Σοκ με την καταγγελία του καθηγητή ΕΠΑΛ Αργοστολίου

Σάλος έχει προκληθεί στο Πανελλήνιο μετά την επιστολή παραίτησης του αναπληρωτή καθηγητή από Γυμνάσιο ΕΠΑΛ του Αργοστολίου Θεόδωρου (το επώνυμο δεν έγινε γνωστό) που αποκάλυψε το alfavita.gr.

Στην επιστολή του αναπληρωτή εκπαιδευτικού που παραιτήθηκε από Γυμνάσιο ΕΠΑΛ και την οποία γνωστοποίησε με επιστολή του ο ίδιος ο εκπαιδευτικός μέσω του alfavita.gr αναφέρθηκε με χθεσινές της δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Ο αναπληρωτής καθηγητής κατήγγειλε πως δεχόταν απειλές από τους μαθητές του σχολείου.

«Με απειλούσαν για το αμάξι μου και μου ‘λέγαν πως με περιμένει ο εξωσχολικός να με δείρει. Ταυτόχρονα κοπανούσαν θρανία, καρέκλες και κυρίως στρίγγλιζαν όλοι μαζί, πράματα που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα» σημείωσε ο εκπαιδευτικός. «Εδώ μάθημα δε κάνεις. Δε κάνει κανείς. Θα μας βάλεις όλους  ένα 12 όπως όλοι και άντε..», «όχι 12 ρε 16», «20 να μας βάλει», «λοιπόν όταν είμαστε ήσυχοι θα μας βάζεις 16 και όταν δε θα είμαστε θα μας βάζεις 12 εντάξει; Εντάξει ρε;»

Κεραμέως: Διερευνούμε την υπόθεση

«Διαβάσαμε τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται από τον εκπαιδευτικό και διερευνούμε όλα αυτά που περιγράφονται» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 η υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ωστόσο πως της έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε μια γραπτή αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στο Σχολείο.

«Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία γραπτή αναφορά από καμία υπηρεσία» είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η υπόθεση ήδη διερευνάται.

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

«Προσπαθούμε να εντείνουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της αξίας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» είπε η υπουργός, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους φαινόμενα δεν αποτελούν τον κανόνα στα ΕΠΑΛ. «Περιοδεύω σε σχολεία όλης της χώρας, δεν είναι ο κανόνας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ερευνούμε σε βάθος τα όσα καταγγέλλονται από τον εκπαιδευτικό».

«Υπήρχε και ίσως υπάρχει ακόμα η νοοτροπία που ήθελε τα Επαγγελματικά Λύκεια να μην είναι ισότιμα με αυτά της γενικής» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. «Ιδρύσαμε τα πρώτα 25 Πρότυπα ΕΠΑΛ σε διαφορές περιοχές της χώρας, που μπαίνεις ανάλογα με το βαθμό. Περνάνε οι καλύτεροι για να δείξουμε ότι και εκεί υπάρχει αριστεία».

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως τα τεχνικά επαγγέλματα είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση.

«Ιδρύσαμε δύο νέες Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε αποφοίτους Γυμνασίου, η φοίτηση είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση/μαθητεία».

«Να παραμείνει στην εκπαίδευση», λέει η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση

Σχετικά με τον αναπληρωτή του ΕΠΑΛ Αργοστολίου που παραιτήθηκε εξαιτίας της βίας που δέχθηκε, «Να παραμείνει στην εκπαίδευση» τονίζει σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ.

Με αφορμή τη συγκλονιστική επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΠΑΛ, που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr  η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ ζητάει “να μην «χαθεί» ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός από την εκπαίδευση και να μην υποστεί μια τόσο σοβαρή και επιζήμια για τον ίδιο απόφαση όπως αυτή της παραίτησής του”

Παράλληλα καλεί “το Υπουργείο Παιδείας να πάρει άμεσα μέτρα-και να τα στηρίξει- στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών”.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ αναφέρει:

«Σχετικά με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΠΑΛ»

Με αφορμή τη συγκλονιστική επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΠΑΛ, που παραιτήθηκε εξαιτίας της σφοδρής βίας που δέχθηκε από μαθητές, ήρθε επιτακτικά η στιγμή ως κοινωνία και ως εκπαιδευτικοί σύσσωμοι να αντιδράσουμε σθεναρά και να οριοθετήσουμε τις ανάρμοστες ή παραβατικές συμπεριφορές μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 Η ατιμωρησία και ο άκρατος δικαιωματισμός δεν αναθρέφουν υπεύθυνους πολίτες. Τα ζητήματα που προκύπτουν αναλύοντας από κοινωνιολογικής και παιδαγωγικής άποψης είναι πολλά, όπως και ποικίλες οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν σε αυτά.

Θα πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε πως οι κανόνες επιβάλλεται να υπάρχουν και να εφαρμόζονται διότι δίχως αυτούς δεν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία.

Ζητούμε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΠΑΛ, που με σθένος και αξιοπρέπεια αντιμετώπισε μια «ζούγκλα», να μην «χαθεί» από την εκπαίδευση και να μην υποστεί μια τόσο σοβαρή και επιζήμια για τον ίδιο απόφαση όπως αυτή της παραίτησής του.

Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει άμεσα μέτρα-και να τα στηρίξει- στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Τηλέμαχος Κουντούρης

Ο Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μακεδών