Μετρητικό όργανο στη Σάμη για τη συνεχή καταγραφή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Κεφαλονιάς και τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρόγραμμα pedion24, τοποθετήθηκε στη Σάμη και συγκεκριμένα στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της Σάμης μετρητικό όργανο, με σκοπό τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που εκφράστηκαν οι ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων για τις κεραίες της Cosmote και της Vodafone, κινήθηκε με σύνεση και άμεσα ήρθε σε επαφή με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει αναπτύξει το πρόγραμμα pedion24. Δύο μέλη του προγράμματος επισκέφθηκαν τη Σάμη, απάντησαν σε ερωτήσεις κατοίκων και έκαναν πολλές μετρήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, κάποιες εκ των οποίων στο Δημοτικό Σχολείο.
Το σύστημα του προγράμματος pedion24 αποτελείται από σταθμούς μέτρησης των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές. Oι σταθμοί μέτρησης είναι εφοδιασμένοι με ειδικά, πιστοποιημένα όργανα μέτρησης ηλεκτρικού πεδίου τα οποία κάθε 6 λεπτά καταγράφουν και αποθηκεύουν στη μνήμη τους μία τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου. Κάθε 24 ώρες οι σταθμοί μέτρησης επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης και αποστέλλουν τα δεδομένα στον κεντρικό εξυπηρετητή. Τα όργανα μέτρησης είναι πιστοποιημένα και συμμορφώνονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ένα τέτοιο όργανο τοποθετήθηκε και στη Σάμη και άμεσα αναμένουμε πλήρη έκθεση από τα μέλη του προγράμματος με τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ώστε να συντονίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
Να σημειωθεί ότι μετρήσεις έγιναν και στο Αργοστόλι προληπτικά. Σημαντικό είναι ακόμη ότι άμεσα οι πολίτες της Σάμης θα μπορούν να ενημερώνονται και on line για τα αποτελέσματα των μετρήσεων μέσω της ιστοσελίδας του pedion24,

an1 an2

(www.pedion24.gr)