Πενήντα περισσότεροι μαθητές στο Σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν (βίντεο+photos)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατά πενήντα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που θα διδαχτούν την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν.

Η πρόεδρος του συμβουλίου του σχολείου Μαρία Αμπαζή μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2016-2017 και τόνισε ότι πέρυσι είχαν 170 μαθητές, ενώ φέτος ο αριθμός τους ανήλθε στους 220.
Μάλιστα, τόνισε ότι ενδέχεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού, διότι κατά κανόνα οι εγγραφές συνεχίζονται και μετά την επίσημη έναρξη των μαθητών

Το σχολικό έτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του σχολείου ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν, π. Ευγένιος Πάππας.

Στην τελετή μίλησε και η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Καραγεωργίου, η οποία ευχήθηκε επιτυχίες στους μαθητές και στους γονείς και εστίασε την προσοχή της στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του νέου σχολικού έτους. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι έμπειροι, με άδεια από την πολιτεία και ότι αυτό αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του σχολείου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της διευθύντριας Ελένης Καραγεωργίου. Φωτογραφία: "Ε. Κ." / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ
Στιγμιότυπο από την ομιλία της διευθύντριας Ελένης Καραγεωργίου. Φωτογραφία: «Ε. Κ.» / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

«Εύχομαι σε όλα τα παιδιά του ‘Πλάτωνα’ και όλης της Ομογένειας επιτυχίες και καλή χρονιά», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Καραγεωργίου.

Ερωτηθείσα για τις ιδιαιτερότητες του νέου σχολικού έτους η κ. Αμπαζή επεσήμανε ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν σε Δημόσιο σχολείο και συγκεκριμένα στο PS 264 στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και ότι έχουν καλύτερες συνθήκες από το Λουθεριανό Σχολείο στο οποίο διεξήγαγαν τα μαθήματα τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια.

Από αριστερά οι Ευφροσύνη Μαντσίνη, Ευφροσύνη Παυλίδου, Στέλλα Καραπετρίδου, Βασίλης Βούλτσος, Δημήτρης Τάση, Ιωάννης Σαμόνας, Ελένη Βουγιουκλάκη,, Ελενα Μπακύρα, Σταυρούλα Θεοδωράτου και καθήμενη η διευθύντρια Ελένη Καραγεωργίου.
Από αριστερά οι Ευφροσύνη Μαντσίνη, Ευφροσύνη Παυλίδου, Στέλλα Καραπετρίδου, Βασίλης Βούλτσος, Δημήτρης Τάση, Ιωάννης Σαμόνας, Ελένη Βουγιουκλάκη,, Ελενα Μπακύρα, Σταυρούλα Θεοδωράτου και καθήμενη η διευθύντρια Ελένη Καραγεωργίου.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 22% τόνισε ότι οφείλεται στο εξαιρετικό έργο που επιτελούν η διευθύντρια Ελένη Καραγεωργίου, οι δάσκαλοι και στο ενδιαφέρον των γονέων.

Το Σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι το μόνο ελληνικό απογευματινό σχολείο στο Μπρούκλιν το οποίο είναι ανεξάρτητο και δεν τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές.
Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές.

Στο σχολείο διδάσκουν 16 εκπαιδευτικοί. Τα μαθήματα διεξάγονται τις απογευματινές ώρες, Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη, ενώ το Σάββατο τα μαθήματα είναι ολοήμερα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα – διαφορετικά από άλλα Απογευματινά σχολεία ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζονται με το Προνηπιαγωγείο, το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη. Οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα το Σάββατο.

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές.
Οι δάσκαλοι και οι μαθητές.

Ερωτηθείσα από πού προέρχονται οι νέοι μαθητές που εγγράφηκαν εφέτος στο σχολείο, η κ. Αμπαζή υπογράμμισε ότι προέρχονται κυρίως από το Μπρούκλιν, καθώς επίσης και από οικογένειες που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Σχολείου «Πλάτων» Μαρία Αμπαζή, ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού συμβουλίου Σπύρος Γερουλάνος και τα άλλα στελέχη έχουν γεννηθεί στο Μπρούκλιν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ανήκουν στη δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών.

 

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό.
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό.

Η κ. Αμπαζή επεσήμανε ότι οφείλει πολλά στους γονείς της Παντελή και Δέσποινα Αμπαζή που εμπιστεύτηκαν την παιδεία της στο Σχολείο «Πλάτων».

«Εμείς μεγαλώσαμε στους κόλπους του ‘Πλάτωνα’, εδώ διδαχτήκαμε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και δημιουργήσαμε φιλίες. Θεωρούμε χρέος να διαιωνίσουμε την προσφορά και την αποστολή του ‘Πλάτωνα’», πρόσθεσε η κ. Αμπαζή.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εφέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από της ιδρύσεως του σχολείου και προσευχήθηκε όπως λίαν συντόμως ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Ο π. Ευγένιος Πάππας, ενώτελεί τον αγιασμό.
Ο π. Ευγένιος Πάππας, ενώτελεί τον αγιασμό.

Τον Ιούλιο του 2013 λίγο μετά τη λήξη του σχολικού έτους πούλησαν το υπάρχον ακίνητο και αγόρασαν ένα άλλο διώροφο κτίριο στον αριθμό 670 της 92 street στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν. Το νέο κτίριο αγοράστηκε με χρήματα που προήλθαν από την πώληση του πρώτου και από τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει σε ερανικές εκδηλώσεις, τις οποίες είχαν διοργανώσει τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Το υπάρχον ακίνητο θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθεί τετραώροφο κτίριο με υπερσύγχρονο Κοινοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και με 15 αίθουσες διδασκαλίας. Στην οροφή θα δημιουργηθεί η παιδική χαρά.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και τρεις περίπου μήνες μετά την αγορά του νέου ακινήτου ο Χαράλαμπος Γερουλάνος, πατέρας του Σπύρου Γερουλάνου, ξάφνιασε τους γονείς και τους δασκάλους με τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η δωρεά αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των στελεχών, των γονέων και των δασκάλων και έναν χρόνο μετά την αγορά του ακινήτου, το 10ο Κοινοτικό Συμβουλίου του Μπρούκλιν ενέκρινε την πρόταση για την αλλαγή του συντελεστή δόμησης και έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του τετραώροφου κτιρίου του Ελληνικού Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν.

Επειδή πρόκειται για αλλαγή του δείκτη δόμησης η υπόθεση παραπέμφθηκε στο «Board of Standards and Appeals» του Δήμου της Νέας Υόρκης, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση σε παρόμοιες περιπτώσεις. Από το Νοέμβριο του 2014 έχουν γίνει δύο ακροάσεις και την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη ακρόαση – η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η τελευταία.

Ο Σπύρος Γερουλάνος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης και ευχήθηκε, όπως η ακρόαση της ερχόμενης Τρίτης να είναι η τελευταία και η τυχερή. Ερωτηθείς σε πόσο διάστημα ενδέχεται να εκδώσει την απόφαση, το «Board of Standards and Appeals» επεσήμανε ότι σε δύο περίπου μήνες πρέπει να έχει λήξει αυτή η χρονοβόρα διαδικασία και ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος.

του Δημήτρη Τσάκα (ekirikas)