Ξεπεράσαμε για πρώτη φορά τις 60,000 μηνιαίες αφίξεις με τσάρτερς

Γ. Τιμοθεάτος

Σύμφωνα  με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Fraport, για τις διεθνείς αφίξεις του περασμένου Ιουλίου, στα νησιά μας αφίχθηκαν 62.231 τουρίστες αυξημένοι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά  9% περίπου. Ξεπεράσαμε για πρώτη φορά το φράγμα των 60.000 μηνιαίων διεθνών αφίξεων και σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι αφίξεις ξένων τουριστών που φθάνουν στο νησί μας με τις πτήσεις εσωτερικού (κυρίως της Aegean) που τα τελευταία 2 χρόνια και αυτές παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις τόσο σε πυκνότητα (3 ημερήσιες πτήσεις και με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη) όσο και σε επιβατική κίνηση.

Από τον Απρίλιο που άρχισε η τουριστική μας σεζόν, όλοι οι μήνες παρουσιάζουν αύξηση στην κίνηση με ποσοστά που κυμαίνονται από 7% έως 10% , αυξήσεις που θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν ( κυρίως Αύγουστο – Σεπτέμβριο αλλά και Οκτώβριο).

Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη μας ότι στα νησιά μας την φετινή χρονιά θα ξεπεράσουμε τις 250.000 και θα φτάσουμε κοντά στις 255.000 την στιγμή που στο κοντινό μας 2011 οι αφίξεις μας ήταν κάτι λίγο παραπάνω από 148.000 !

Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά ποιος είναι ο λόγος και τι εξυπηρετούν οι αρνητικές απόψεις που το νησί μας παρουσιάζεται να είναι τελευταίο σε σχέση με  άλλα νησιά της Περιφέρειας μας ή ότι δεν μπορούμε να προσελκύσουμε νέες αγορές. Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορούμε να δεχθούμε σαν προορισμός, εξαρτάται από τις προσφερόμενες κλίνες και σε αυτό το νούμερο υπολειπόμαστε αρκετά με αυτούς που συγκρινόμαστε, οπότε δεν έχει νόημα. Όσο και να θέλουμε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση στο μέγεθος του πορτοκαλιού με το καρπούζι.

Το δε αεροδρόμιο του Ακτίου, δεν εξυπηρετεί μόνο το νησί της γειτονικής Λευκάδας (που μπορεί να δέχεται το μεγαλύτερο μερίδιο από τις αφίξεις του), αλλά και τις περιοχές Πρέβεζας, Πάργας  και Ιθάκης (Δανός Τ.Ο.)

Η μόνη σύγκριση η οποία κατά τη γνώμη μας μπορούμε να κάνουμε είναι η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των επισκεπτών μας και αυτή δείχνει ότι σε 6 μόλις χρόνια, δεχόμαστε πάνω από 100.000 αφίξεις από το εξωτερικό περισσότερες. Η αλήθεια είναι αυτή !

Τα μέγιστα προς αυτό το αποτέλεσμα έχει βοηθήσει η υπογραφή από την Ένωση μας σύμβασης με Low Cost εταιρείες αλλά και η χαμηλή τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν τα μέλη μας απορροφώντας αυξήσεις ΦΠΑ που κράτησαν το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό.

Η τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με στοχευμένες δράσεις όπως ηλεκτρονική διαφήμιση, συνεργασίες με διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα , έντυπες καταχωρήσεις, παρουσίες σε Διεθνείς εκθέσεις, συνεργασίες με γραφεία Δημοσίων Σχέσεων, προσκλήσεις δημοσιογραφικών αποστολών κ.α.

Η παρουσία σε μικρότερες αλλά σημαντικές Εκθέσεις από το Δήμο Κεφαλλονιάς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, καταχωρήσεις σε έντυπα  κ.α.

Οι καιροί δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυτούμε, αλλά επιβάλουν να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια για την προβολή του τόπου μας, την συνεχή αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών μας καθώς και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος ο κάθε ένας από την θέση του και για το μερίδιο που του αναλογεί.