«Σταθήκαμε όρθιοι, πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί και θα το κάνουμε»

Διον. Στανίτσας

«Μια εβδομάδα μετά τον Ιανό, σταθήκαμε όρθιοι, πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί και θα το κάνουμε», τονίζει σε μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες της Ιθάκης ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας.

Το μήνυμα αναφέρει:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Πέρασε λίγο πάνω από μια ημερολογιακή εβδομάδα από το πρωί της Πέμπτης, 17.9.2020, που η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιθάκης συνεδρίαζε μπροστά στο ενδεχόμενο του «Ιανού» και όλοι μαζί αποφασίσαμε να βάλουμε σε γενική επιφυλακή όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες του Δήμου, με ενημέρωση σε Προέδρους Κοινοτήτων, έκκληση στους επιχειρηματίες ειδικά του παραλιακού μετώπου και όλες τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τον Έπαρχο και την Περιφέρεια ώστε να είμαστε ασφαλείς, αλλά και έτοιμοι να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή. Τα μεσάνυχτα προς Παρασκευή το ξεκίνημα της βροχής μας βρήκε όλους στο Δημαρχείο. Το Κιόνι χτυπήθηκε πρώτο, στις 1:30 τα ξημερώματα οι άνεμοι πάνω στο νησί μας έπιαναν ήδη τα 150 χλμ, στις 5:30 το πρωί γνωρίζαμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και σας ζητήσαμε να μην μετακινηθείτε πλέον για οποιοδήποτε λόγο. Η συνέχεια έδειξε σε όλους μας ότι αυτή τη φορά η Ιθάκη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το νησί μας αντιμετώπισε ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση μετά τους μεγάλους σεισμούς του περασμένου αιώνα, αυτή τη φορά εξαιτίας ενός άλλου φυσικού φαινομένου που δυστυχώς πιστεύουμε ότι πλέον θα χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, είχαμε όμως μεγάλες ζημιές και απώλειες. 

Είμαστε ακόμα στο στάδιο καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, όμως θεωρούμε εξίσου σημαντικό να μελετήσουμε όλες τις αναφορές, να κατανοήσουμε σε βάθος τις αδυναμίες στο φυσικό τοπίο και τη συμπεριφορά των υποδομών μας και να σχεδιάσουμε προσεκτικά την επόμενη μέρα. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή μπορούμε να αναφέρουμε ότι ως Δήμος αιτηθήκαμε και κερδίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 77.000 ευρώ για επισκευή των εργοστασίων αφαλάτωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, συμμετείχαμε στην τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων των πληγεισών περιοχών με τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και κυβερνητικό/αυτοδιοικητικό κλιμάκιο, πήραμε κατευθύνσεις για καταγραφή και αποκατάσταση στις οποίες προχωρήσαμε άμεσα και ενημερωθήκαμε επίσημα ότι στα πλαίσια των μέτρων Σταϊκούρα ο Δήμος μας επιχορηγείται με 1.000.000 ευρώ για οδοποιία, 800.000 για έκτακτες ανάγκες, καθώς και με προκαταβολή 30.000 ευρώ για αποζημίωση οικιακών συσκευών.

Στόχος μας οι άμεσες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί και να αποζημιωθούν απο το Κρατος για πρωτη φορά οι ερασιτεχνες ψαραδες που έχασαν τις βάρκες τους.

 Σύντομα θα επανέλθουμε με την αποτίμηση της κατάστασης, καθώς και τα επιπλέον μέτρα που ζητάμε για το Νησί μας.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί. 

Με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, με εμπιστοσύνη, με αλληλεγγύη, με αφοσίωση στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας κάθε Πολίτη χωριστά, αλλά και την προστασία κάθε μορφής ζωής πάνω στο νησί μας, το Περιβάλλον και τις θάλασσές μας. 

Ευχαριστώ όσους βοήθησαν, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, εθελοντές, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Κοινοτήτων,Περιφέρεια, συλλόγους ετεροδημοτών και αποδήμων Ιθακησίων, αλλά και τον απλό κόσμο της Ιθάκης που ακόμα και σήμερα βοηθάει. 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γερ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Δήμαρχος Ιθάκης