Ξεσηκώνονται οι Επαγγελματικοί Φορείς μετά το κύμα ακρίβειας και το κόστος ενέργειας

Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σπ. Λουκάκης

Από τους Εμπορικούς Φορείς των Νησιών μας εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα για τη σημερινή πανελλαδική απεργία:

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Απεργιακής Κινητοποίησης που έχει εξαγγελθεί για σήμερα Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 από το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών επαγγελματικών και εργατικών φορέων, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των παρακάτω αναφερομένων επαγγελματικών φορέων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μετά από κάλεσμα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφ/νιας & Ιθ. συναντηθήκαμε τις 2/11/2022 συζητήσαμε όλοι μαζί, και καταλήξαμε από κοινού στο παρόν Ψήφισμα για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων μας, που αφορούν στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, με το κύμα ακρίβειας και κόστους ενέργειας που πλήττει την αγορά, αλλά και για γενικότερα προβλήματα των κλάδων μας.

Δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας στην χώρα μας και σε συνάρτηση με την πίεση που δεχόμαστε η πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε εμείς και οι συνάδελφοι μας, από την κεντρική εξουσία – κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να περιορίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται σχεδόν σε όλους από εμάς και αφορούν την οικονομική μας κατάσταση, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας,την ποιότητα της ζωής των οικογενειών μας και φυσικά την υγεία μας.

Τα βασικότερα κοινά αιτήματα μας είναι τα παρακάτω:

  1. Να σταματήσει η καταλήστευση μας από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που χωρίς λόγο μας επιβάλλουν να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά αυξήσεων για την ενέργεια που μας παρέχουν. Με τις ευλογίες της κρατικής εξουσίας αφήνονται να κατακλέβουν εμάς από την μιά και από την άλλη αδειάζουν στις τσέπες τους το κρατικό ταμείο μέσω των <αναγκαίων επιδοτήσεων> που δίνονται για το καλό μας και μετά καλείται με διάφορες μεθόδους υπερφορολόγησης, ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώσει το μάρμαρο.
  2. Να σταματήσει η καταλήστευση μας από τις υπέρογκες αυξήσεις των καυσίμων που επιβάλλονται με το προσχημα δήθεν του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικά στο πετρέλαιο που είναι το βασικό καύσιμο για την πλειοψηφία των επαγγελματικών αυτοκινήτων η τιμή εφτασε σε επίπεδα ρεκορ. Η κυβέρνηση πρεπει να ελέγξει τις τιμές και να μειώσει την κερδοφορία των κροίσων του πετρελαίου και των πολυεθνικών και αν δεν θελει ή δεν μπορεί να το κάνει, πρέπει να μειώσει τον επιβαλλόμενο ειδικό φόρο στα καύσιμα. Είναι κοροϊδία που δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τα Fuelpass και οι δήθεν επιδοτήσεις, δηλ. σου φορολογώ χαράτσι 1+ € ανα λίτρο πετρ. και σου δίνω 0,15 € επιδότηση. Επίσης σε όλα τα είδη υπάρχουν συνεχιζόμενες, ανεξέλεγκτες, υπέρογκες αυξήσεις τιμών, που οφείλονται στις αυξήσεις και το υπερκερδος, των μεγάλων εταιρειών που διαχειρίζονται την ενεργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης. Ολοι οι υπόλοιποι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να εξυπηρετούμε τα δικά τους συμφέροντα και κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε δεκαπεντάωρα για να επιβιώσουμε, ότι βγάλουμε το τρώνε τα έξοδα και πάλι δεν φτάνουν, και στο τέλος ψάχνουμε για πελάτες σε έναν κόσμο με άδειες τσέπες.

Είναι αναγκαίο το πλαφόν στις τιμές καυσίμων, στις τιμές της ενέργειας -και στις τιμές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και κυρίως περιορισμός στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών που τα διαχειρίζονται. Πρέπει να μπορέσει η οικονομία να αναπνεύσει από όλο αυτό, ώστε να υπάρχει στην κοινωνία μία εναπομείνουσα αγοραστική δύναμη.

  1. Προστασία από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, κυρίως των μικροεπαγγελματιών και ιδιωτών οφειλετών και δημιουργία Δημόσιας τράπεζας διαχείρισης κόκκινων δανείων και οφειλών, ώστε να σταματήσει η κλοπή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από επιτήδειους -διαπλεκόμενους απατεώνες – που συστήνουν εταιρείες και αγοράζουν (με δανεικά βεβαίως) πακέτα δανείων για ελάχιστα λεφτά από τις τράπεζες και μετά πετάνε έξω από τα ακίνητα τους οφειλέτες. Να δίνεται η ευκαιρία να μπορούν δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, να πληρώσουν το δάνειο τους με εκπτωση ανάλογα με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του καθενός, κοντά στην τιμή που τα αγοράζουν τα «κοράκια» των Funds.
  2. Θέσπιση άμεσα ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού.
  3. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για τους επαγγελματιες.
  4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  5. Μείωση των αυξημένων Δημοτικών τελών για τους φορολογούμενους Επαγγελματίες με αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους.
  6. Να καταργηθεί ο πτωχευτικός νόμος και να θεσπιστεί νέος Νόμος με νέα κριτήρια ευνοϊκά για τους μικρούς επαγγελματίες οφειλέτες ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα της επιβίωσης των επιχειρήσεων τους.
  1. Να διαγραφεί άμεσα τμήμα των χρεών προς την εφορία- ταμεία των μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αυτών που δεν έχουν οφειλές προς τρίτους, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχομενο κλείσιμο κάποιων που θα οφείλεται μόνο σε οφειλές προς το Δημόσιο.
  2. Να καταργηθεί κάθε μορφής πρόστιμο που αφορά τη λειτουργία του my data.
  3. Να αποζημιωθούν άμεσα ολοι οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις επλήγησαν από τον Ιανό και να σταματήσει το παιχνίδι δηλώσεων, υποσχέσεων, νέων ημερομηνιών κλπ., έχει καταντήσει κοροϊδία όλο αυτό εις βάρος των συναδέλφων.
  4. Να λυθεί άμεσα και συνολικά το πρόβλημα της Υγείας στο νησί με ουσιαστική χρηματοδότηση και με λειτουργία της ΜΕΘ, και να σταματήσει η εξοικονόμηση πόρων που γίνεται εναντίον της ζωής μας με δομές και καταστάσεις τριτοκοσμικές που μας σκοτώνουν καθημερινά. Απόδειξη της ανεπάρκειας των δομών υγείας στην χώρα μας υπήρξε και η πρωτιά αναλογικά της Ελλάδας στους θανάτους από Κορωνοϊό από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Το παρόν Ψήφισμα θα δημοσιευθεί στα ΜΜΕ ως Δελτίο Τύπου και θα επιδοθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρη 2022 και ώρα 11.00 π.μ. στο Γραφείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελλοπονήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου στο Αργοστόλι για προώθηση στα αρμόδια Υπουργεία και κατόπιν θα επιδοθεί στον κ. Καππάτο Παν. Βουλευτή Ν.Κεφαλληνίας & Ιθάκης στο γραφείο του στο Αργοστόλι.

Οι Σύλλογοι

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Σύλλογος Εμπόρων και Καταστηματαρχών Σάμης «Ο Γιαλός»

Ενωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Σωματείο Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων «Αρκείσιος»

Ενωση Ηλεκτρολόγων Νομού Κεφαλληνίας

Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Σύλλογος Εμπόρων Σκάλας Κεφαλονιάς

Σύλλογος Κρεοπωλών Κεφαλληνίας και Ιθάκης