Και η Ιθάκη στο πρόγραμμα στήριξης εγκύων και νέων γονέων μικρών νησιών

Ανακοινώθηκε στο Συνέδριο μικρών νησιών από τον γ.γ. Μανώλη Κουτουλάκη ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει και την Ιθάκη.

Η ανακοίνωση του γ.γ.:

Γονεικότητα και Μικρό-Νησιωτικότητα: το κοινωνικά θετικό πρόσημο που χρειαζόμαστε | 46 μικρά νησιά | 300 ωφελούμενα ζευγάρια και γονείς για 1 χρόνο

Ξεκινήσαμε και επίσημα την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που (τολμώ να πω) είναι από τις πιο σημαντικες πρωτοβουλίες που έχουμε δρομολογήσει στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η μείωση του πληθυσμού στα νησιά, τα αντικίνητρα για τα νέα ζευγάρια να επιλέξουν να μείνουν ή να πανε σε ένα μικρό νησί, το επιπλέον κόστος που καλούνται να καταβάλουν τα νέα ζευγάρια και τόσοι άλλοι λόγοι που αφορούν τη «νησιωτικοτητα» ήταν αρκετά για να μας κινητοποιήσουν και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ να ξεκινήσουμε για ενα χρόνο (με προοπτική επέκτασης) ενα σπουδαίο προγραμμα.

Επίσημα λοιπόν, έχει εκκινήσει το Πρόγραμμα Υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών, το οποίο πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με φορέα υλοποίησης την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φαιναρέτη».

Μέσω του Προγράμματος θα προσφερθούν δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες:

α) μαιευτικής φροντίδας – συμβουλευτικής,

β) ψυχολογικής υποστήριξης και

γ) ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • έγκυες γυναίκες και υποψήφιους πατέρες,
  • νέες μητέρες και πατέρες με νεογνά και βρέφη έως 12 μηνών,
  • γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και
  • γυναίκες και άντρες που βιώνουν περιγεννητική απώλεια.

Όσοι κάτοικοι των μικρών νησιών ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Φαιναρέτη» τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2109319054 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 – 21.00 ή μέσω e-mail στο: info@fainareti.gr και να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Η «νησιωτικοτητα» δεν αποτελεί δύσκολο γρίφο. Είναι απλώς η αιτία και ο λόγος για να κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση αυτά που θεωρούμε αυτονοητα στις μεγάλες πόλεις και στον ηπειρωτικό χώρο. Και η ισοσκέλιση του δείκτη γήρανσης θέλει πρακτικές λύσεις.