Ο Ηρωϊκός Κεφαλονίτης Καπετάνιος του Blue Star 1 Σπύρος Πεφάνης, έσωσε με αυτοθυσία δεκάδες πρόσφυγες

O καπετάνιος του Blue Star 1, Σπύρος Πεφάνης

Η εικόνα ενός βρέφους 8 μηνών να θαλασσοδέρνεται πάνω στη μυσοβυθισμένη πλαστική λέμβο, 4 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα που ο Σύρος πατέρας του ένιωθε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και η μητέρα του είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις της, στοιχειώνει από χθες το πρωί τον Σπύρο Πεφάνη.

O καπετάνιος του Blue Star 1, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη, δεν το σκέφτηκε λεπτό. Κράτησε το πηδάλιο, ακινητοποίησε το επιβατηγό-οχηματαγωγό κι έριξε μια μεγάλη βάρκα στο νερό, μαζί με μερικά από τα μέλη του πληρώματος που μάζεψαν όσους ήταν ήδη στο νερό.

Μπροστά τους μια πλαστική λέμβος, υπερφορτωμένη, που έμπαζε νερά και είχε αρχίσει να βυθίζεται. Πάνω της μερικά παιδιά 6-8 χρόνων και το βρέφος, το οποίο κρατούσε ο πατέρας του ψηλά, ακουμπώντας το στη λέμβο, ενώ ο ίδιος με δυσκολία κρατιόταν έξω από το νερό.

«Δάκρυσα όταν είδα αυτή την εικόνα. Σκέφτηκα τα δικά μου παιδιά, τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη θάλασσα, τρομαγμένα, χωρίς να ξέρουν κολύμπι, ήρθε στον νου μου ο μικρός Αϊλάν και σοκαρίστηκα», λέει στο «Εθνος» ο 43χρονος καπετάνιος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Ηταν λίγο μετά τις 7 το πρωί και το Blue Star 1 με 457 επιβάτες κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. O αξιωματικός της γέφυρας είδε τη βάρκα και τους πρόσφυγες στο νερό και σήμανε συναγερμό. Με μοναδική ταχύτητα το πλήρωμα ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέσβου, ενώ με εντολή του Σπύρου Πεφάνη έπεσε μια μεγάλη βάρκα στο νερό.

Oι γυναίκες, ανάμεσά τους και δύο έγκυες, καθώς και τα παιδιά, συνολικά 35 άτομα μπήκαν στη βάρκα, ενώ 21 άντρες περισυνελέγησαν από το σκάφος του Λιμενικού που έσπευσε στο σημείο.

• O ηρωϊκός καπετάνιος που έσωσε με αυτοθυσία δεκάδες πρόσφυγες

Την ίδια ώρα πλήρωμα και επιβάτες έτρεξαν κοντά στους Σύρους πρόσφυγες, τους πρόσφεραν κουβέρτες, πετσέτες, τρόφιμα, ενώ δύο γιατροί που ήταν μεταξύ των επιβατών βρέθηκαν στον χώρο για να βοηθήσουν. Oι δύο έγκυες έκλαιγαν από χαρά, μια μητέρα ούρλιαζε γιατί έχασε τον 16χρονο γιο της (πολύ γρήγορα έμαθε ότι ήταν στο σκάφος του Λιμενικού), ο πατέρας του 8μηνου βρέφους ψέλλιζε «ευχαριστώ» στα αγγλικά, η γυναίκα του έσφιγγε το μωρό στην αγκαλιά της σοκαρισμένη από τον εφιάλτη που πέρασε, δυο αγόρια 7 και 8 χρόνων γυρνούσαν αμέριμνα ανάμεσα στους επιβάτες και χάζευαν το μεγάλο πλοίο.

• «Πάντα σε ετοιμότητα»

«Στη θάλασσα είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, ειδικά όμως αυτό το διάστημα στο βόρειο Αιγαίο που κατακλύζεται από μεγάλο όγκο μεταναστών οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω. Το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί να περιπολεί μέρα-νύχτα όλα τα νησιά και να μαζεύει τον κόσμο, αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με χαρά», μας λέει ο κ. Πεφάνης.

O Σπύρος Πεφάνης γεννήθηκε στο Αργοστόλι, ο πατέρας του -83 χρόνων σήμερα- ήταν πολλά χρόνια καπετάνιος σε ποντοπόρα πλοία και ο ίδιος τον θαύμαζε, όπως και τους θείους του, επίσης καπετάνιους.

Μπήκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων το 1991 και το πρώτο του ταξίδι ήταν με ένα πετρελαιοφόρο από τον Περσικό Κόλπο προς την Αμερική, 40 μέρες στη θάλασσα. Αφησε τα μεγάλα καράβια το 2007 οπότε και στράφηκε στην ακτοπλοΐα. Το 2011 έμεινε για 1,5 χρόνο στην Κορέα επιβλέποντας την κατασκευή των πλοίων Blue Star Δήλος και Blue Star Πάτμος, τα οποία και έφερε από εκεί.

Χθες το μεσημέρι ξεκουράστηκε στη Μυτιλήνη και το βράδυ στις 20.00 αναχώρησε για τον Πειραιά, με λαχτάρα να σφίξει στην αγκαλιά του τον 10χρονο γιο του και την 7χρονη κόρη του.

«Ηταν ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας μου. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις πώς νιώθεις όταν βλέπεις ανθρώπους στη θάλασσα να ουρλιάζουν. Τέτοια στιγμή δεν έχεις περιθώριο να μουδιάσεις, να παγώσει το αίμα σου, να ταραχθείς, πρέπει να σώσεις κόσμο», μας αναφέρει.

Μία ώρα αργότερα το Blue Star 1 αναχώρησε από το σημείο και έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου αποβιβάστηκαν και οι πρόσφυγες. Oι έρευνες ωστόσο συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι για τυχόν αγνοούμενους στη θαλάσσια περιοχή με τη συμμετοχή σκαφών του Λιμενικού και πολλών αλιευτικών.

23473_crew

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕOΥ
(Από το ethnos.gr)