Ο Δήμος Κεφαλονιάς στηρίζει το Δήμο Κω μετά το φονικό σεισμό των 6,6 R

Φονικός σεισμός 6,4 ρίχτερ ταρακούνησε χθες τις πρωϊνές ώρες την Κω. Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 ρίχτερ και σημειώθηκε στις 01:32 τα ξημερώματα. Έξι λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ.

Υπάρχουν δύο νεκροί τουρίστες, ένας Τούρκος κι’ ένας Σουηδός, πολλοί τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές.

H σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα 22 χλμ. βορειοανατολικά της Ικαρίας και 51 χλμ δυτικά της Σάμου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων τη Λέρο, στην Ικαρία, βορειότερα στη Σάμο, αλλά και στην Αλικαρνασσό, στην Τουρκία απέναντι.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ακολούθησε μετά από επτά λεπτά δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ λίγο πιο βόρεια από τον πρώτο στο ίδιο εστιακό βάθος η θάλασσα φούσκωσε και πλυμμήρισε η προκυμαία του λιμανιού της Κω, ενώ εκτός από υλικές ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα, έχουν καταρρεύσει και κτίρια.

Ο Δήμος Κεφλονιάς στηρίζει τον Δήμο της Κω.

Από το Δήμο Κεφαλονιάς ανακοινώθηκαν χθες τα εξής:

Για άλλη μια φορά η χώρα μας δοκιμάζεται από τον «εγκέλαδο» και συμπατριώτες μας στην όμορφη Κω και τα κοντινά νησιά του Αιγαίου ταλαιπωρούνται.

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς, κ. Αλέξανδρος Παρίσης, έχοντας πλούσια πείρα στη διαχείριση παρόμοιων κρίσιμων καταστάσεων, λόγω των καταστροφικών σεισμών του 2014 στην Κεφαλλονιά, ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, προκειμένου να ενημερωθεί από τον ίδιο για την διαμόρφωση της έως τώρα κατάστασης στο νησί και να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας, μέσω του Αντιδημάρχου Πρόνοιας κ. Ευάγγελου Κεκάτου , και του Προϊσταμένου, κ. Δημητρίου Δημουλιού, έχουν επικοινωνήσει με τις αντίστοιχες του Δήμου Κω, ώστε άμεσα να προσφερθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική βοήθεια. Συγχρόνως εξετάζονται οι περαιτέρω ενέργειες, με σκοπό πάντα την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους κατοίκους της Κω, κουράγιο και υπομονή.

Γραφείο Επικοινωνίας

Δήμου Κεφαλλονιάς

 Oι δημοτικοί σύμβουλοι Παλικής

Εξ άλλου 4 δημοτικοί σύμβουλοι της Παλικής ανακοίνωσαν χθες τα εξής:

Με απολύτως νωπή στη μνήμη των κατοίκων της Παλικής την ηθική και την τεράστια οικονομική βοήθεια που η περιοχή μας δέχθηκε μετά τους σεισμούς του 2014, εμείς οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Παλικής που υπογράφουμε το παρόν, ζητάμε, τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τον Περιφερειάρχη, την   οικονομική και υλική στήριξη των συμπατριωτών μας στην Λέσβο και στην ΚΩ μέσω της άμεσης σύγκλησης του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Ληξούρι 21 Ιουλίου 2017

Διονύσης Αραβαντινός

Γερασιμος Δεστούνης

Ηλίας Παρίσης

Βασίλης Ρουχωτάς

 

 


Αυτός είναι 39χρονος Τούρκος που «έσβησε» στο σεισμό στην Κω


Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα στοιχεία των δύο ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό που χτύπησε χθες τα ξημερώματα την Κω.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet, ο Τούρκος που έχασε τη ζωή του στο ελληνικό νησί είναι ο Σινάν Κούρτογλου, 39 ετών (φωτό).

Στο μεταξύ, το δεύτερο θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τη Σουηδία, 27 ετών, και το όνομά του είναι Σιμόν Αντρέας Νίλσον.

Εξ’ άλλου, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο κατέφθασαν χθες με αεροδιακομιδή οι τρεις τραυματίες ένας Ελληνας, ένας Αλβανός και μια Σκαδιναβή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Κωνσταντίνου Παλαιορούτη, οι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα και «αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Παράλληλα, στην Κρήτη διακομίστηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, μεταξύ των οποιών ένας που ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια.