Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μπρούκλιν

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Πρωτοστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Ιερόθεου, Καθηγούμενου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, βοηθούμενος από τους ιερείς π. Απόστολο Μανωλούδη, π. Γεράσιμο Μπάλλα και τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, ιερομόναχο Μελέτιο Μπουγά, τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιερής Εικόνας, στον κατάμεστο από πιστούς ομώνυμο Ιερό Ναό του Μπρούκλιν.

Κατά το κήρυγμά του ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο θείο έργο του Αγίου Νικολάου τον οποίο χαρακτήρισε κορυφαίο ιεράρχη της Εκκλησίας μας.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα όλοι εδώ στον πολύ όμορφο αυτό ιερό ναό για να τιμήσουμε και να δοξάσουμε τον μεγάλο και οικουμενικό μας διδάσκαλο, τον Αγιο Νικόλαο τον θαυματουργό. Τον προστάτη των φτωχών, ορφανών, θαλασσινών και των αρρώστων.
Είναι ο μέγιστος πατήρ και φιλάνθρωπος. Αν και πέρασαν τόσοι πολλοί αιώνες από τότε που εκοιμήθη, το όνομα του ποτέ δεν έχει ξεχαστεί. Ναοί χτίζονται προς τιμή του, μοναστήρια, ξωκλήσια, καθεδρικοί ναοί.

Από αριστερά στα δεξιά διακρίνονται ο π. Απόστολος Μανωλούδης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος και ο π. Γεράσιμος Μπάλλας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.

Πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, παίρνουν το όνομά του και τον έχουν προστάτη τους, όπως είναι προστάτης και για τόσους άλλους ανθρώπους. Ολοι μας μικροί και μεγάλοι, κληρικοί και μη επικαλούμαστε το όνομά του όταν χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη.

Οι θαλασσινοί μας τον Αγ. Νικόλαο έχουν για προστάτη από τα αγριεμένα κύματα και ανέμους. Τα νησιά μας στην Ελλάδα είναι κατάμεστα από εκκλησίες αφιερωμένες στο όνομά του. Κάθε εκκλησία έχει και ένα θαύμα. Κάθε εικόνα έχει και μία παρουσία του. Κάθε τάμα που είναι αφιερωμένο στην εικόνα του είναι και ένα θαύμα. Σήμερα και αύριο στη γιορτή του ζητάμε τη βοήθεια και την προστασία του. Χρόνια πολλά αγαπητοί μου αδελφοί, και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε όλα τα καλά του θεού» ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος.

Απευθυνόμενος στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής ευχαρίστησε την ιστορική, όπως τόνισε, εφημερίδα της Ομογένειας που πάντα στηρίζει και προβάλει την Εκκλησία και ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε όλη την Ομογένεια.

Μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, από αριστερά στα δεξιά: Φώτης Γκουρνέλος, Λουκάς Κωνσταντίνος, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και Ισίδωρος Μπιλαρίκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.

Ο π. Γεράσιμος στην ομιλία του ανέφερε την ανάγκη οικονομικής στήριξης του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου διότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης του εξωτερικού χώρου που θα δώσουν στην εκκλησία μία ξεχωριστή ομορφιά, αντάξια του ονόματος που φέρει.

Ο κ. Φώτης Γκουρνέλης, μέλος του συμβουλίου, ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε και τίμησε τη γιορτή τους, όπως και όλα τα μέλη που εργάστηκαν για τις προετοιμασίες και τον στολισμό.

Ο κ. Ισίδωρος Μπιλαρίκης, ευχήθηκε με τη σειρά του χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και με χαρά να γιορτάσει η Ομογένεια τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, από αριστερά στα δεξιά: Στέλλα Αϊδινίου, Αννα Μπιλαρίκης, Αλίκα Γεωργακόπουλος, Σταυρούλα Γκουρνέλος, Σπυριδούλα Ξυλομένος, Ζίνα Πιτσιρίκος και Γιαννούλα Ευγένης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς.
Τέλος, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, κυρία Σταυρούλα Γκουρνέλου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του συλλόγου για την εξαιρετική συνεργασία και αγάπη που έχουν μεταξύ τους και την αμέριστη βοήθεια που παρέχουν στην Εκκλησία με φιλανθρωπίες και κοινωνικό έργο. Να σημειωθεί ότι μετά τον εσπερινό η Φιλόπτωχος Αδελφότητα παρέθεσε δείπνο στην αίθουσα της εκκλησίας.

Το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Ορθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος και το βράδυ Εσπερινός και Παράκληση.

(ekirikas.gr)