Ισως να μην είναι και έτσι…

Διαβάζω την ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ για την 28η Οκτώβρη 1940. Προτρέπει να παιδιά να αναλύσουν τα γεγονότα …να μην λένε «ίσως να είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε» …να δουν τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές…

Διότι σαφέστατα η υπεραπλουστευμένη ανάγνωση της ιστορίας είναι άκρως επικίνδυνη. Και αν δεν αναλύονται σε βάθος, και υπό διαφορετικές προσεγγίσεις τα ιστορικά γεγονότα, τότε πραγματικά δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τυφλών εθνικιστικών τάσεων που ουδέν έχουν να προσφέρουν.

Η ανάγνωση της ιστορίας με έναν «τρελλό Χίτλερ» και έναν «κορόιδο Μουσολίνι», ταιριάζει σε μία προσέγγιση της ιστορίας που μοιάζει με παραμύθι για μικρά παιδιά. Να λησμονούμε τα αίτια που οδήγησαν την ίδια εποχή, πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να εδραιωθούν φασιστικά καθεστώτα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις η Ιστορία να επαναληφθεί…

Να λησμονούμε τους χαφιέδες και μαυραγορίτες, που ήτο και αυτοί Ελληνες, και που οδήγησαν τα χρόνια της Κατοχής χιλιάδες ομοεθνείς μας στο θάνατο, τότε πραγματικά η λήθη [η λησμονιά] είναι που αποτελεί την προσβολή στη μνήμη όσων αγωνίσθηκαν για την ελευθερία.

Το να θεωρούμε καταδικαστέα την προτροπή Δασκάλων στους μαθητές να σκεφθούν, να αναλύσουν τα ιστορικά γεγονότα, με ποικιλία θεωρήσεων, σημαίνει μόνον ότι θέλουμε «μουγγούς» δασκάλους και «τυφλά» παιδιά που δεν θα μάθουν να σκέφτονται, που δεν θα μάθουν να «βλέπουν» σε βάθος, αλλά απλά να κοιτούν …στο κενό.

Οι πρόγονοί μας θεμελίωσαν το δικαίωμα έκφρασης, που κατοπινά σε παγκόσμιο επίπεδο πήρε συνοπτικά το σχήμα «διαφωνώ με όσα λές, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λές».

Το να θεωρούμε ότι λχ η Κερκόπορτα ήταν η αιτία της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, αυτό αποτελεί μια υπεραπλουστευμένη ανάγνωση της Ιστορίας, και αν δεν αναλυθούν τα αίτια, η Ιστορία θα επαναλαμβάνεται.  

Και ουδείς λογικός αμφισβητεί το γεγονός που αναφέρει η επίμαχη ανακοίνωση, και είναι ντροπή να μην το λέμε στα παιδιά: «…σήμερα ετοιμάζονται νέοι πόλεμοι στην περιοχή μας… Με πρωταγωνιστές πολυεθνικές που για την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, εμπλέκουν την χώρα μας σε μεγάλους ανταγωνισμούς και επικίνδυνα αδιέξοδα μέσα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια…».

Το είχε πει εξάλλου πριν, προφητικά, ο ποιητής Ι. Ρίτσος:

«Δύσκολες ώρες, στον τόπο μας.

Κι αυτός ο περήφανος,

γυμνός, ανυπεράσπιστος, ανήμπορος,

αφέθηκε να τον βοηθήσουν·

εγγράψαν υποθήκες πάνω του·

πήραν διακιώματα· αξιώνουν·

μιλάνε για λογαριασμό του·

του ρυθμίζουν την ανάσα, το βήμα·

τον ελεούν·

τον ντύνουν μ’ άλλα ρούχα ξέχειλα, χαλαρωμένα·

του σφίγγουν μ’ ένα καραβάσκοινο τη μέση.

Εκείνος,

μέσα στα ξένα ρούχα, ούτε μιλάει κι ούτε πια χαμογελάει

μη και φανεί που ανάμεσα στα δόντια του κρατάει (ως και την ώρα του ύπνου)

σφιχτά σφιχτά, σαν ύστατο οβολό του, (μόνο τώρα βιος του)

γυμνό, απαστράπτοντα κι ανένδοτο, το θάνατό του.»

Ετσι απλοϊκά.

  • Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ ανέφερε τα εξής:

Αγαπητοί μας Μαθητές

Η επέτειος της 28ης Οκτώβρη 1940 ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, προσφέρεται πάντα για την κατάκτηση της ιστορικής αλήθειας που δεν γράφεται στα σχολικά βιβλία, αλλά και για την άντληση στέρεων συμπερασμάτων για το σήμερα.

Ήταν αλήθεια ο πόλεμος «…το ολέθριο αποτέλεσμα της αποτυχίας στην εφαρμογή των όρων της ειρήνης που είχαν τερματίσει τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο την περίοδο 1919-20…» όπως αναφέρουν τα σχολικά βιβλία;  Ψάξε μήπως για τον πόλεμο τότε και πάντα η αιτία είναι η αδηφάγα ανάγκη των μονοπωλίων και των «τραστ» (βιομήχανοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες κ.α), να εξασφαλίσουν νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές και νέες αγορές, για να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη τους αποκτώντας δύναμη και σε άλλες χώρες αλλάζοντας τα σύνορά τους.

