμε άπειρα δείγματα αυτοσυνείδησης στα ζώα.

Και ο κόσμος των φυτών όμως δεν πάει πίσω. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα δέντρα ενός δάσους επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του Μυκηλίου (δίκτυο επικοινωνίας των ριζών).

Ο Cleave Baxter (εφευρέτης του ανιχνευτή ψεύδους) απέδειξε ότι τα φυτά αναπτύσσουν προσωπική σχέση με αυτούς που τα φροντίζουν και είναι σε θέση να γνωρίζουν, τι συμβαίνει στη ζωή τους.

Ο Dr David Furlong γνωστός συγγραφέας και ψυχικός ερευνητής, μπόρεσε με την ομάδα του να επικοινωνήσει με υπεραιωνόβια (3000 ετων) δέντρα.

Η μάνα μου μιλούσε στα λουλούδια της και η αυλή της στο χωριό ήταν πανέμορφη και ευωδιαστή.Ο πατέρας μου είχε 100% επιτυχία στα μπολιάσματα του γιατί μίλαγε μαζί τους. Οι δικές μου ιστορίες είναι τόσο εντυπωσιακές που πολλοί εύκολα θαμ με χαρακτήριζαν υπερβολικό ή και γραφικό.

Αρχαίοι πολιτισμοί όπως Ίνκας, Μάυια, Σαμάνοι, Ινδιάνοι, Έλληνες, Κινέζοι κ.α έχουν ν δείξουν ανάλογη εμπειρία.

Τα 5 βήματα που θα διαβάσεις παρακάτω είναι ενδεικτικά και αναφέρονται στο δικό μου τρόπο αντίλήψης της πραγματικότητας, αλλά και αντίδρασης στο αδηφάγο φθοροποιό παρόν που αν δεν το ‘’γεμίζεις’’ με ευχάριστες και χρήσιμες δραστηριότητες καταλήγει σε χαμένο παρελθόν. Ανάμνηση χωρίς ικανοποίηση.

Καθώς ο χρόνος περνά, στενεύει ο κύκλος της επικοινωνίας, είτε γιατί εσύ περιορίζεις τη δράση σου και τον κύκλο επαφών σου, είτε γιατί δεν ανανεώνεις τα ενδιαφέροντα σου και τις γνώσεις σου.

H τηλεόραση και το android smartphone σου έχουν υποκαταστήσει μεγάλο μέρος της επικοινωνίας σου και πολλές φορές περιορίζεσαι στα like στα προφίλ των γνωστών που παίρνουν πόζες στο φακό για να δηλώσουν ότι ο χρόνος δεν τους άγγιξε. Τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει και δεν έχεις να πεις κάτι καινούριο. Η καλόπιστη κριτική που συνεχίζεις να κάνεις στη ζωή τους, δεν τους αγγίζει πια και βρίσκεστε μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, που πιθανόν υποσυνείδητα να την προκαλείς για να τα συναντήσεις. Αυτά είναι στάδια προκαταθληπτικά. Αν συνεχίσεις έτσι σε λίγο θα αρχίσουν και σωματικές δυσλειτουργίες και το χειρότερο είναι ότι τις θεωρείς φυσιολογικές και αναμενόμενες.

Δεν είναι αλήθεια αυτό.

Δηλαδή να είσαι ασθενής επειδή μεγαλώνεις. Ούτε αδύναμος ή αδιάφορος.

Μπορεί το σφρίγος τα αντανακλαστικά και η εκρηκτικότητα που είχες στα 20 και στα 30 να έχουν υποχωρήσει, αλλά αν συντηρείς τον δυναμισμό σου (πνευματικό χαρακτηριστικό) θα παραμένεις λειτουργικός και ο ενθουσιασμός σου (ψυχικό χαρακτηριστικό) θα σου δίνει τη χαρά της δημιουργίας σε ότι και αν ασχολείσαι.

Ξ Ε Κ Ο Λ Λ Α λοιπόν από την αδράνεια και μέσα από τα 5 βήματα που θα ακολουθήσουν, βάλε μπρος τη λειτουργία του νου και του σώματος σου.

Το πρώτο είναι: Φύτεψε δέντρα και φυτά. Βάφτισε τα, μίλα μαζί τους σαν να σε ακούν,ευχαρίστησε τα για τους καρπούς που σου δίνουν. Κάνε το ίδιο με τα ζώα.

Τα ζώα δένονται συναισθηματικά μαζί μας και αν τους μιλάτε θα απολαύσετε πολλές χαρές μαζί τους. Ένας σκύλος μαθαίνει και αντιδρά σε περισσότερες από 60 λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γάτες και ας το παίζουν ανεξάρτητες.

Δεύτερο βήμα: Γράψτε

Πάρτε μολύβι και χαρτί και αρχίστε να γράφετε οτιδήποτε. Από εμπειρίες από τη ζωή σας, ιστορίες και περιστατικά μέχρι άρθρα που εκφράζετε την άποψη σας και ας μην τα δημοσιεύετε αναγκαστικά. Γράψτε τις σκέψεις σας τα οράματα σας τα όνειρα σας, ένα μυθιστόρημα,ένα βιβλίο, ότι θα μπορούσε να σας δώσει χαρά.

Τρίτο βήμα: XOMΠΥ

Βάλτε ένα ή περισσότερα χόμπυ στη καθημερινότητα σας.

Η μουσική είναι η χαρά της ψυχής και αν γνωρίζεις ένα μουσικό όργανο θα την απολαμβάνεις καλύτερα.

Η γλυπτική στο ξύλο ή σε πέτρα ή να μαζεύεις ξύλα από την παραλία, να ζωγραφίζεις, να μετασχηματίζεις έπιπλα παλιά ή άλλα αντικείμενα ή συσκευές προς ανακύκλωση.

Αν σου αρέσει η μαγειρική μπορείς να κάνεις πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά και να ευχαριστείς και τους φίλους σου. Γράψου σε ομάδες στο F/B.

Ψάξε τον εθελοντισμό.

Τέταρτο βήμα: Διατροφή, καλή φυσική κατάσταση, Σπορ

Αυτοσκοπός είναι η καλή σου φυσική κατάσταση. Βρες ένα αγώνισμα, παιγνίδι που να σου δίνει χαρά αλλά και να σε γυμνάζει.

Περπάτημα, κολύμπι, ορειβασία, ποδήλατο, γιογκα, κ.λ.π.

Πρόσεξε τη διατροφή σου και το βάρος σου.

Πέμπτο βήμα: Οι ορμόνες σου

Ότι αφήνεις σε αφήνει. Αυτός είναι βασικός κανόνας και για τον εγκέφαλο σου ιδιαίτερα σημαντικός. Το ενδοκρινικό σου σύστημα χρειάζεται διαρκή εγρήγορση. Το σώμα σου γίνεται νεώτερο όταν γεμίζει ορμόνες. Βασικό μυστικό της μακροζωίας: Κάνε έρωτα, σεξ, πήδημα ‘όπως και αν το λες και κάνε το όσο πιο συχνά μπορείς.

Στείλε μήνυμα στο σώμα σου, ότι είσαι ακόμη νέος, α.

Κάνε ένα 10 ετές πρόγραμμα με όσα θέλεις να είσαι, να κάνεις, να γίνεις, να έχεις, να νιώσεις, να προσφέρεις.

Ο JOSE SILVA σε μια προσωπική κουβέντα που είχαμε κάποτε μου ε’ιπε:

Πάνο, κάνε πιο πολύ καλό, από, αυτό που δέχεσαι. Το σύμπαν σε παρακολουθεί.