Θόδωρος: Πλήρης αποτυχία διαχείρισης από τον ΦΟΔΣΑ της κ. Κράτσα

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος, τ. περιφερειάρχης

Στην Παλοστή είναι βουνά τα σκουπίδια. Πλήρης αποτυχία διαχείρισης από τον ΦΟΔΣΑ της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τονίζει σε επερώτησή της η ΑΝΑΣΑ.

Η επερώτηση αναφερει:

Προς κ. Περιφερειάρχη. Η επίσκεψή μας στον χώρο του ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς μας εξέπληξε αρνητικά. Όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που προσκομίζουμε με ημερομηνία λήψης 15/3/2022, ουδεμία διαχείριση πραγματοποιείται στον χώρο και τα σύμμεικτα απορρίμματα εναποτίθενται επί του εδάφους δημιουργώντας ολόκληρους λόφους.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε μπροστά μας την ολοκληρωτική αποτυχία του, υπό την περιφερειάρχη, φορέα ΦΟΔΣΑ ΙΝ να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα στερεά απόβλητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Το πρόβλημα έχει δυο διαστάσεις:

Αδυναμία διαχείρισης που καταλήγει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και τοξική επιβάρυνση της εδαφικής διαστρωμάτωσης της περιοχής.

Ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου από τον μηχανισμό της ΠΙΝ, καθότι, όπως έχει καταγγελθεί, η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου είναι ΚΑΙ ελεγκτής ΚΑΙ ελεγχόμενη.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ακόμη δεν έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση για τις επιπτώσεις από το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειάρχης:

• Τι σχέση έχει η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Παλοστής, όπως την παρουσιάζουμε με αδιάσειστα στοιχεία, με τις επανειλημμένες δηλώσεις σας για δήθεν «νέα εποχή» που έφερε ο ΦΟΔΣΑ ΙΝ στην διαχείριση των απορριμμάτων;

• Τι μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση;

• Γιατί δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΠΙΝ;

• Ο ΦΟΔΣΑ ΙΝ πόσο χρεώνει τους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες του;

Για την ΑΝΑΣΑ: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.