Ψάξε μήπως τον φασισμό δεν τον επιβάλλουν κάποιοι «τρελοί» όπως αποκαλούν τον Χίτλερ. Ψάξε μήπως το φασισμό την 10ετία 1930-40 τον στήριξαν όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ζητούσαν από το γερμανικό λαό να είναι “ενωμένος”,  να βάλει πλάτη, να αποδεχτεί τη φτώχεια και την ανεργία του για το καλό “του γερμανικού έθνους”,  όπως ακριβώς το ζητούσαν πρόσφατα (και τώρα) στην χώρα μας, έχοντας την ίδια επιχειρηματολογία και συναγελαζόμενοι με την εγκληματική Χρυσή Αυγή. Αλήθεια δεν γιγαντώθηκε ο φασισμός με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας (“Ford”, “General Motors”, IBM,  Siemens), στην Ιαπωνία και αλλού, κάνοντας τσιράκια τους φασίστες; Τα τσιράκια των εφοπλιστών δεν έκαναν στο Πέραμα οι χρυσαυγίτες;

Ψάξε μήπως αυτό που σου λένε, ξανά και ξανά, για το ότι όποτε οι Έλληνες ενώθηκαν όλοι μαζί μεγαλούργησαν…είναι άραγε αλήθεια, αφού υπήρξαν Έλληνες (π.χ. κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου – Λογοθετόπουλου – Ράλλη) που στήριξαν τη ναζιστική κατοχή που με την σειρά της οδήγησε στο θάνατο μισού εκατομμυρίου Ελλήνων από την πείνα, το χειμώνα του 1940-41. Αφού οι ελληνικές αρχές και ο ίδιος ο δικτάτορας Μεταξάς  ήταν αυτοί που αρνήθηκαν, αρχικά, στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές να πολεμήσουν τον Ιταλό εισβολέα και στη συνέχεια τους παρέδωσαν στους Γερμανούς κατακτητές για να τους εκτελέσουν. Αφού το μεγαλύτερο τμήμα των αστικών πολιτικών κομμάτων της εποχής εγκατέλειψε τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Κάιρο αφήνοντας τον ελληνικό λαό να πολεμά και ν’ αντιστέκεται μόνος του.

Ψάξε μήπως το τσάκισμα του φασισμού το κατάφεραν οι αντιστασιακές οργανώσεις των λαών αλλά και ιδιαίτερα, το νεοσύστατο σοσιαλιστικό κράτος της Σοβιετικής  Ένωσης με τον ασύλληπτο αριθμό των 20 εκατομμυρίων νεκρών, αφού οι Δυτικοί «Σύμμαχοι» σήκωσαν όπλα ενάντια στην Γερμανία μόνο το 1944, δηλαδή μετά  την στρατιωτική νίκη της.

Ψάξε μήπως και στην χώρα μας ο λαός μας είπε το μεγάλο ΟΧΙ στα βουνά της Αλβανίας όταν ο δικτάτορας Μεταξάς έλεγε να ρίξουμε μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων, όταν  οργανώθηκε στο ΕΑΜ, ο ένοπλος ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ που έδιωξαν Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες.  Όταν το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα, πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές, εμπόδισε το (1943)  και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη “μάχη της σοδειάς”. Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς να γίνει η Βόρεια Ελλάδα μέρος του Βουλγαρικού φασιστικού κράτους κ.α.

Ψάξτε αγαπητοί μαθητές αν έχει κάποια σχέση το 1940 με το 2020 σκεπτόμενοι  πίσω από τα φαινόμενα γιατί και σήμερα ετοιμάζονται νέοι πόλεμοι στην περιοχή μας για τους ίδιους σχεδόν λόγους. Με πρωταγωνιστές πολυεθνικές που για την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, εμπλέκουν την χώρα μας σε μεγάλους ανταγωνισμούς και επικίνδυνα  αδιέξοδα  μέσα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ψάξτε επίσης ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που βγαίνει από τη δουλειά των εργαζομένων, των γονιών σας. Ψάξτε αν υπάρχουν εμπόδια στα όνειρά σας, αν κάποιοι  βγάζουν τρελά κέρδη ενώ οι πολλοί ζουν κάτω από τις ανάγκες τους;

Τη φετινή χρονιά, που αναπτύχθηκαν μεγάλοι μαθητικοί αγώνες διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών για την ασφαλή διά ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, η απάντηση ήταν η καταστολή, η ωμή βία, τα  ΜΑΤ που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων και την σύλληψη και κράτηση 14 χρονου μαθητή. 

Η 28η Οκτώβρη είναι μια γιορτή της εποχής μας γιατί μπορούμε να δώσουμε το περιεχόμενο των σημερινών μας ονείρων, των αναγκών μας. Η ιστορία της γενιάς σας θα γραφτεί πάλι με αγώνες!

Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο!

Αργοστόλι 27/10/20

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