Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις λογικές του λαϊκισμού». Βγάζει off τον Νικολόπουλο

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», στο δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:

  • Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν ώστε να κάνουμε ένα διάλογο και μια αντιπαράθεση απόψεων για το πως αντιλαμβανόμαστε τη Νέα Δημοκρατία. 

  • Αντί να ψάχνουμε για πρόσωπα θα πρέπει να αναζητήσουμε τι θέλουμε από το νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και να δούμε ποιος πληροί τις προϋποθέσεις.  

  • Δεν υποτιμώ τους συναδέλφους μου στη Βουλή αλλά δεν ζήτησα από κανέναν να στηρίξει την υποψηφιότητά μου διότι δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι αυτή η εκλογή αφορά ένα κλειστό club μηχανισμών. Δυστυχώς γίνεται αυτή η συζήτηση. Εγώ θέλω να μείνω έξω από μια τέτοια συζήτηση. 

  • Όσοι νομίζουν ότι υπάρχουν ομάδες που χειραγωγούνται και μετακινούνται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ευτυχώς αυτά δεν συμβαίνουν πια. 

  • Μέσα από την ανοιχτή διαδικασία θα βγει η Νέα Δημοκρατία πιο ισχυρή. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο μητρώο μελών και αυτά τα μέλη θα πρέπει να τα κρατήσουμε ενεργά στη συνέχεια. 

  • Εάν αυτή η εκλογή είναι μια εκλογή των λίγων και των μηχανισμών τότε η κοινωνία δεν έχει λόγο για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και θα παραχωρήσουμε πάλι τη διαδικασία στους μηχανισμούς. 

  • Η μήτρα του λαϊκισμού όπως διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ’80 από το ΠΑΣΟΚ επηρέασε στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα και επηρέασε εν μέρει και τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρουμε διαζύγιο από αυτές τις πρακτικές, να εκφράσουμε τα παραγωγικά στρώματα, πρέπει να γίνουμε το κόμμα της εργασίας. 

  • Θέλουμε να εκφράσουμε την Ελλάδα της δημιουργικότητας, της εργασίας, της ελευθερίας όπου ο καθένας θα προχωράει ανάλογα με τις αξίες του και την Ελλάδα της αλληλεγγύης. 

  • Η Νέα Δημοκρατία πρέπει υποδεχθεί με την ίδια άνεση τον μετριοπαθή κεντρώο και τον παραδοσιακό δεξιό αλλιώς δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει μεγάλη παράταξη και να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ. 

  • Μπορώ να «ξαναμεγαλώσω» τη Νέα Δημοκρατία, να απευθυνθώ σε πολίτες που την έχουν εγκαταλείψει χωρίς να χάσω παραδοσιακούς ψηφοφόρους. 

  • Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Αν εκλεγώ Πρόεδρος θα κάνω τη ζωή του κ. Τσίπρα πολύ δύσκολη. 

  • Το πρόβλημα ηγεσίας  της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να λυθεί τώρα. Δεν έχει περιθώρια για μεταβατικές λύσεις γιατί ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει στην εξουσία.

  • Η Κυβέρνηση δεν έχει αναζητήσει ποτέ σοβαρά ισοδύναμα μέτρα. 

  • Ο κακός εννοούμενος συνδικαλισμός πρέπει να τελειώνει την επόμενη ημέρα. Στις 50 υπογραφές  της υποψηφιότητας μου δεν υπάρχει κανένας συνδικαλιστής.

  • Τα capital controls και η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

  • Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε από του χρόνου να μειωθεί κατά 30% με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εφόσον η χώρα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και αυτός θα ήταν ο δικός μας στόχος. 

  • Ο κ. Νικολόπουλος είναι o τελευταίος άνθρωπος που θέλω πίσω στη Νέα Δημοκρατία. 

  • Οι πραγματικοί ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτούς έχουμε τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ. 


 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. πήρε διαζύγιο από πολλές παραγωγικές τάξεις


Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9.89», στην εκπομπή «Γιάφκα» του δημοσιογράφου, Σπύρου Χαριτάτου.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:

  • Δεν με ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές αλλά και να κυβερνήσουμε καλά. 

  • Οι καλές Κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ανοιχτό κόμμα, δημοκρατικό κόμμα, ανανέωση σε πρόσωπα και σε ιδέες, δημοκρατικές δομές και αξιοκρατία στην αξιολόγηση των στελεχών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο για να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία. 

  • Θέλω να ανανεώσω ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία στο στελεχιακό της δυναμικό, αυτό δεν σημαίνει ότι πετάμε όλους τους παλιούς έξω. 

  • Χρειάζεται ουσιαστική αναδιοργάνωση της οργανωτικής υποδομής της Νέας Δημοκρατίας που έχει μείνει στη δεκαετία του ’70.

  • Ας αφήσει η Κυβέρνηση τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ελέγχων της Κυβέρνησης από τα οποία φαίνεται ότι έκανε λιγότερους ελέγχους στη λίστα Λανγκάρντ από όσους κάναμε εμείς. 

  • Ενοχλεί τον κ. Τσίπρα ότι επιχείρησα να βάλω τάξη στο Δημόσιο η οποία ξηλώθηκε μέσα σε 6 μήνες.  

  • Το μόνο επίτευγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου ήταν να φέρει πίσω τους επίορκους. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. 

  • Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα διότι είναι χρέος μου να πάω στην περιφέρεια να μιλήσω με τους πολίτες και να τους παρουσιάσω τις προτάσεις μου για τη Νέα Δημοκρατία και να ακούσω τις απόψεις τους. 

  • Ξεκινάω τις περιοδείες μου, το Σάββατο θα είμαι στην Κόρινθο, την Κυριακή στον Έβρο.  

  • Η Νέα Δημοκρατία πήρε διαζύγιο από πολλές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Πρέπει να εκφράσουμε τις δυνάμεις της υγιούς εργασίας, όχι μόνο των εργοδοτών αλλά και των εργαζομένων.


 Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, την Κύπρο.

Το ακριβές πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι το εξής:

10:45: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Γεωργιάδη

11:45: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη

12:45: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου

15:00: Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη»

16:45: Επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Επέλεξα να ξεκινήσω την προσπάθεια εκλογής μου στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας από την Κύπρο. Ο εθνικός συμβολισμός είναι προφανής.

Από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, θα ενημερωθώ για τη ραγδαία πρόοδο που σημειώνεται  στο Κυπριακό. Θα τον διαβεβαιώσω ότι ως Πρόεδρο της Ν.Δ. θα με βρίσκει πάντα αρωγό στις πρωτοβουλίες του. 

Από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, θα ενημερωθώ για την επιτυχή πορεία της Κύπρου προς την έξοδο από το δικό της Πρόγραμμα.

Με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα συζητήσω το πρόγραμμά μου για την ανανέωση της Ν.Δ.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συζητήσω με την πανεπιστημιακή κοινότητα το επιτυχημένου μοντέλο της ελεύθερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θέλω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Τέλος θα συναντηθώ με Έλληνες της Κύπρου που θα καλέσω να συμμετάσχουν στην εκλογή νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Έχω ζητήσει από τη Ν.Δ. να στηθούν κάλπες σε όλη την ομογένεια όπου υπάρχει Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματός μας. Η Νομαρχιακή μας στην Κύπρο είναι από τις πιο δυναμικές».