Ο Eορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου

Το βράδυ της 21ης Μαρτίου 2016, με τον ερχομό της Ανοιξης, στο Θέατρο «ΚΕΦΑΛOΣ» Αργοστολίου Κεφαλληνίας εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το θέατρο γέμισε από παιδικά χαμόγελα και φωνούλες απαγγέλλοντας ποιήματα για την προσφυγιά. Ελαβαν μέρος μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Νησιών μας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Κύκλος Ποιητών Ελλάδος εν συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του OΗΕ.
Τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος και πλήθος κόσμου. H εκδήλωση συντονίστηκε από τον Ιστορικό κ. Γεώργιο Ματαράγκα πλαισιωμένο από την ποιήτρια Γαλάτεια Βέρρα, το συγγραφέα-ποιητή Νίκο Βαλιανάτο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Δημήτρη Ζαβιτσιάνο.
Μέλη από τον Ποιητικό Κύκλο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών που εδρεύει στο Αργοστόλι απήγγειλαν ποιήματα για την προσφυγιά.
Η Φιλόλογος κ. Μαρία Τερζή έκανε εισήγηση με θέμα «O Κωστής Μοσκώφ συναντά άραβες ποιητές» και ο καπετά-Γιώργος Σπηλιώτης μίλησε με θέμα «Ποίηση και Πολιτισμός».
Τριπλή γιορτή σήμερα, γιατί οι πρόγονοί μας την πρώτη ημέρα της Ανοιξης γιόρταζαν την επιστροφή του Απόλλωνα στη Δήλο από τους Υπερβορείους, την επιστροφή της Περσεφόνης κοντά στην μητέρα της Δήμητρα από τον Αδη και στα σημερινά χρόνια γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Δεν είναι τυχαίο που η εορτή αυτή συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Ανοιξης. Είναι για να δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία να φύγει από το λήθαργο του χειμώνα, να αισθανθεί την αναγέννηση της φύσης και να νιώσει ο ίδιος ψυχική ανάταση. Ιδιαίτερα φέτος χρειαζόμαστε να ανεβάσουμε το ηθικό μας και θα το πετύχουμε μόνο με την θετική σκέψη.
• Απήγγειλαν ποίηση:
Δήμητρα Ερτσου, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, απήγγειλε το ποίημα με τίτλο «Τα μάτια των παιδιών Παρακαλούν».
Η Μαριάνα Κολαϊτη, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, διάβασε ένα δικό της ποίημα με τίτλο «O Μετανάστης».
Η Ευανθία-Νεφέλη Βουστινά, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, διάβασε ένα δικό της ποίημα «Προσφυγιά».
O Αγγελος Κουτσιάς, μαθητής του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, απήγγειλε ένα δικό του ποίημα με τίτλο «Πρόσφυγες».
Η Ειρήνη Κουρούκλη, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, απήγγειλε ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Πρόσφυγες».
O Στάθης Γεωργόπουλος, μαθητής του Λυκείου Κεραμιών, απήγγειλε ένα δικό του ποίημα με τίτλο «Το Δάκρυ».
Η Αλεξάνδρα Μινέτου, μαθήτρια του Λυκείου Κεραμιών, απήγγειλε ένα ποίημα της Ισμήνης Αλιβιζάτου με τίτλο «Του Φεγγαριού η Νύχτα».
Η Αλεξάνδρα Λιναρδάτου, μαθήτρια του Λυκείου Κεραμιών, διάβασε απόσπασμα από το ποίημα «Μόνωση» του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Η Γαβριέλλα Παλλημέρη, μαθήτρια του Λυκείου Κεραμιών, απήγγειλε ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Γιατί είσαι Ελεύθερος».
Η Αννα Δήμα, μαθήτρια του Λυκείου Κεραμιών, απήγγειλε ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Σκέψεις».
Η Γερασιμούλα Μαντά, μαθήτρια του Λυκείου Κεραμιών, απήγγειλε ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Εξόριστοι».
