Κοντά στους Απόδημους Κεφαλονίτες και Θιακούς ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος

Συγκινητική υποδοχή επεφύλαξαν οι ομογενείς στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος βρίσκεται στο Μόντρεαλ μετά από πρόσκληση της Κεφαλλονίτικης Αδελφότητας Καναδά «Αίνος». Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκε ο δραστήριος πρόεδρος της Αδελφότητας Απόστολος Αγγούριας, ο οποίος και τον ενημέρωσε τόσο για τη δραστηριότητα των Κεφαλληνίων και Ιθακησίων του Καναδά όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.

Συνέντευξη στα ΜΜΕ του Καναδά

Ο Περιφερειάρχης αρχικά έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ για τις δραστηριότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους. Σε ωριαία συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μόντρεαλ Mike Fm 105,1, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα Ιόνια Νησιά, τη φυσική ομορφιά και την ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις καθώς και για τα τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρία Δαπέρη και Κώστα Μιχόπουλο, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ευχαρίστησε την Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα «Αίνος» για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους Κεφαλλονίτες αλλά και τους συλλόγους της Λευκάδας και της Ζακύνθου στον Καναδά για να τεθούν υπόψη του οι σκέψεις των αποδήμων, οι επιθυμίες τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν όταν έρχονται στην πατρίδα τους. «Η επαφή μου με τους φορείς των αποδήμων στοχεύει ώστε στο μέλλον η συνεργασία μας να γίνει στενότερη και να λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες και τις ιδέες που έχουν για την ανάπτυξη των νησιών μας» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Το προσφυγικό ήταν επίσης ένα από τα ζητήματα που αναφέρθηκε, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο κ. Γαλιατσάτος. «Στα δικά μας νησιά δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει, είχαμε οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης ζητημάτων φιλοξενίας, παροχής στέγης και σίτισης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι».

Το πρόβλημα της μετανάστευσης νέων επιστημόνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό επίσης τέθηκε στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαρροή νέων ανθρώπων, χρήσιμων για το κράτος, στους οποίους η πατρίδα έχει επενδύσει με σπουδές χρόνων και δαπάνη χρημάτων προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που αναγκάζει τα νέα παιδιά, τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς είμαστε εκείνοι που ευθυνόμαστε και πρέπει να βρούμε τρόπους και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την επιστροφή τους στην πατρίδα», είπε χαρακτηστικά.

Τουριστική οικονομία και πρωτογενής τομέας

Όσον αφορά τη διαφήμιση των Ιόνιων Νησιών ο κ. Γαλιατσάτος δεν στάθηκε μόνο στις ομορφιές και τις παροχές που μπορούν να έχουν οι επισκέπτες αλλά αναφέρθηκε επίσης στα τοπικά προϊόντα, τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα, ενημερώνοντας ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα έχουν εντάξει στο πρωινό που προσφέρουν, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προβολής τους σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επί μακρόν στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα του παρελθόντος, κυρίως γραφειοκρατικής φύσης: «τα νησιά μας είναι διαμάντια στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι τα στολίδια της πατρίδας μας και πρέπει όλοι να τα προσέχουμε και εμείς που είμαστε εκεί και οι ομογενείς μας που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα αλλά αποδεικνύουν με πράξεις την αμείωτη αγάπη τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στις συνεντεύξεις αναφέρθηκαν και τα προβλήματα των νησιών: οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά σύμφωνα και με τους δημοσιογράφους στα ΜΜΕ της ομογένειας «ο Περιφερειάρχης αποδεικνύεται μαραθωνοδρόμος, που δεν τον φοβίζουν οι αγώνες δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων».

