Ο Γνήσιος στον Βορίδη

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη με θέμα την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την πλευρά της ΠΕΔ-ΙΝ:
κ.Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ,
η κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο κ.Γιώργος Μαχειμάρης Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και ο κ.Γιώργος ΚατσιβέληςΔήμαρχος Ληξουρίου.
Στη συνάντηση τέθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικώνκ.Μάκη Βορίδηκαι στη συνέχεια συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, όπως έχουν διατυπωθεί και σε σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ ως ακολούθως:
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Α’θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιείται χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση των Δήμων και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
Ως συνέπεια των παραπάνω, σε πάρα πολλές περιπτώσεις προκύπτει αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, με συνέπεια πολλές φορές να ακολουθούν και ποινικές διώξεις Δημάρχων.

Παρόλο που τα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους μας έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, έχουν σταλεί οι σχετικές αποφάσεις στα αρμόδια υπουργεία, έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ επανάληψη συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και έχουν ληφθεί δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, αυτά παραμένουν άλυτα.

Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, η επιβολή του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων, το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων είναι θέματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών στην Πολιτική Προστασία των Δήμων χωρίς πόρους, εξοπλισμό και προσωπικό, η αδυναμία σύστασης των νομικών προσώπων των νεοσύστατων Δήμων καθώς και η επικάλυψη και ο έλεγχος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον για τη λειτουργία των ΟΤΑ, το οποίο οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και επιβράδυνση.

Όμως οι καιροί απαιτούν προσαρμοστικότητα, ευελιξία, δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην παρέκκλιση του κομβικού ρόλου που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με τη δημιουργία των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, και αφετέρου ανάπτυξης δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για τη δημοσιοποίηση των δυσάρεστων συνθηκών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας, η σχετική απόφαση της ΠΕΔ-ΙΝ έχει σταλεί στον Πρωθυπουργό, στα Υπουργεία, στα Κόμματα της Βουλής, στην ΚΕΔΕ, στα ΜΜΕ.
Η Επιτροπή της ΠΕΔ-ΙΝ, που έχει οριστεί με απόφαση του Δ.Σ., αναμένεται να συνεχίσει τον κύκλο επαφών και συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για να απαιτήσει την αντιμετώπιση των θεμάτων που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων.

(Από το Γραφείο Τύπου)