Ο ξεσηκωμός Ληξουριού-Σάμης και η ένοχη σιωπή του Θεόφιλου

Ξαφνικά χαμός Κυριακάτικα πρωί-πρωί στη Σάμη.

Eνα καράβι πήγε να δέσει και να ξεφορτώσει ανεμογεννήτριες – για το πάρκο των Διλινάτων σύμφωνα με πληροφορίες.

Με μπροστάρη το δήμαρχο Μάκη Μονιά μαζεύεται κόσμος στο λιμάνι και σιγά – σιγά και από την υπόλοιπη Κεφαλονιά, παρεμποδίζοντας την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών. 

Ο Δήμος Ληξουρίου και προσωπικά ο δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης συμπορεύονται με το Δήμο και το Δήμαρχο Σάμης θεωρώντας «εγκληματική ασέβεια το να βρίσκεται εντός των Λιμένων μας μετά από το μέγεθος της καταστροφής που βιώνουμε από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πλοίο για εκφόρτωση ανεμογεννητριών».

Ουδείς μπορεί να πει ότι οι δύο Δήμοι έχουν άδικο όταν «η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει συντείνει σε μεγάλο βαθμό στις επανειλημμένες καταστροφές που έχουν συμβεί στην περιοχή»!

Όμως τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται όταν ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος απουσιάζει ηχηρά από τα διαδραματιζόμενα!!!

Και το βασικότερο είναι πως, όπως αποκαλύπτει ο δημοτικός σύμβουλος από την Ιθάκη Αλέξανδρος Ταφλαμπάς, το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου πήρε απόφαση με εισήγηση του προέδρου Μιχαλάτου και μειοψηφούντος μόνο του ίδιου (και απόντος του δ.σ. Σάμης Μιχάλη Γάκη) …«να εγκρίνει την εκφόρτωση ανεμογεννητριών στην εσωτερική πλευρά του λιμανιού Σάμης»!

«Χαμός στο ίσιωμα» από κει και πέρα!

Ψάξαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και βρήκαμε την επίμαχη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου με αριθμό  268/20 και ΑΔΑ: ΩΓΙ2ΟΡΗ0-Ν76 που πάρθηκε στις 2/10/2020.

Ο Ταφλαμπάς στη δήλωσή του αναφέρει  ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου έγινε …ηλεκτρονικά, κάτι που δεν προκύπτει από την απόφαση!

Το αναφέρουμε γιατί σύμφωνα με αδιασταύρωτες πληροφορίες ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος συχνά – πυκνά συγκαλεί το Δ.Σ. ηλεκτρονικά με πρόσχημα τον κορονοϊό, αλλά κατ’ ουσίαν η ψήφος των μελών να γίνεται …τηλεφονικά!

Αλήθεια ή όχι δεν βάζουμε το χέρι μας στο ευαγγέλιο. 

Όμως θα πρέπει να εξηγηθούν κάποια γεγονότα από τους ενδιαφερόμενους:

1. Πως γίνεται οι αντιδήμαρχοι Ληξουρίου Γάλεμπ Ντιουάνι και Γεράσιμος Γαλανός και ο δημοτικός σύμβουλος (της αντιπολίτευσης) Ανδρέας Μοσχόπουλος, να ψηφίζουν υπέρ της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και μετά από δύο ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου …να ψηφίζουν να μην γίνει εκφόρτωσή τους;

2. Πως γίνεται ο αντιδήμαρχος Σάμης   Γεράσιμος Ποδαράς και ο δημοτικός σύμβουλος (της αντιπολίτευσης) Γεράσιμος Σπαθής να ψηφίζουν υπέρ της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και μετά από δύο ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης  …να ψηφίζουν να μην γίνει εκφόρτωσή τους;

Η αποστροφή στην ανακοίνωση του επικεφαλή της αντιπολίτευσης στο Δήμο Σάμης Στέλιου Σπαθή προκειμένου να δικαιολογήσει το μέλος της παράταξή του Γεράσιμο Σπαθή (ίσως και για να καλύψει τον… Θεόφιλο) ότι «η απόφαση αποτελεί τυπική διαδικασία που κυρίως έχει να κάνει με την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών» καταρρίπτεται από μόνο το γεγονός ότι αυτό μπήκε στην απόφαση με πρόταση του Λιμενάρχη κ. Αθανασίου Σιούτη!

3. Πως γίνεται ο Διονύσης Τρωϊάνος δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου από την παράταξη «Κεφαλονιά νησί για όλους» να ψηφίζει στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου υπέρ της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης και η παράταξη του να έχει διατυπωμένη θέση εναντίον των ανεμογεννητριών; 

4. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και δήμαρχος Αργοστολίου οφείλει να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τους συναδέλφους του Ληξουρίου και Σάμης και φυσικά με τις αντιδράσεις του κόσμου που θεωρούν συνυπεύθυνες τις ανεμογεννήτριες για τις μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές μετά από κάθε πλημμύρα σε περιοχές του Δήμου Σάμης (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος κ.λ.π.).

Ενδιαφέρον θα έχει αν ο Θεόφιλος Μιχαλάτος δώσει απαντήσεις τόσο για το πώς πάρθηκε η επίμαχη απόφαση στο Λιμενικό Ταμείο, όσο και για τη σιωπή του ως δημάρχου Αργοστολίου με συνέπεια το άδειασμα των συναδέλφων του Κατσιβέλη και Μονιά.