Μια σπουδαία σεζόν για το Σύλλογο

Μιά σπουδαία σεζόν ολοκληρώθηκε για τον Παλληξουριακό, όπως τονίζει ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής των αγώνων μπαράζ με την οποία έκλεισε μια μεγάλη σεζόν για το ανδρικό τμήμα του Συλλόγου μας. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις ανάμεσα στους καθ’ ύλην αρμόδιους – διοίκηση, προπονητές, ποδοσφαιριστές – ώστε να αξιολογηθεί όσο καλύτερα γίνεται η φετινή χρονιά. Πλέον, είμαστε σε θέση να μοιραστούμε δημόσια συμπεράσματα, σκέψεις κι ευχαριστίες. Το σφύριγμα της λήξης του τελευταίου εντός έδρας παιχνιδιού με τον Α.Π.Σ. Πάτραι άφησε σε όλους μας μία πικρή γεύση. Σε ένα γήπεδο κατάμεστο επιθυμία όλων στον Σύλλογο ήταν η νίκη-άνοδος στην Γ’ Εθνική και ένα πανηγυρικό φινάλε σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Δεν ήρθε καθώς η απόδοση δεν ήταν ανάλογη της επιθυμίας για την κατάκτηση του τρίτου και μεγαλύτερου στόχου της ομάδας. Παρόλα αυτά, η μη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μας προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη: η πρόοδος, άλλωστε, της ομάδας μας όλα αυτά τα χρόνια βασίστηκε στην αξιολόγηση “ηττών” και “αποτυχιών”.

Καλό θα ήταν, ωστόσο, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρωταγωνιστική φύση του Συλλόγου μας ήταν αυτή που στο ξεκίνημα της σεζόν 2021/22 όρισε τους δύο πρώτους στόχους (Πρωτάθλημα Α’ Ερασ. Κατηγορίας και Κύπελλο ΕΠΣΚΙ) και η εξελιγκτική πορεία των τελευταίων ετών τον τρίτο και δυσκολότερο: Άνοδο στην Γ’ Εθνική μέσω αγώνων μπαράζ. Εξ αρχής υπήρξε από όλους μας μία σαφήνεια για τους στόχους και σε καμία στιγμή της σεζόν δεν αλλαξοδρομήσαμε υπηρετώντας έτσι ένα συγκεκριμένο πλάνο με συνέπεια μέχρι το τέλος.

Η ομάδα μας έφτασε στην κατάκτηση του φετινού νταμπλ με έναν τρόπο μοναδικό και ιστορικό ακόμα και για τα δεδομένα του νησιού σημειώντας μόνο νίκες και στις δύο διοργανώσεις, πετυχαίνοντας εκατό τέρματα σε 22 αγώνες πρωταθλήματος, βγάζοντας πρώτους σκόρερς και στις δύο διοργανώσεις και κυρίως εξελίσσοντας ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο, αν η κατάκτηση των εντός-του-νησιού στόχων αποτελεί τη βάση για τον Σύλλογο, ο προβιβασμός στην Γ’ Εθνική Κατηγορία μέσα από έναν όμιλο επτά πρωταθλητών αποτελεί μιαν υπέρβαση καθώς – όταν μιλάμε για μια νησιωτική ομάδα – οι δυσκολίες ξεπερνούν το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι: ο προγραμματισμός και οι μετακινήσεις (ως κόπος και κόστος) αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι που υπονομεύει την προσπάθεια. Κι όμως φθάσαμε να παίξουμε το “match ball” της ανόδου την τελευταία αγωνιστική στην έδρα μας. Το θέλαμε κι αυτό, δεν τα καταφέραμε (φέτος). Όμως, το πρόσημο της χρονιάς δεν μπορεί παρά να είναι θετικό και για αυτό τα περισσότερα εύσημα ανήκουν στους ποδοσφαιριστές που η δική τους καθημερινή προσπάθεια σε πλαίσια που ξεφεύγουν από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και οι δικές τους θυσίες έχουν καταστήσει τον Παλληξουριακό ως ισότιμο αντίπαλο πρωταθλητών μεγάλων ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Η στελέχωση του ρόστερ βασίστηκε -όπως όλα αυτά τα χρόνια- στο κεφαλονίτικο στοιχείο, με τις προσθήκες ταλαντούχων φοιτητών που ζουν στο νησί και με ορισμένους ποδοσφαιριστές εκτός νησιού. Είδαμε τα πιο νέα παιδιά της ομάδας μας όχι μόνο να στέκονται αλλά να διακρίνονται στους αγώνες μπαράζ την στιγμή που οι αντίπαλες ομάδες βασίστηκαν εξ ολοκλήρου σε πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές κι αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία. Είναι πεποίθηση μας, πια, ότι η θέση του κεφαλονίτη ποδοσφαιριστή (πρέπει να) είναι στην Γ’ Εθνική. Απαιτείται η απόκτηση παραστάσεων από αγώνες υψηλού ανταγωνισμού και μία μικρή βοήθεια από έμπειρους συμπαίκτες.

