Συνάντηση της τοπικής ΑΔΕΔΥ με τον Διοικητή του ΓΝΚ

Για τη συνάντηση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου του Νοσοκομείου,
με τον κ. Διοικητή του ΓΝΚ

Την Τρίτη 17 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), μετά από αίτησή τους, με το Διοικητή του ΓΝΚ κ. Μεσσάρη. Στη συνάντηση κατατέθηκε στο Διοικητή υπόμνημα αιτημάτων των φορέων με τις πάγιες θέσεις τους, για τα χρόνια προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας σε όλο τον Νομό, καθώς και για τα επείγοντα που έχει δημιουργήσει η επιδημία. Επιπλέον, τέθηκε το θέμα των εξελίξεων με τη ΜΕΘ.

Ο κ. Διοικητής τοποθετήθηκε για μια σειρά από τα ζητήματα.

  1. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να πραγματοποιεί τα «τεστ» ανίχνευσης κορονοϊού στο Νοσοκομείο. Για τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι όσο τα κρούσματα γίνονται περισσότερα τόσο θα μεγαλώνει και το διάστημα της έκδοσης των αποτελεσμάτων.
  2. Στο θέμα της απομάκρυνσης του εξοπλισμού της ΜΕΘ, τόνισε «…ότι πρόκειται για δανεισμό με γραπτή εγγύηση επιστροφής της στο Νοσοκομείο…», μετά την λήξη της επιδημίας. Άφησε να εννοηθεί ότι, μελλοντικά και βήμα- βήμα, θα πάρει μέτρα για τη λειτουργία της.
  3. Όσον αφορά το αίτημα της στελέχωσης όλων των δομών υγείας του Νομού, με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δήλωσε ότι έχει κάνει όλες τις ενέργειες προς το Υπουργείο Υγείας, ότι προκηρύχθηκαν θέσεις παθολόγων για το ΓΝΚ και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και τόνισε την ανάγκη πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού, που οι ελλείψεις αλλά και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.
  4. Σχετικά με το Μαντζαβινάτειο τόνισε ότι «σταθεροποιούμε την λειτουργία του και ζητάμε ότι επιπλέον μπορούμε…». Επίσης, είπε ότι πρέπει «… ως περιφερειακή μονάδα να είναι σε θέση να αποσυμφορήσει το ΓΝΚ». Έκανε λόγο για τις ήδη προκηρυγμένες θέσεις παθολόγων, που εκκρεμούν. Στο θέμα των μετακινήσεων προσωπικού τόνισε ότι αυτό έγινε σε μια περίπτωση εργαζομένου, που αποδείχτηκε ασύμφορη και σταμάτησε .
  5. Στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της εντατικοποίηση της εργασίας για το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, είπε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει άδεια ή ρεπό. Για τα εξαντλητικά ωράρια που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους θαλάμους που νοσηλεύονται τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού, αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά παρέπεμψε την λύση του στο προσωπικό, που αναμένεται να προσληφθεί άμεσα. Είπε, ακόμη, ότι έχει προμηθευτεί από την 6η ΥΠΕ όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
  6. Τέλος, όσον αφορά τα στατικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία, δεσμεύτηκε να τα προωθήσει το επόμενο διάστημα.

Από πλευράς ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και σωματείου εργαζομένων τονίστηκε η ανάγκη οι προσλήψεις να καλύψουν όλες τις πραγματικές ανάγκες, να είναι μόνιμες και όχι για δύο μόνο χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Επίσης, να παρθούν όλα τα αναγκαία πολιτικά μέτρα, ώστε κι αυτές οι προκηρύξεις να μην καταλήξουν άγονες αλλά και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και το επικουρικό προσωπικό. Τονίστηκε, ακόμη, η ανάγκη στήριξης του προσωπικού με διασφάλιση των δικαιωμάτων του (ξεκούραση, ασφάλεια κλπ.). Τέλος, υπογραμμίσαμε, σε σύγκρουση με τις ακολουθούμενες πολιτικές, την ανάγκη πλήρους κάλυψης των αναγκών από το δημόσιο σύστημα υγείας (σταμάτημα στο «πάγωμα» τμημάτων και τομέων, επιστροφή υλικού ΜΕΘ και λειτουργία της, 24ωρη λειτουργία πρωτοβάθμιας υγείας, διαβαθμισμένες κλίνες νοσηλείας για όσους ασθενείς δεν θα μπορέσουν λόγω γενικευμένων κρουσμάτων να μετακομισθούν σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας κλπ.).

Αργοστόλι 17/03/2020

 

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου