Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον καθηγητή του ΕΠΑΛ Αργοστολίου

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον συνάδελφο που παραιτήθηκε από το ΕΠΑΛ Αργοστολίου ανακοίνωσαν οι συνάδελφοί του από τις Κεραμειές.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι υπογραφόμενοι, εκπαιδευτικοί υπηρετούντες στο Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών Κεφαλληνίας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον συνάδελφό μας αναπληρωτή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπέβαλε την παραίτησή του από την υπηρεσία, δημοσιοποιώντας τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και συμπεριφορές που αντιμετώπισε σε σχολείο που τοποθετήθηκε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα καθ’ όλη τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της, και μάλιστα υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, καθώς μετακινούνται, ειδοποιούμενοι την τελευταία στιγμή, σε όλη τη χώρα, με βέβαιη την απόλυσή τους στο τέλος του έτους.

Αυτούς τους ανθρώπους όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σχολική ζωή, θεσμικοί φορείς, εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και κοινωνία, οφείλουμε να τους δείχνουμε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στους τόπους μας την αλληλεγγύη μας, να μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία μας, να στηρίζουμε το εκπαιδευτικό τους έργο, να τους παρέχουμε επιπλέον συμβουλευτική αλλά και ηθική και ψυχική στήριξη.

Ζητούμε λοιπόν ο συνάδελφός μας να επιστρέψει στην εκπαίδευση, να μην γίνει δεκτή η παραίτησή του, ούτε να υποστεί τις κυρώσεις αποκλεισμού από τους διορισμούς που συνεπάγεται η παραίτηση αυτή. Κάτι τέτοιο είναι ομολογία ήττας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά τις απαράδεκτες συμπεριφορές που οδήγησαν τον συνάδελφό μας σε παραίτηση, θεωρούμε ότι πρέπει όλοι, οικογένειες και κοινωνία, Υπουργείο αλλά και τοπικές διευθύνσεις και σύλλογοι διδασκόντων, όχι μόνο να προβληματιστούμε αλλά και να συζητήσουμε ουσιαστικά, και (κατεπειγόντως) να αναλάβουμε δράση, πάντοτε με γνώμονα τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αποστολή μας να δώσουμε στα παιδιά μας εφόδια για να είναι ευσυνείδητοι πολίτες.

  • Να διεκδικήσουμε αυτά που η Πολιτεία οφείλει να παρέχει για να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων: κατάλληλες υποδομές, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και σχολικούς φύλακες σε όλα τα σχολεία.
  • Να αναζητήσουμε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, χωρίς παρωπίδες, χωρίς «δαιμονοποιήσεις» μαθητών και σχολείων, και, κυρίως, να δράσουμε αναλόγως, ώστε να μπορούν οι μαθητές μας να λειτουργούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και πρόσβασης στη γνώση, έχοντας επίγνωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, οριοθετώντας τις συνθήκες για μια σχολική ζωή όπου θα κυριαρχούν ο αλληλοσεβασμός και η εύρυθμη λειτουργία βάσει δημοκρατικών κανόνων, προϋποθέσεις για να έχουν όλοι οι μαθητές μας ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, αλλά και οι καθηγητές να μπορούν να ασκούν το λειτούργημά τους με αξιοπρέπεια και χωρίς να αισθάνονται απειλούμενοι.

Η υπόθεση και η αγωνία του συναδέλφου μας είναι υπόθεση και αγωνία όλων μας. Και είμαστε στο πλευρό του, για να μη γίνει η βία και η παραβατικότητα καθεστώς στη σχολική ζωή, πουθενά και για κανέναν.

Κεραμειές 25-10-2022

Οι καθηγητές

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΞΕΥΓΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΩΡΑΙΤΗ ΙΟΥΛΙΑ

ΤΣΙΓΚΑΝΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΙΜΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΡΙΤΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΤΑΒΑ ΑΝΝΑ

ΜΠΑΛΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙA

ΑΠΑΤΖΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΤΟΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