Οι γειτονιές τ’ Αργοστολιού: Tα “Υπαλληλικά”, η εγκαταλελειμμένη ιστορική και γραφική συνοικία

Στις γειτονιές τ’ Αργοστολιού: Παλιές Εργατικές Κατοικίες και Υπαλληλικά η εγκαταλελειμμένη ιστορική συνοικία πάνω από το Μαϊστράτο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Η συνοικία των εργατικών κατοικιών δημιουργήθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 . Βρίσκεται στην δυτική άκρη του Αργοστολίου , πάνω από το Μαϊστράτο και το λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων.

Το 1953 ήταν μια γειτονιά στην ..ερημιά. Τα πρώτα σπίτια της συνοικίας ήταν  ξύλινες λυόμενες κατασκευές εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής.

Όταν ολοκληρώθηκε η συνοικία , περί το 1955, τα σπίτια δόθηκαν σε σεισμοπαθείς εργατικές οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια στους στο σεισμό . Στην πορεία του χρόνου μεταβιβάστηκε και η κυριότητα τους έναντι ποσού που κατέβαλαν οι διαμένοντες σε κάθε σπίτι.

Πολύ αργότερα, τα περισσότερα από τα ξύλινα λυόμενα που είχαν μεταβιβαστεί , πουλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και στην συνοικία των εργατικών άρχισαν να ξεφυτρώνουν νέες και σύγχρονες κατασκευές , πολλαπλασιάζοντας έτσι και τις ανάγκες των δημοσίων υποδομών για την εξυπηρέτηση του αυξημένου πληθυσμού.

Στα υπαλληλικά υπάρχουν ακόμη και σήμερα οικόπεδα του δημοσίου τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα . Σήμερα στα «υπαλληλικά» ζουν μόνο έξι (6) οικογένειες   ,  τα υπόλοιπα ξύλινα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί , οι ιδιοκτήτες τους έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές της πόλης.

 Δημοτικές και δημόσιες υποδομές

Στα παλιά υπαλληλικά είχε γίνει το έργο της αποχέτευσης  γύρω στο 2000 και επίσης είχε αναβαθμιστεί  η  ευρύτερη περιοχή με τη διάνοιξη της οδού Μακεδονίας  προς το ορφανοτροφείο . 

Η κατάσταση της γειτονιάς σήμερα

Περνώντας από τη  γειτονιά των υπαλληλικών το πρώτο που θαυμάζεις είναι η θέα προς τον κόλπο του Αργοστολίου, τα κρουαζιερόπλοια και τα κότερα..

Όταν όμως μαζέψεις το βλέμμα σου στην γειτονία  το μόνο που συναντάς , το μόνο που βλέπεις είναι η πλήρης εγκατάλειψη , ακαθαρσίες παντού και διαλυμένος ο κεντρικός δρόμος της γειτονιάς .

Μιλώντας με κατοίκους τόσο των υπαλληλικών , όσο και των εργατικών,  αυτό που μας μετέφεραν είναι ότι  έχουν πολλά χρόνια να δουν κάποιον από το δήμο να καθαρίζει τους κοινόχρηστους χώρους σε όλη την συνοικία . Όσο για δήμαρχο έχουν να συναντήσουν  στην γειτονιά τους δήμαρχο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σε μια μεγάλη γειτονιά που μετά την συνεχή ανοικοδόμηση των τελευταίων είκοσι ετών έχει  μεγάλο πληθυσμό , δεν υπάρχει ένας κοινόχρηστος  χώρος ευπρεπισμένος καθαρός  και καλαίσθητος για τους κατοίκους , ούτε καν μια παιδική χαρά για τα παιδιά .

Η εγκατάλειψη  είναι ορατή  παντού και τη συναντάς σε κάθε σου βήμα περπατώντας σε αυτή την όμορφη γειτονιά , μια γειτονιά που είναι η ζωντανή ιστορία της πόλεως του Αργοστολίου .

Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα αυτή η γραφική γειτονιά..

Τα “γραφικά” δρομάκια, ‘βομβαρδισμένο τοπίο..

Η γραφική σκαλινάδα είναι άκρως επικίνδυνη.

Η σκαλινάδα που οδηγεί στη πάνω πλευρά της συνοικίας , στις εργατικές κατοικίες είναι άκρως επικίνδυνη ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους. Στις φωτογραφίες βλέπουμε διαλυμένη την πλαϊνή λιθοδομή της με κομμάτια να είναι εντελώς στον αέρα . Τα δε σκαλούνια σε πολλά σημεία έχουν υποστεί καθίζηση ή ανύψωση.

Κοινόχρηστοι χώροι

Η άσφαλτος με μεγάλες φθορές χωρις καμια παρεμβαση αποκατάστασης

Η καθαριότητα του χώρου εξω απο τους κάδους μόνο πολιτισμό δεν δείχνει

Κάδων κατάσταση

Οδός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κανείς δεν θυμάται πότε συντηρήθηκε τελευταία φορά η άσφαλτος.

Οδός Μακεδονίας , το χάλι!

(kefaloniapress.gr)