Φυσικά, όχι λιγότερα εύσημα αξίζουν και στους προπονητές του τμήματος. Μάλιστα, φέτος, υπήρξε στην στελέχωση και η προσθήκη του κ. Παπαμάλη Γιώργου ως Τεχνικού Διευθυντή. Σίγουρα δεν αποτελεί ποδοσφαιρική καινοτομία η κάλυψη της θέσης του Τεχνικού Διευθυντή, ωστόσο, αφήνει μία παρακαταθήκη για το πως πρέπει να προσεγγίζεται η δομή ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού ακόμα και για τα δεδομένα του δικού μας τοπικού ποδοσφαίρου. Ήταν κοινή επιθυμία η συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Παπαμάλη – έναν αληθινό ποδοσφαιράνθρωπο – όμως προσωπικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την ευόδωση της.

Επίσης, αξίζει μια ισότιμη αναφορά σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προσφέρουν ποικιλοτρόπως ώστε ο οργανισμός να συνεχίζει να επιτελεί το έργο του που δεν περιορίζεται στο ανδρικό τμήμα. Ο Αθλητικός Όμιλος Παλληξουριακός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τμήματα κάθε ηλικίας που συμμετέχουν ανελλιπώς την τελευταία εξαετία σε όλες τις διοργανώσεις της τοπικής Ένωσης και όταν υπάρχει η δυνατότητα και σε εκδηλώσεις εκτός νησιού – όπως το επικείμενο τουρνουά CU CUP Πάτρας στο οποίο θα λάβει μέρος η Ομάδα Κ14. Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται αργά, όχι εύκολα, με αστοχίες αλλά σίγουρα με πρόθεση να παραμείνουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στις απαιτήσεις και στις εξελίξεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Πέραν των ενεργών μελών του ΔΣ, την φετινή χρονιά έγινε εντονότερο και το γυναικείο στοιχείο με καθοριστική προσφορά στην εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου: αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δεληγιαννίδου Δροσιά (προπονήτρια των τμημάτων της Ακαδημίας), στην Σχίζα Τζωρτζίνα (γραμματέας Ακαδημίας) και στην Δελλαπόρτα Ευαγγελία (γραμματέας Συλλόγου).

Στην πλειοψηφία των εντός έδρας αγώνων του τοπικού Πρωταθλήματος και Κυπέλλου η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο ήταν περιορισμένη. Παρόλα αυτά, στα κρίσιμα και στα σημαντικά παιχνίδια -όπως ο Τελικός Κυπέλλου και οι αγώνες μπαράζ – ο φίλαθλος κόσμος έδωσε το “παρών” και μάλιστα προερχόμενος από κάθε γωνιά του νησιού δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο παραμένει ζωντανό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον κόσμο που στήριξε με την παρουσία του την προσπάθεια της ομάδας μας ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και, φυσικά, σε όλους τους χορηγούς για την έμπρακτη συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Το ενδιαφέρον για τους αγώνες και τα αποτελέσματα της ομάδας μας υπήρξε έντονο όσο η χρονιά πλησίαζε προς το τέλος της για αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ΜΜΕ εντός κι εκτός Κεφαλονιάς που κάλυψαν με φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ τα παιχνίδια. Ορισμένα Μέσα, μάλιστα, αντιλαμβανόμενα τη δυσκολία και το μέγεθος της προσπάθειας στάθηκαν με θέρμη κοντά στην ομάδα παρακινώντας κι ενθαρρύνοντας και το κοινό προς αυτή τη κατεύθυνση δίχως το παραμικρό όφελος.

Η “Επόμενη Μέρα” του Συλλόγου παρά τις επικείμενες εκλογές που θα λάβουν χώρα μέσα στον Ιούλιο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί δραματικά όσον αφορά το πλάνο μιας διαρκούς εξέλιξης του Συλλόγου και βελτίωσης της λειτουργίας του. Σε αγωνιστικό επίπεδο η βελτίωση των νεαρών ποδοσφαιριστών (τόσο αυτών που προέρχονται από την Ακαδημία όσο και ταλέντων από την υπόλοιπη Κεφαλονιά) σε ένα πρωταγωνιστικό πλαίσιο βασισμένο στον υπάρχοντα κορμό θα αποτελέσει τον θεμελιώδη άξονα γύρω από το στήσιμο της ομάδας. Τέλος, πέραν από τις τέσσερις γραμμές του γήπεδου η συνεχής ανάπτυξη κάθε τομέα του οργανισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Τα μικρά βήματα ενδεχομένως να μην είναι αυτά που εντυπωσιάζουν αλλά για εμάς αποτελούν την εγγύηση της εξέλιξης σε μία στέρεη και υγιή βάση.

Α.Ο. ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΣ