Ο «Ανάδρομος» στο 38o Φεστιβάλ Δράμας. Mια ταινία μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη Bασίλη Kεκάτο

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Η ταινία «Ανάδρομος».

Παγιδευμένη στη ματαιότητα της πολυτέλειας και της συμβατικής ευτυχίας, μια γυναίκα οδηγείται στην αυτοκαταστροφή προκειμένου να απελευθερωθεί, ή απλώς να βγει απ’τη ρουτίνα της.

O σκηνοθέτης

O Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε τον Oκτώβρη του 1991. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Είναι εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Κεφαλονιάς SeaNema Festival. O «Ανάδρομος» είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους. Τον τελευταίο χρόνο ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

5 ερωτήσεις για τον «Ανάδρομο»

ΕΡ: Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

ΑΠ: Έκανα αυτή την ταινία τώρα γιατί κουράστηκα να λέω στον κόσμο ότι είμαι σκηνοθέτης και να μη με πιστεύει. Όσον αφορά στο τι ήταν αυτό που με έκανε να θελήσω να αφηγηθώ τη συγκεκριμένη ιστορία θεωρώ πως έπαιξαν πολλά ρόλο. Κυρίως όμως η ματαιότητα μιας αναλλοίωτα επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, η θερινή ραστώνη και οι πιθανές παρενέργειες της, ο Αλμπέρ Καμύ, η Σύλβια Πλαθ, μεταμεσονύκτιες εκπομπές με αστρολογικές προβλέψεις κι ένας σύντομος χωρισμός των γονιών μου που έλαβε χώρα γύρω στα 1995.

ΕΡ: Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

ΑΠ: Έχω δύο εκδοχές, αναλόγως το θεατή. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, μια γυναίκα λυγίζει από το αφόρητο βάρος της συνείδησης της. Σύμφωνα με τη δεύτερη, που είναι και πιο πολύ στο στυλ μου, μια γυναίκα δολοφονεί το σύζυγο της επειδή είναι Ανάδρομος ο Ερμής.

ΕΡ: Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

ΑΠ: «Πού κρύβω το σενάριο της επόμενης ταινίας μου». Ιδανικό δε θα ήταν αυτός που θα με ρωτήσει να έχει πολλά χρήματα, ακόμα περισσότερο χιούμορ και μια ελαφρά ροπή προς την αυτοκαταστροφή.

ΕΡ: Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

ΑΠ: Δυστυχώς δεν έχω κάνει σινεμά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να μπορώ να κάνω τη σύγκριση αλλά είναι πολύ ευχάριστο να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα σήμερα αν το κάνεις με φίλους σου, καθώς επίσης και αν τα γυρίσματα σου γίνονται σε νησί, είναι Καλοκαίρι και δίπλα στο set υπάρχει θάλασσα. Αν διδάχθηκα κάτι από την πρώτη μου εμπειρία είναι πως πράγματι είναι πολύ σημαντικό το budget αλλά εξίσου σημαντικό είναι να σε πλαισιώνουν άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια αγάπη με σένα για το σινεμά.

ΕΡ: Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

ΑΠ: Το φεστιβάλ Δράμας έχει αποτελέσει για πολλούς δημιουργούς την αρχή μιας πορείας. Αν λοιπόν δεχτούμε αυτό που είχε πει ο ποιητής, ότι δηλαδή «Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε», το “ελάχιστο” στην προκειμένη αποκτά πολύ σημαντικές διαστάσεις.

info

Σενάριο / Σκηνοθεσία Βασίλης Κεκάτος/Ηθοποιοί: Λενα Δροσάκη, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Ειρήνη Βασιλάτου, Άγγελος Δημητρόπουλος/Παραγωγός: Νικήτας Ραφαήλ/Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν/Μοντάζ: Δημήτρης Τόλιος/Σκηνικά: Μαρία Ντε Ροζάριο/Κουστούμια: Αντρη Ανδρέου/Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου/Ηχοληψία: Βασίλης Γεροδήμος/Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Παπαροϊδάμης/Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Στεφανίδης /Casting: Νίκος Βασιλάκης, Μαρία Εργκούλ/Σχεδιασμός Ήχου: Στέφανος Δαμιανάκης/Compositing, Τίτλοι & Trailer: Τάσος Πρασσίδης/ Α’ Βοηθός Oπερατέρ: Βασίλης Γαβράς/Β’ Βοηθός Oπερατέρ: Ηλίας Κτιστάκης | Digital Image Technician: Γιώργος Βαλσαμής/Γκάφερ: Σάκης Κωστής/Ηλεκτρολόγος: Εμίλ Τάντρο/Μακενιστικά: Κωνσταντίνος Χαράτζογλου/Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Ευα Κεκάτου/ Βοηθοί Παραγωγής: Νίκος Μαγδαληνός, Βασίλης Καλογηράτος, Ηρώ Λιάτου/Color Grading & Dcp: Olive Films/ Colorist: Λούης Πάτσιας.