Συνάντηση του τ. αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Σπύρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παρέμβαση στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ πραγματοποίησε ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, κατά τη διάρκεια τριήμερης παραμονής του στην Αθήνα.

Όσο αφορά το κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση  Δήμων Ελλάδος), ο κύριος Σπύρου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του ιστορική καθώς για πρώτη φορά αυτά τα συλλογικά όργανα συνεδρίασαν από κοινού.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι η αναγκαιότητα αυτού του συνεδρίου προέκυψε εξαιτίας της πολυδιαφημισθείσας αναθεώρησης του «Καλλικράτη», η οποία επί 1,5 τώρα χρόνο μόνο μέσω γενικόλογων τοποθετήσεων, διαρροών και αοριστιών έχει γίνει γνωστή και ακόμη δεν έχει λάβει τη μορφή ενός προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Ο κ. Σπύρου στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των συλλογικών μας οργάνων (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) καθώς η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Μετά και την ομιλία του Υπουργού κ. Σκουρλέτη, ο οποίος δεν έτυχε ως ήταν αναμενόμενο και της θερμότερης υποδοχής, αποκαλύφθηκε ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι η «μπαχαλοποίηση» της αυτοδιοίκησης, περιφερειακής και δημοτικής.

Η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αλλάζει ουσιαστικά τον εκλογικό νόμο, με δόλιο τρόπο. Πέραν αυτού, η ουσία των προθέσεών της είναι να προκαλέσει δυσλειτουργία στη λήψη των αποφάσεων στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να οδηγήσει σε συνεχή εξάρτηση της τελευταίας από τα όποια αρμόδια υπουργεία. Η επί 1,5 χρόνο παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς το θέμα αυτό είναι μια απόδειξη των προθέσεών της. Επιπρόσθετα όμως, παρά τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις με τα συλλογικά όργανα και τις υποσχέσεις ότι θα έφερνε ένα νομοσχέδιο έτοιμο, εμείς ως αυτοδιοικητικοί έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο «φάντασμα» το οποίο μέχρι και σήμερα στο συνέδριο αυτό η κυβέρνηση δεν φέρνει ολοκληρωμένο προς διαβούλευση.

Είναι εμφανής η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης ως προς την εκπροσώπησή της στην αυτοδιοίκηση και επιδιώκει μέσω αυτού του νομοσχεδίου να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους προκειμένου να την ελέγξει.

Πιστεύω ότι δεν θα ήταν κακή μια αναθεώρηση του περιφερειακού θεσμού μετά από 7 χρόνια από την ίδρυσή του, στα σημεία εκείνα στα οποία έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην εφαρμογή του περιφερειακού έργου. Για παράδειγμα, η απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων, η στελέχωση των υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, τα πολλά επίπεδα ελέγχου κ.α., στοιχεία που δυσχεραίνουν τη λειτουργία. Αντί αυτών των πρωτοβουλιών, τι εισπράξαμε μέχρι σήμερα; Τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας, ενίοτε και ο Πρωθυπουργός, ακολουθούν μια απαράδεκτη πολιτική με επιλογές όπως αυτή της παράτασης της θητείας των εκλογών των αυτοδιοικητικών οργάνων. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τον δημοκρατικό διάλογο. Η πρώτη θητεία ήταν τρεισήμισι χρόνια, η δεύτερη πεντέμισι και η τρίτη θα γίνει τέσσερα;   Εύστοχα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών ως κινητή εορτή….».

Τέλος ο κύριος Σπύρος Σπύρου ο οποίος συμμετείχε και στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, προ της έναρξης του κοινού συνεδρίου με την ΚΕΔΕ, τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης στην ΕΝΠΕ σχετικά με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο. Μάλιστα, χαρακτήρισε προσχηματικό τον λόγο για τον οποίο εξέφρασε το έτερο μέλος του Δ.Σ. και περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος την αντίθεσή του στην πρόταση αυτή της πλειονότητας των μελών για ψήφιση του εν λόγω θέματος.

Το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση απασχόλησε και συνάντηση την οποία είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της αυτοδιοίκησης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στην οποία είχε κληθεί και συμμετείχε και ο κ. Σπύρος Σπύρου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε κατηγορηματικά ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Σημείωσε ότι τα δείγματα που έδειξαν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα θετικά σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης φέρνοντας ως παράδειγμα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής, αντιμετώπισης προσφυγικού προβλήματος κ.α. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να καταργήσει το εν λόγω νομοσχέδιο εάν η παρούσα κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση του παρά την καθολική σχεδόν αντίδραση όλων των υπηρετούντων στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Ο κ. Σπύρος Σπύρου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να τον καλέσει να επισκεφθεί την Κέρκυρα, πρόταση στην οποία ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εκφράστηκε θετικά λέγοντάς του ότι πολύ σύντομα προτίθεται να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των περιοδειών του τόσο την Κέρκυρα όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.