Συνάντηση με επιχειρηματίες της ομογένειας και πιθανότητες εξαγωγής προϊόντων

Όπως αποδεικνύεται οι Κεφαλλονίτες στο εξωτερικό έχουν προκόψει κι έχουν μεγαλουργήσει, με πείσμα και πολύ δουλειά, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση της χώρας που έχουν εγκατασταθεί. Εν προκειμένω στον Καναδά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επιχειρήσεις Κεφαλλήνων που βρίσκονται στην κορυφή του είδους τους: η μεγάλη επιχείρηση εφοδιασμού καταστημάτων και ξενοδοχείων των αδελφών Τζανετάτου (κορυφαία σε όλο τον Καναδά) και η εισαγωγική εταιρεία τροφίμων των αδελφών Αντύπα (πρώτη επίσης στο είδος της) άνοιξαν τις πόρτες τους και οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες ξενάγησαν τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στις εγκαταστάσεις τους.

Μάλιστα με τον κ. Σωτήρη Αντύπα ο Περιφερειάρχης έβαλε τις βάσεις μιας συζήτησης που αφορά σε διερεύνηση συνεργασίας για εξαγωγή προϊόντων από το σύνολο των Ιόνιων Νησιών στον Καναδά (με κορυφαίο στις προτιμήσεις το μέλι, τα βότανα της Ιόνιας γης και το λάδι). «Γυρνώντας πίσω θα εργαστούμε για να θέσουμε τις βάσεις που θα επιτρέψουν στα Ιόνια Νησιά να συνεργαστούν μεταξύ τους, τους παραγωγούς να ενώσουν δυνάμεις για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να κερδίσουν το στοίχημα της εξαγωγικής αγοράς», δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Συγκίνηση και νοσταλγία

Στις συγκινητικές στιγμές υποδοχής των ομογενών που δεν ξέχασαν ποτέ το νησί τους (μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυρνούν κάθε καλοκαίρι για πολυήμερες διακοπές), ηλικιωμένοι, άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας αλλά και νέοι και μικρά παιδιά έσπευσαν όλοι να συναντηθούν με τον Θ. Γαλιατσάτο για να του μιλήσουν για την πατρίδα και τις επιθυμίες τους.

Ο κ. Γαλιατσάτος φανερά συγκινημένος, μίλησε μαζί τους αναφέρθηκε σε κοινούς γνωστούς και φίλους, τους μετέφερε τα νέα από την Κεφαλονιά και επισκέφθηκε το Κεφαλλονίτικο Σπίτι, που βρίσκεται στην καρδιά του Μόντρεαλ σε ιδιόκτητο κτίριο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Αδελφότητας «Αίνος».

Οι μικροί Κεφαλλονίτες του Καναδά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη χοροεσπερίδα τους κάνοντας συνεχώς πρόβες ελληνικών χορών, οι μεγαλύτεροι ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες της ετοιμασίας κι όλοι μαζί δημιουργούν μια πολυπληθή και δημιουργική κοινότητα, με αξιέπαινες δράσεις, πολύ αγάπη για την Κεφαλονιά και τα Ιόνια Νησιά και μεγάλη νοσταλγία για τον τόπο τους.

Ο προέδρος του «Αίνου» Απόστολος Αγγούριας δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό του Περιφερειάρχη, δημιούργησε πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών και κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χωρέσουν όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις στο εξαιρετικά μικρό χρονικό πλαίσιο των 4 ημερών της επίσκεψης του Θ. Γαλιατσάτου στον Καναδά.

Οι επαφές του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στον Καναδά συνεχίζονται. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν ακόμη επαφές με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά (θα πραγματοποιήσει ταξίδι από την Οττάβα για τη συνάντηση), η ομιλία του στην μεγάλη χοροεσπερίδα του «Αίνου», ενώ ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα μεταβεί στη συνέχεια.


