Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος

Συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά, τον χαρακτήρα του μέτρου και τα βήματα διαβούλευσης για την εφαρμογή του, είχε προχθές το μεσημέρι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Ιωάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης και Διονύσιος Τεμπονέρας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Ερνέστος Τζαννάτος, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και αιρετοί των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ισχύ για νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και τα Διαπόντια Νησιά από την 1η Ιουλίου 2018 και στη συνέχεια από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα ισχύσει για όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Λευκάδας και Εύβοιας.

Το μεταφορικό ισοδύναμο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε πρώτο στάδιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να εξισωθεί το μεταφορικό κόστος που επωμίζονται οι νησιώτες και επιβαρύνει τα προϊόντα που διακινούνται στα νησιά, με αυτό της ηπειρωτικής χώρας. Στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί επιδότηση στο εισιτήριο των νησιωτών και στους έχοντες φορολογική έδρα στη νησιωτική χώρα, οι προτάσεις και οι σκέψεις όμως που υπάρχουν θα τεθούν σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

«Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν και παραμένει κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της περιφερειακής αρχής, κάναμε συζητήσεις και ασκήσαμε πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην κεντρική διοίκηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν την θέση σε ισχύ των μέτρων και ρυθμίσεων που αναμένεται να ανακουφίσουν τους κατοίκους και επαγγελματίες των Ιονίων Νήσων. Δηλώνουμε την πλήρη στήριξή μας στο εγχείρημα, θα παρακολουθούμε από κοντά τις ρυθμίσεις που θα συνθέσουν το μεταφορικό ισοδύναμο και θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στη διαβούλευση που θα εξελιχθεί, ώστε πολύ σύντομα να γίνει πράξη η πραγματική μείωση τιμών στα νησιά», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, απαντώντας στα αιτήματα που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.