Παραλαβή της Βιβλιοθήκης του Διονύση Βινσεντζάτου

Από την Ιακωβατειο Βιβλιοθήκη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ Δ. ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ

Αυτές τις μέρες παραλάβαμε τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του συμπατριώτη μας Διονύση Βιτσεντζάτου (1947-2021), τα οποία μας έστειλαν οι κληρονόμοι του Άννα Νέζεβετς, σύζυγος, και Μιχάλης Βιτσεντζάτος, αδελφός.

Με καταγωγή από τα Δαυγάτα, ο Διονύσης Βιτσεντζάτος σπούδασε στην Πάντειο και στη συνέχεια ασχολήθηκε στην Αθήνα με την οικογενειακή επιχείρηση δερμάτων. Παράλληλα, λάτρης της φύσης, ανέπτυξε πλούσια κινητικότητα σε δραστηριότητες γύρω από το βουνό και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα σε όλη την περίοδο της ζωής του δε σταμάτησε να διαβάζει (μιλούσε πέντε γλώσσες), με αποτέλεσμα να συγκροτήσει μια σπουδαία βιβλιοθήκη με ποικιλία τίτλων (λογοτεχνία, ιστορία, γλωσσολογία, ανθρωπολογία, οικολογία, ανακαλύψεις, ταξίδια κ.ά.), η οποία ήδη βρίσκεται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη (περισσότερα από 1800 βιβλία).

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 

Συνεχίζοντας την εκδοτική της προσπάθεια, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη γνωστοποιεί στους φίλους της αλλά και σε κάθε συμπολίτη τη νέα έκδοσή της – την πρώτη για το 2023: Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή της Παυλίνας Κομητοπούλου με τίτλο Οικονομία και κοινωνική οργάνωση στην Παλική της Κεφαλονιάς (τέλη 16ου-μέσα 17ου αιώνα).

Η δρ Ιστορίας Π. Κομητοπούλου εξετάζει τις συνθήκες συγκρότησης και ανάπτυξης της Παλικής επιμένοντας στη χρονική  περίοδο από τα τέλη του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Αναφέρεται στην ίδρυση του Ληξουριού, στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης, εξετάζει τους λόγους κατάτμησης της γης και γενικότερα ασχολείται με την αγροτική εικόνα της ευρύτερης περιοχής, αναλύει την ταξική διαστρωμάτωση της παλικισιάνικης κοινωνίας και παρουσιάζει τις πολιτικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις με το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, το Κάστρο της Λιβαθώς.

Το έργο αυτό, με το οποίο εμπλουτίζεται η κεφαλονίτικη βιβλιογραφία, προσφέρει στο επιστημονικό και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό έγκυρη εικόνα της κοινωνικο-οικονομικής ιστορίας του Ληξουριού και ευρύτερα της Παλικής σε μια περίοδο που η περιοχή αυτή διαμορφωνόταν αποκτώντας τα βασικά της χαρακτηριστικά.

Το παραπάνω βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) και από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Είναι γνωστό ότι τις διαδικτυακές-ομιλίες και εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης μας μπορείτε να τις παρακολουθείτε/να τις βλέπετε στο facebook (f) της ιστοσελίδας μας (http://vivl-lixour. kef.sch.gr). Τους τελευταίους μήνες λειτουργεί και κανάλι της Βιβλιοθήκης μας στο youtube με όρο αναζήτησης «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη» και επομένως μπορείτε και από εκεί να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, άρα και την πρόσφατη διαδικτυακή ομιλία του κ. Λεωνίδα Βατικιώτη με θέμα «Μια ενεργειακή πολιτική για τον 21ο αιώνα».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ  

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας

◼︎ Στο Δήμο Ληξουρίου για τις πρόσφατες εργασίες του στο προαύλιο του Μουσείου, όπου στεγάζεται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: κλάδεμα δέντρου, τοποθέτηση νέων φαναριών,

◼︎ Στους συμπολίτες μας που δωρίζουν βιβλία της προσωπικής τους βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη μας,

◼︎ Στον φίλο της Ιακωβατείου κ. Μάρκο Τζουγανάτο για τις χρήσιμες και αποτελεσματικές για τη Βιβλιοθήκη μας ενέργειές του. 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