Σύσκεψη του Περιφερειάρχη με όλα τα σωματεία των Ιονίων Καναδά


Τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεοδωρος Γαλιατσάτος, το πρωί της Κυριακής 13/11 προσκεκλημένος του Προέδρου κ. Νικόλα Παγώνη, ο οποίος ξενάγησε στους χώρους τον κ. Γαλιατσάτο και τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Κοινότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της εθελοντικής εργασίας που επιτελεί η Κοινότητα προς όφελος των Ελλήνων της διασποράς αλλά και όσων έχουν ανάγκη, με λειτουργία εκκλησίας, ελληνόφωνων σχολείων, διαμερισμάτων φιλοξενίας, επιτροπών δράσης υπέρ των παιδιών στην Ελλάδα καθώς και εκδόσεων.

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε στο βιβλίο της Ελληνικής Κοινότητας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Παγώνη τις πιθανότητες συνεργασίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις στα Ιόνια νησιά, με συνεισφορά της ομογένειας του Καναδά.

Στο γκαλά του Magic Mission για τα παιδιά της Ελλάδας

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος συμμετείχε σε γκαλά που διοργάνωσε η Επιτροπή Συμπαράστασης Παιδικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας «Magic Mission». Η Επιτροπήξ λειτουργεί από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και στο παρελθόν έχει προσφέρει 14.000 ευρώ για τα σχολεία της Κεφαλονιάς που είχαν πληγεί από τους σεισμούς. Στο γκαλά που διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κέντρου ο κ. Γαλιατσάτος κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό, μαζί με τον πρ. Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Robert Peck, τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλαο Σιγάλα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεαλ Νικόλα Παγώνη και την πρόεδρο της Επιτροπής Βρισιήδα Μαύρου.

Ο κ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε την ομογένεια για τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για συνεχή και αδιάλειπτη δράση όλων υπέρ των αδυνάτων κοινωνικών στρωμάτων και των συναθρώπων μας που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύσκεψη με τους συλλόγους των ομογενών από τα Ιόνια Νησιά

Το «Κεφαλονίτικο Σπίτι» του Μόντρεαλ κατακλύστηκε από ομογενείς από όλα τα Ιόνια Νησιά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επτανησιακών συλλόγων και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, το βράδυ της Κυριακής 13/11, θέτοντας τα ζητήματα που τους απασχολούν. Αρχικά ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών παραδίδοντας, σε εφαρμογή απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση του Σώματος υπέρ της ψήφου της ομογένειας.

Τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα από όλα τα Ιόνια Νησιά με κυρίαρχα τα προβλήματα της υγείας και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία (κυρίως της Κέρκυρας) και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κεφαλονιά. «Είναι ανεπίτρεπτο τρία χρόνια μετά τους σεισμούς να μην έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Αυτό οφείλεται στην επιλογή, τότε, της Πολιτείας να εκτελέσει το Υπουργείο τα έργα, γεγονός που δημιούργησε καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αντίθετα η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στη Λευκάδα και τη Βόρεια Κεφαλονιά από τους σεισμούς το 2015, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς γιατί τα ανέλαβε η Περιφέρεια και οι τοπικές υπηρεσίες» ενημέρωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Ενημέρωση επίσης έγινε για τα έργα ανάπλασης της Παλικής με σκοπό την γρήγορη αναδιάταξη της περιοχής καθώς και για το Γηροκομείο Κεφαλονιάς, για το οποίο η ΠΙΝ εξασφάλισε την χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του, το επανέταξε στο ΕΣΠΑ και απομένει η ολοκλήρωση του έργου από το Δήμο Κεφαλονιάς.

Επίσης τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα οδοποιίας, αναπλάσεων περιοχών, λειτουργίας της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, της δημιουργίας παιδικών χαρών στα νησιά και για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια έκπληξη που επεφύλαξαν οι ομογενείς του Καναδά στον Περιφερειάρχη: ένα μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Συλλόγου Ζακυνθίων Καναδά καθώς και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Περιφερειάρχης συγκινημένος από την υποδοχή, τη φιλοξενία και τη θερμή αντιμετώπιση, ευχαρίστησε τους ομογενείς και δεσμεύτηκε για συνέχιση της αμφίδρομης επικοινωνίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA