Ο υπουργός Τουρισμού στο γραφείο του δημάρχου Αργοστολίου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημαρχείο Αργοστολίου, παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, του δημάρχου Ιθάκης κ. Διονυσίου Στανίτσα, των αντιδημάρχων κ.κ. Κουρκουμέλη, Τσιλιμιδού, Σαμούρη, Μιχαλάτου, του προέδρου του Επιμελητηρίου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Σπαθή και του προέδρου της Ενωσης των Ξενοδόχων κ. Τιμοθεάτου.

Ο δήμαρχος κ. Μιχαλάτος καλωσόρισε τον υπουργό και του ανέφερε ότι οι Δήμοι στην Κεφαλονιά, λόγω της διάσπασης, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους. Είναι όμως σημαδιακό ότι η πρώτη επίσκεψη υπουργού στο Δήμο μας είναι του κ. Θεοχάρη, υπουργού της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας.

Εν συνεχεία τέθηκαν στον υπουργό τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τουρισμός στο νησί μας (Μαρίνα Αργοστολίου, κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, μη ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων, φορολόγηση, έλεγχοι από ΣΕΠΕ, αστεροποίηση) και ζητήθηκε η συνδρομή του προκειμένου να δοθούν λύσεις σε αυτά.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έχουν δυνατότητες για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά πρέπει να επιλέξουν τι είδους τουρισμό επιθυμούν και να στοχεύσουν σε αυτόν.  Όσο αφορά τη Μαρίνα Αργοστολίου το νέο νομοσχέδιο προβλέπει απλοποίηση της διαδικασίας για τη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας και η νέα διαδικασία που σχεδιάζεται για την αστεροποίηση πρόκειται να λύσει οριστικά τα προβλήματα. Πρόσθεσε δε ότι για τη φετινή τουριστική περίοδο η διαφήμιση της χώρα μας θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και σκοπός του  Υπουργείου είναι η στόχευση στον τουρισμό εμπειρίας. Οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να δρουν συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά. Κλείνοντας τόνισε ότι ισορροπία σημαίνει ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να είναι ευχαριστημένοι από τη συνύπαρξή τους.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι το νησί θα πρέπει να προσανατολιστεί στον ειδικό τουρισμό και να μεριμνήσει να φτιάξει το νοσοκομείο του παρέχοντας μια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας που θα εξυπηρετεί άμεσα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει προσανατολισμός στις πράσινες επενδύσεις προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη.

Από το Γραφείο Δημάρχου

  • Για τη συνάντηση ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας ανέφερε στο FB:

«Συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Δημαρχείο του Αργοστολίου, όπου τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιθάκη όπως η αδειοδότηση για την λειτουργία της Μαρίνας, ο εκσυγχρονισμός των Λιμανιών Βαθέως, Φρικών, Κιονίου, τα Αρχαιολογικά, καθώς και η μεγάλη γραφειοκρατία που σταματά τις όποιες επενδύσεις ξεκινούν να γίνουν. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο με την κατάθεση προτάσεων απο το Δήμο Ιθάκης».