Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο. Ανοιχτή επιστολή του βουλευτή στους γιατρούς

Ανοιχτή επιστολή στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης απέστειλε ο βουλευτής Παναγής Καππάτος.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας-Ιθάκης,

Αξιότιμα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας-Ιθάκης,

Όπως γνωρίζετε η κατάσταση στο νοσοκομείο Αργοστολίου λόγω της αύξησης περιστατικών κορονοϊού, καθίσταται οριακή.

Σήμερα συνάνθρωποί μας δίνουν τη μάχη τους για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό στο νοσοκομείο. Ίσως αύριο ακόμα περισσότεροι. Σε αυτή τη μάχη οι μόνοι που μπορούν να τους συμπαρασταθούν είναι ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Δυστυχώς στις συγκεκριμένες κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες που αποτελούν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για την νοσηλεία και θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, δεν υπάρχουν πια διαθέσιμοι συνάδελφοί σας που να επιθυμούν να εργαστούν. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν, βρίσκονται ήδη στο ΕΣΥ.

Οι αποσπάσεις ιατρών είναι ήδη μια έκτακτη λύση και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως σε λίγο να μην έχουμε ούτε αυτή τη λύση. Από εδώ και πέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ενισχύεται το νοσοκομείο Αργοστολίου με αποσπάσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ.

Αυτό διότι δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανένα νοσοκομείο στην Ελλάδα που να μην αντιμετωπίζει αντίστοιχες πιέσεις λόγω των αυξημένων περιστατικών κορονοϊού. Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει έλλειψη και αναζητούνται εναγωνίως πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι.

Με τη παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει αντίστοιχης έντασης προβλήματα και προκλήσεις αντιλαμβανόμαστε πως μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δεν υπάρχουν, με ύστατη επιλογή εκείνη της επιστράτευσης συναδέλφων σας.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή απευθύνω δημόσια έκκληση στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας και Ιθάκης να προστρέξουν συλλογικά στον πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους και να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ που δίνουν μια άνιση μάχη δίπλα σε κάθε συμπολίτη και γείτονά μας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνους τους συναδέλφους σας και τους συμπολίτες μας. Και η πιο μικρή βοήθεια από την πλευρά σας είναι πολύτιμη.

Βιώνουμε την πιο δύσκολη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Η βοήθεια κάθε ιατρού που είναι σε θέση να βοηθήσει είναι απαραίτητη τώρα, περισσότερο από ποτέ στην νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά δε μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχω την πεποίθηση ότι ως μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας-Ιθάκης αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών. Σας καλώ συντεταγμένα ως σύλλογος να επιλέξετε πως θα βοηθήσετε το Νοσοκομείο Αργοστολίου με τους συναδέλφους σας που είναι σε θέση να εργαστούν και έχουν τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες, κάνοντας χρήση του νόμου που επιτρέπει την συνδρομή ιατρών του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπάρχουν αποφάσεις στη ζωή μας οι οποίες καθορίζουν το μέλλον μας και την υπόλοιπη ζωή μας. Και αναλογιζόμαστε την ορθότητα των αποφάσεών μας όταν πλέον δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα.

Η απόφασή σας είναι κρίσιμη.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης