Σαφάρι φοροεπιδρομής από την Δημοτική Αρχή

Η Λαϊκή Συσπέιρωση Δήμου Αργοστολίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Έναν ακόμη προϋπολογισμό που φορτώνει τα βάρη στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μικρούς επαγγελματίες ψήφισε η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αργοστολίου (ΠΑΣΟΚ – Επιχειρηματίες),  με την συμμετοχή και άλλων «προθύμων» συμβούλων των άλλων αστικών παρατάξεων.

Προσαρμοσμένος  αναλογικά στο έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ, στο ισοζύγιο των ΟΤΑ για το 2020 στον  Κρατικό Προϋπολογισμό,  ταυτισμένος  με την κυβερνητική επιδίωξη να αυξηθούν τα ανταποδοτικά  τέλη  για τα λαϊκά νοικοκυριά  και πλήρως εναρμονισμένος με τις  γενικότερες  κατευθύνσεις  της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ , για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο φετινός  Δημοτικός προϋπολογισμός  απογειώνει την επίθεση σε βάρος τους.

Ενδεικτικά θα είναι αυξημένα και για την φετινή χρονιά (όπως και σε όλες τις προηγούμενες της  Δ.Αρχής,  Παρίση -Ν.Δ.), τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού που φέτος  μετά  την μεγάλη αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών κατοικιών και καταστημάτων  θα ανέλθει στο 10%(!) Αυξημένα ανάλογα θα είναι και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, τα πρόστιμα Κ.Ο.Κ., τα τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, το τέλος παρεπιδημούντων, ο φόρος επί ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα τέλη κοιμητηρίων, τέλη τέλεσης πολιτικών γάμων κ.α.

 Την ίδια ώρα που προαναγγέλλει η Δημοτική Αρχή το παραπάνω «σαφάρι» φοροεπιδρομής μέσα στο 2021, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα  παρελθόντων ετών (κατά τεκμήριο ανήκουν σε συστηματικούς κακοπληρωτές επιχειρηματίες), φτάνουν τα 8.740.318,27 ευρώ (!!!), ενώ τα τέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (Λατομικά, διαφήμισης κ.α. ), είτε είναι σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΑ, είτε ελάχιστα (από ΑΠΕ μόλις 42.281 ευρώ!). Δηλαδή η δημοτική αρχή λειτουργώντας ως μακρύ χέρι του κράτους με το ένα χέρι τα παίρνει από τα λαϊκά νοικοκυριά και τα χαρίζει  με το άλλο στους ομίλους και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Σε αυτήν την «ανάπτυξη» που προωθεί και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, δεν φτάνουν οι  δαπάνες για τις βασικές υποδομές που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες  που είτε μειώνονται, είτε εξαφανίζονταιΟι  υποδομές της παιδείας, υγείας-πρόνοιας, οι δράσεις για τα  νέα ζευγάρια, η συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, τα έργα αντιπλημμυρικής,  αντισεισμικής-αντιπυρικής  θωράκισης και προστασίας κ.α, είναι στα αζήτητα .  Για  πολιτισμό – αθλητισμό οι δαπάνες είναι πενιχρές, ενώ οι δημότες, θα κληθούν για μία ακόμη χρονιά να αποπληρώσουν για δόσεις δανείων που όλοι τους έχουν ψηφίσει 409.000 ευρώ. Για το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου προβλέπεται μηδενική χρηματοδότηση και για τον ΟΚΑΠ και τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% .

Ιδιαίτερες επιδόσεις επιδεικνύει ο προϋπολογισμός στις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου ΠΔΣ, για μείωση του προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μέσα από τα διάφορα προγράμματα με ημερομηνία λήξης,(π.χ. κοινωφελής εργασία), εξυπηρετεί την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, την ιδιωτικοποίηση με εργολάβους, (π.χ. καθαριότητα δημοτικών κτιρίων και ακινήτων κ.α.), την εντατικοποίησης και την  διευθέτηση του ωραρίου, την καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας κ.α.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε  τον Προϋπολογισμό του 2021 γιατί είναι απέναντι στις ανάγκες και στις αγωνίες των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας. Τα καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα και με αυτήν την ευκαιρία.  Είναι βαθειά ταξικός, αντιλαϊκός και  διαχειριστικός  στην κατεύθυνση να αλαφραίνει την κυβέρνηση  από τα βάρη της τοπικής διοίκησης,  για να τροφοδοτεί με νέες επιδοτήσεις το κεφάλαιο. Με την στάση τους οι άλλες αστικές παρατάξεις στήριξαν συνειδητά τον προϋπολογισμό, είτε ρεφάροντας συμβούλους στην Δημοτική Αρχή ( Βανδώρος – Ματιάτος από την παράταξη Παρίση και Γαβριελάτος – Πεφάνης από την παράταξη Φόρτε ), είτε απουσιάζοντας συνειδητά από την συνεδρίαση του Δ.Σ. όπως έπραξε σύσσωμη η υπόλοιπη παράταξη Παρίση- ΝΔ, είτε διαφοροποιούμενοι σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση (Παντελιός- ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να είναι πιο αποτελεσματική εφεξής η φοροεπιδρομή της δημοτικής αρχής εις βάρος των εργαζομένων και  των φτωχών λαϊκών στρωμάτων), είτε διαφοροποιούμενοι πιο ανώδυνα και διαχειριστικά (Φόρτες-ΣΥΡΙΖΑ), συγκαλύπτοντας και ουσιαστικά νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και δίνοντας βοήθεια και άλλοθι στην επίθεση που συνιστά για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αργοστόλι 20-1-2021
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου