Συναυλία γυναικείου συνόλου των Εquábili

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο των Equábili υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο.

Στη συναυλία της 1ης Ιουνίου, οι Εquábili συστήνονται στο αθηναϊκό κοινό παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πρόγραμμα με χορωδιακά έργα για γυναικείες φωνές α καπέλα (a cappella: χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων) συνθετών της Αναγέννησης, του ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού καθώς και σύγχρονων αισθητικών ρευμάτων του 20ού αιώνα.

Στη συναυλία των Εquábili η οποία αποτελείται από δύο μέρη θα ακουστούν θρησκευτικές συνθέσεις του Ισπανού Τομάς Λουίς ντε Βικτόρια, του Ιταλού Τζουζέππε Βέρντι, των Γάλλων Φρανσίς Πουλένκ, Αντρέ Καπλέ και Κλωντ Ντεμπυσσύ, και του Ούγγρου Γιόζεφ Κάραϊ , καθώς και κοσμικές συνθέσεις των Αντρέ Καπλέ ,  Φρανσίς Πουλένκ, των Ούγγρων Γκιόργκ Λίγκετι, Μπέλα Μπάρτοκ, Λάγιος Μπάρντος, Ζόλταν Κόνταϋ και του Τσέχου Ότμαρ Μάχα.

Οι Εquábili αποτελούν ένα καινούριο φωνητικό σύνολο που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022 με πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών με κοινό ενδιαφέρον για το α καπέλα (a cappella) χορωδιακό τραγούδι και με μαέστρο τους τον   Διευθυντή Χορωδίας της ΕΛΣ Αγαθάγγελο Γεωργακάτο. Ασχολούνται με την ερμηνεία χορωδιακών έργων α καπέλα (a cappella) από όλες τις μουσικές περιόδους, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη εποχή (20ος και 21ος αιώνας).

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αποσπώντας άκρως κολακευτικά σχόλια από ειδικούς και μη, οι Εquábili πραγματοποίησαν την παρθενική τους επίσημη εμφάνιση τον Απρίλιο του 2022 στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Η εκδήλωση «Συναυλία του γυναικείου φωνητικού συνόλου των Εquábili» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.