Ιακωβάτειος: Το έκθεμα Δεκεμβρίου 2022

Το Έκθεμα του Δεκεμβρίου παρουσιάζεται από τη Θεοδώρα Ζαφειράτου, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Αναφέρεται σε χειρόγραφα του Κεφαλονίτη λόγιου Αντωνίου Μοσχόπουλου, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έκδοση (2022) της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών από τον καθηγητή Ιωάννη Δελλή.

Οι σχετικές πληροφορίες και εικόνες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η δωδέκατη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα έχει τον τίτλο «Η εξέλιξη της ζωής» και θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Θα μιλήσει η Κατερίνα Πειρουνάκη, βιολόγος στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ (1718-1788)

Δρ. Θεοδώρα Ζαφειράτου

Το 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Γ. Δελλή με τίτλο «Thummigius Graecus: Ο Α. Μοσχόπουλος (1718-1788) μεταφραστής του έργου του Γερμανού L. PHIL. THUMMIGIUS (1697-1728) Institutiones Philosophiae Wolfianae. Editio princeps Τρία Ανέκδοτα χειρόγραφα. Εισαγωγή, σχόλια, βιβλιογραφία» – έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Στο βιβλίο μεταγράφονται και εκδίδονται τρία χειρόγραφα του Κεφαλονίτη λόγιου Αντώνιου Μοσχόπουλου (1718-1788): το χειρόγραφο Πρακτική Φιλοσοφία, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Ι. Μ. Αγίων Ταξιαρχών Αιγίου και τα χειρόγραφα  Λογική και Μεταφυσική, που φυλάσσονται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη- Μουσείο Ληξουρίου στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων.

Στα χειρόγραφα αυτά μεταφράζεται από τον Α. Μοσχόπουλο το έργο του Thummigius (1697-1728) Institutiones Philosophiae Wolfianae, το οποίο αποτελεί επιτομή του έργου του δασκάλου του Christian Wolff (1679-1754). Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Δελλή η μετάφραση αυτή αποτελεί σημαντική προσφορά στα προεπαναστατικά γράμματα, καθώς πρόταγμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού υπήρξε η διάδοση των ιδεών και των αξιών του μέσω της μετάφρασης έργων μεταξύ των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Δρ. Θεοδώρα Ζαφειράτου

Σημείωση: Το έκθεμα δημοσιεύθηκε και από το Δίκτυο Μουσείων Ιονίου (Δι.ΜΙΝ) στις 17 Νοεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας (Ο.Η.Ε.).