Συμπαραστέκεται στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Xώρας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Áãñüôåò ôïõ Íïìïý Èåóóáëïíßêçò Ý÷ïõí ðáñáôÜîåé ôá ôñáêôÝñ ôïõò óôçí Üêñç ôïõ äñüìïõ ÷ùñßò íá åìðïäßæïõí ôçí êßíçóç óôá ÐñÜóéíá ÖáíÜñéá. Ôñßôç 5 Öåâñïõáñßïõ 2013 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL/ÌÐÁÑÌÐÁÑÏÕÓÇÓ ÓÙÔÇÑÇÓ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της περιφέρειας μας και της χώρας ολόκληρης απ’ άκρο σ’ άκρο της οποίας πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις επιβίωσης.

Oι εξαιρετικά υψηλές εισφορές τόσο για τη σύνταξη όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση και την αύξηση μέσω του ΦΠΑ του κόστους παραγωγής, οδηγούν την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας σε διάλυση και τους παραγωγούς σε αφανισμό.

Πρέπει άμεσα το ελληνικό κράτος να επανεξετάσει:
1. Την απόσυρση του από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε
2. Την ενοποίηση του OΓΑ με τα άλλα Ταμεία
3. Τη μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών με ασφαλιστικές κατηγορίες σε φόρο κατ’ ουσίαν επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και την ασφάλιση.

Μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει για τον πρωτογενή τομέα ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών από 7% σε 20% και μαζί με τις εισφορές περίθαλψης σε 26,95% του εισοδήματος, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα από 13% σε 23% και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 66Ε το κιλό σε 330Ε.
Σε όλα αυτά, η αύξηση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ από 13% σε 20% από 1/1/2016, σε 26% από 1/1/2017 και μετά στο 29% του αγροτικού εισοδήματος, είναι ικανή να δώσει τη χαριστική βολή σε αυτούς που παράγουν στον τόπο αυτό, η ενίσχυση και επιβίωση των οποίων θα έπρεπε να είναι η μερίμνα κάθε κράτους που διεκδικεί την παραγωγική του ανασυγκρότηση.

Η μέριμνα αυτή πρέπει να παίρνει υπ’ όψιν τις προτάσεις που έχουν από αρκετό καιρό καταθέσει οι φορείς της χώρας μας, της περιφέρειας μας συμπεριλαμβανομένης, που οδηγούν σε μια διαφορετική κατεύθυνση, ικανή να δώσει λύσεις και θετική προοπτική στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ανακούφιση των παραγωγών.

• Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
• Θέσπιση αφορολόγητου ορίου (πχ. 12.000Ε) για τους παραγωγούς και φορολογικά μέτρα που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι την απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.

• Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.
• Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότηση τους μέσα από νέο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα.
• Διατήρηση του OΓΑ και των προς αυτού εισφορών σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση ων αγροτών.
• Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές με συμμετοχή και ευθύνη των περιφερειών.
• Επανεξέταση του μοντέλου κατανομής των άμεσων ενισχύσεων με την παραγωγική διαδικασία μέσα από συνολικότερη επανεξέταση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
• Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα συλλογικές μορφές δράσης (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών).
• Ανασύνταξη των ερευνητικών δομών και γεωτεχνικών υπηρεσιών σε ευέλικτη ενιαία δομή.
• Αυστηρός έλεγχος της αγοράς των αγροτικών προϊόντων.
• Ζώνες χρήσης γης και νερού για τον πρωτογενή τομέα και προστασία από την αστική επέκταση τομέα.
• Προστασία της γης από την αυθαίρετη επέκταση του αστικού ιστού.
• Ενίσχυση του δικτύου αγροτικών δρόμων.
• Ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας και αύξηση του βαθμού συμμετοχής τους στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Ενίσχυση, της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της διεύρυνσης των τομέων απορροφητικότητας, ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των ειδών των γεωργικών προϊόντων.

• Δικτύωση, αν όχι σε επίπεδο συνεταιριστικών μορφών, μικροπαραγωγών και μικροκτηνοτρόφων, με στόχο την απευθείας προώθηση των προϊόντων στους καταναλωτές και τη χρηματοδότησή του στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου.
• Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από την γεωργία και τη δασοκομία, όπως και προστασία της βιοποικιλότητας. Ειδική μέριμνα για την προστασία των βοσκοτόπων, των υδροβιοτόπων, του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

• Προστασία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (έρευνα, παραγωγή, πιστοποίηση, έλεγχος και εμπορία) και διασφάλιση του δικαιώματος των αγροτών να έχουν τους δικούς τους σπόρους. Δημιουργία τράπεζας σπόρων σε επίπεδο Περιφέρειας.

Áãñüôåò ôïõ Íïìïý Èåóóáëïíßêçò Ý÷ïõí ðáñáôÜîåé ôá ôñáêôÝñ ôïõò óôçí Üêñç ôïõ äñüìïõ ÷ùñßò íá åìðïäßæïõí ôçí êßíçóç óôá ÐñÜóéíá ÖáíÜñéá. Ôñßôç 5 Öåâñïõáñßïõ 2013 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL/ÌÐÁÑÌÐÁÑÏÕÓÇÓ ÓÙÔÇÑÇÓ