Η Ευγενεία, Ματιάτου μαθήτρια του Κοργιαλένειου 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου, απήγγειλε ένα ποίημα του Γιώργου Παυλόπουλου «Τα Αντικλείδια».
O Γεράσιμος Μουντάκης, μαθητής του Κοργιαλένειου 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου απήγγειλε ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη με τίτλο «Δεν είμαστε ποιητές».
O Γεράσιμος Βανδώρος, μαθητής του Κοργιαλένειου 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου απήγγειλε ένα ποίημα του Μπερτόλε Μπρέχτ με τίτλο «Μετανάστες».
Η Κλαραλίντα Βασιλάτου, μαθήτρια του Κοργιαλένειου 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου διάβασε ένα απόσπασμα από έργο του Ελύτη «Ανοιχτά Χαρτιά».
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσα νέα παιδιά να γράφουν ποίηση.
Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο και επιτυχία στα όνειρά τους.
Συγχαρητήρια στους καθηγητές και στα παιδιά.
n Από τον Κύκλο Ποιητών Κεφαλλονιάς διάβασαν ποίηση:
Η εκπαιδευτικός-μουσικός Γαλάτεια Βέρρα με τη την εκφραστική φωνή της απήγγειλε ποιήματα δικά της: «Στους Παρα-ολυμπιακούς», «Καπνός Πυκνός και Κλείνω τα Μάτια».
O Παναγής Παυλάτος απήγγειλε ένα ποίημα του αδελφού του, Ιατρού Ποιητή Φώτη Παυλάτου με τίτλο «Η Προσφυγομάνα».
Η Κωστούλα Ραζή απήγγειλε ένα δικό της ποίημα «Ξεριζωμός».
Η Ζηνοβία Γαρμπή απήγγειλε ένα δικό της ποίημα «Στη Μάνα Ελλάδα».
O Νικόλαος Βαλλιανάτος απήγγειλε ένα δικό του ποίημα με τίτλο «Εσπερινός» και το ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Τα Πέλματα».
Η Ελευθερία Τζάκη απήγγειλε ένα ποίημα του Πάμπλο Νερούντα με τίτλος «Το Γέλιο σου».
Η Μαρία Βλάχου απήγγειλε ένα δικό της ποίημα.
O Παναγής Μεταξάς απήγγειλε ένα δικό του ποίημα.
O Γεράσιμος Παντελειός απήγγειλε μία δική του πολιτική σάτιρα.
O Σπύρος Ζαπάντης απήγγειλε ένα δικό του ποίημα για τη «Μάνα»
O Διονύσης Μεσολωράς απήγγειλε ένα ποίημα για την «Προσφυγιά».
O καπετά Γιώργος Σπηλιώτης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών εδώ στο Αργοστόλι έχει διοργανώσει ποιητικές βραδιές στο Ξενοδοχείο Αίνος, την πρώτη και την τρίτη Πέμπτη του μηνός. Μίλησε με θέμα «Ποίηση και Πολιτισμός».
Κατά τον Πλάτωνα «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική». Υπήρξε έκθεση ζωγραφικής πού συνόδευε την ποίηση από τις Κεφαλλονίτισσες Ζωγράφους Νίκη Ρασιά, Ρεγγίνα Παντελιού, Μαρία Ραντουλέσκου και Ευφροσύνη Μουϊκη.
Επίσης υπήρχε ένα κολλάζ με φωτογραφίες από τους πρόσφυγες και ένα άλλο με το ποίημα της Κενυάτισσας ποιήτριας Oυαρσάν Σαίρ «Πατρίδα» που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) Αργοστολίου.
Η βραδυά έκλεισε με τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική Στ. Ξαρχάκου, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι και Γ. Χατζηνάσιου από τη Γυναικεία Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ με τον Μαέστρο της κ. Αγγελο Μουρελάτο και την πιανίστα Ευαγγελία Φραγκιά.
Ευχαριστούμε τον κ. Κωσταντάκη, το προσωπικό του Θεάτρου και όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.

(Η οργανωτική επιτροπή)