Θρήνος για τον ηγέτη των Κεφαλλονιτών της Νέας Υόρκης Γιώργο Μενεγάτο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος με όλη την σημασίας της λέξεως ήταν ο θρήνος των Κεφαλλονιτών της Νέας Υόρκης και κατ’ επέκταση της Κεφαλλονιάς για τον ευπατρίδη, τον φιλάνθρωπο, τον ευεργέτη και τον μοναδικό και ανεπανάληπτο ηγέτη των Κεφαλλονιτών της Αμερικής Γιώργο Μενεγάτο, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ηττήθηκε από τον κορωνοϊό τα ξημερώματα της Κυριακής, 7 Μαρτίου 2021 σε ηλικία 68 ετών.

Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του «προέδρου των προέδρων», όπως τον χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Κεφαλλονιτών της Αμερικής και οι ηγέτες της Κεφαλλονιάς, προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα ψηφίσματα που εξέδωσαν οι φορείς που ευεργετήθηκαν από την χαρισματική του μορφή και τα μηνύματα των ηγετών και απλών ανθρώπων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται να φωτίσουν πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της φιλανθρωπικής δράσης και της πολυδιάστατης προσφοράς του Γεωργίου Μενεγάτου.

Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι ο Γιώργος άνηκε στο «Εμείς» που έλεγε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και ο δεύτερος, διότι ως άνθρωπος της πίστεως τηρούσε με ευλάβεια και εφάρμοζε απαρέγκλιτα το «…μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου..»

 

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του προέδρου της Κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν Γεωργίου Μενεγάτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προ ενός περίπου έτους όταν ξέσπασε η πανδημία ο Γιώργος Μενεγάτος ήταν επί ποδώς καθώς η αρτοβιομηχανία «New Yorker Bagels» με έδρα το Λογνκ Αϊλαντ Σίτι του Κουίνς συμπεριλαμβανόταν στις επιχειρήσεις που θεωρούνταν ζωτικής σημασίας.

Καθώς επέστρεφε από τη δουλειά, καθ’ οδών από την Αστόρια προς τη Νέα Ιερσέη περνούσε από τα σπίτια συγγενών και φίλων που είχαν νοσήσει,  είτε συμπεριλαμβάνονταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, άφηνε τα ολόφρεσκα μπέιγκελ και άλλα τρόφιμα και τους έδινε κουράγιο λέγοντάς τους ότι μαζί θα περάσουμε και αυτή την δοκιμασία και ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα νικήσουμε τον κορωνοϊό.

«Μετά την Σταύρωση και τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση» έλεγε ο Γιώργος κάθε φορά που συνομιλούσε με όσους ευεργετούνταν από την γενναιοδωρία του, την φιλαλληλία και την φιλανθρωπία του.

Το προσκύνημα  

Οι συγγενείς και οι φίλοι του αειμνήστου του απόγευμα της Τετάρτης, 10 Μαρτίου 2021, προσήλθαν συντετριμμένοι στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Αντωνόπουλος» στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια για να προσκυνήσουν την σορό του, να ψάλλουν με τους ιερείς το Τρισάγιο και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην χαροκαμένη σύζυγο και συναγωνίστρια Μαρία το γένος Γδύση, στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς.

Τα πολύχρωμα στεφάνια που είχαν καλύψει τις δύο πλευρές της μεγάλης αίθουσας, οι πίνακες των φωτογραφιών, καθώς επίσης και η γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί απέναντί τους καθιστούσαν ακόμη πιο επώδυνες τις στιγμές. Τα δάκρυα στα πρόσωπα των οικείων και οι αναστεναγμοί των συγγενών και φίλων ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους τους παρισταμένους ότι ο εκλιπών ήταν εξαίρετος οικογενειάρχης και Άνθρωπος με κεφαλαίο γράμμα.

Αν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα προσκυνήματα στα Γραφεία Τελετών έχουν περιοριστεί, εν τούτοις στο προσκύνημα για τον Γιώργο Μενεγάτο υπήρχε το αδιαχώρητο γιατί όλοι ήθελαν να σκύψουν ευλαβικά το γόνυ τους στο πέρασμα αυτού του μεγάλου ανδρός.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξόδιος Ακολουθία

Η Εξόδιος Ακολουθία εψάλη το πρωί της Πέμπτης, 11 Ιανουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Δυτικό Μανχάταν.

Η 115η Οδός είναι μια από τις στενές Οδούς της περιοχής και ήταν αν όχι η πρώτη τουλάχιστον μια από τις σπάνιες φορές που στο μεγαλύτερο μέρος της Οδού υπήρχαν διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα με συνέπεια τα σχολικά, τα ασθενοφόρα και τα μεγάλα οχήματα να κινηθούν όπισθεν και να αλλάξουν δρόμους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα περιπολικά της τροχαίας, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα εξέδιδαν πρόστιμα, περνούσαν μπροστά στο ναό, κοντοστέκονταν και απέδιδαν με τον δικό τους τρόπο τις δέουσες τιμές στον πρόεδρο της κοινότητας και συνάμα των ευεργέτη των συνδικαλιστικών φορέων και των ευαγών οργανισμών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Εντός του ναού επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή. Όλοι ήταν μαυροφορεμένοι, σκυθρωποί και ανέμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει η Εξόδιος  Ακολουθία και να ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των ιερέων και του ιεροψάλτη Αντώνη Λαζαράκη και να ψάλλουν το «Μαρία η Οδός».

Ο π. Βασίλειος Δρόσος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Κ. Ελπιδοφόρο, μετέφερε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου στην οικογένεια και εξήρε την προσφορά του.

Εκ μέρους των ιερέων μίλησε ο «παπάς του λαού», όπως είθισται να αποκαλούμε τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, π. Χρήστο Παππά, ο οποίος επικοινωνούσε καθημερινά με τον αείμνηστο τις δύο τελευταίες εβδομάδες και του έδινε κουράγιο και δύναμη.

Ο π. Χρήστος, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ιερείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό και κατέστη το σύμβολο της νίκης κατά του ιού που στέρησε τις ζωές πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανών και ομογενών, αναφέρθηκε στον αγάπη του αειμνήστου για την ζωή και τον άνισο αγώνα που έδωσε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Εκτενή αναφορά έκανε στην πολυσχιδή δράση του ευπατρίδη, όπως τον χαρακτήρισε, του καλύτερου εργάτη στον Αμπελώνα του Κυρίου, στην αδυναμία και στην αγάπη για τον Άγιο Γεράσιμο και τον Άγιο Εφραίμ και εστίασε την προσοχή της στην βαριά κληρονομιά που άφησε στην οικογένεια, στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου, στους Κεφαλλονίτες της Νέας Υόρκης και την ίδια την Κεφαλονιά.

(anamniseis.net)