Σωτήρης Κουρής προς Ρόδη Κράτσα: «Κα περιφερειάρχη, μην ευτελίζετε τη θέση σας…»

Σωτ. Κουρής

Απάντηση στην περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα έδωσε χθες ο παραιτηθείς αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής και νυν περιφερειακός σύμβουλος δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους.

Στην απάντησή του ο κ. Κουρής αναφέρει τα ακόλουθα:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

κ Περιφερειάρχη σας παρακαλώ θερμά μην ευτελίζετε την θέση σας, την προσωπικότητα σας και ασχοληθείτε με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ μας και τα προβλήματά μας.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Οι πολίτες περιμένουν έργα και δράσεις σε όλα τα επίπεδα, τα οποία δεν βλέπουν. Τα χαμόγελα στις κάμερες και τα πανηγύρια δεν φέρνουν ανάπτυξη!

Μεγάλα και μικρά έργα στην Κεφαλονιά, που την γνωρίζω πολύ καλά, δεν γίνονται και έχουν χαθεί τρία ουσιαστικά χρόνια.

Τα φώτα της Κρανιάς αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι σβηστά στο 90% και του Κουτάβου στο 40%, γιατί;

Τα χορτάρια στους δρόμους δεν έχουν καθαριστεί από λάθος σχεδιασμό και επιλογές.

Γνωρίζετε ότι η απορρόφηση του τεχνικού προγράμματος της Κεφαλονιάς το 2021 ήταν 1,4 % σε προϋπολογισμό 84 εκ € ;Τι έχετε κάνει γι’ αυτό;

Ο δρόμος αεροδρόμιο – Κρανιά, ένα χρηματοδοτημένο έργο είναι βαλτωμένο. Τι έχετε κάνει γι’ αυτό;

Ο δρόμος Αγία Ευφημία – Καραβόμυλος, ένα χρηματοδοτημένο έργο, δεν έχει ξεκινήσει καν η απαλλοτρίωση. Τι έχετε κάνει γι’ αυτό;

Ο αντιπλημμυρικός αγωγός της Αγίας Ευφημίας, ποτέ θα ξεκινήσει;

Η Φοιτητική Εστία της Λάσσης τι γίνεται;

Μάλλον βέβαια δεν έχετε ιδέα για την ύπαρξη αυτών των εκκρεμοτήτων σε έργα μεγάλα που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας.

Εκείνο που με στεναχωρεί είναι ότι και οι συνεργάτες σας δεν έχουν καν ασχοληθεί με αυτά τα έργα.

Και το σπουδαιότερο εκτίθεστε με την αδιαφορία και ανικανότητα σας, και εκθέτετε την παράταξη μας την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Και ας έλθουμε στο ΙΑΝΟ και στις φυσικές καταστροφές ; Λέτε ότι αδιαφόρησα ή μάλλον έτσι σας έχουν πει γιατί εσείς στην διάρκεια του φαινομένου και μετά από αυτό, είσαστε απούσα.

Ήμουν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές, στις κτηνοτροφικές μονάδες και στα ρέματα. Κινητοποίησα τον ΕΛΓΑ μέσω του προέδρου κ Α. Λυκουρέντζου και των παραρτημάτων στην Πάτρα και Αγρίνιο.

Καταγράψαμε άμεσα τίς ζημιές με την απόλυτη συνεργασία που είχαμε με τους Δήμους και συντονίσαμε τα δυο μεγάλα συνεργεία του ΕΛΓΑ ( από 15 άτομα) σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο για την καταγραφή των ζημιών και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας και lock down. Αποτέλεσμα να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 95%. (εκτός, βέβαια, των αλιευτικών σκαφών που ανήκουν στις επιχειρήσεις και ανήκουν στον αρμοδιότητα άλλων). Και όσοι κτηνοτρόφοι (27) δεν εντάχθηκαν στις αποζημιώσεις συστήσαμε ειδική επιτροπή κτηνιάτρων, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το άρθρο 17 του ΕΛΓΑ, για να ελέγξει ξανά τις ζημιές και αναμένουμε το πόρισμα. Συνεργάστηκα απόλυτα με τον Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας κ Ν. Μηλιωτη και αντιμετωπίσαμε επί τόπου κάθε θέμα που έχει σχέση με αποκαταστάσεις στις κτηνοτροφικές και αγροτικές περιοχές.

Συντάξαμε ειδικό σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης για τις πληγείσες περιοχές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα το οποίο εσείς στείλατε στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ (κ Βορίδη) και το καταθέσαμε και ως Υπόμνημα μας στον Πρωθυπουργό.

Στην μεγάλη καταστροφή της Χαλαζόπτωσης της Κεφαλονιάς, επισκέφτηκα άμεσα όλες τις πληγείσες περιοχές και η ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, η συνεργασία μου με τον πρόεδρο και τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, έδωσε οικονομικά αποτελέσματα αποζημίωσης για τους πληγέντας, πρωτοφανή (για τα αμπέλια, 450€ στρέμμα περίπου).

Σε όλη αυτή την προσπάθεια είχα την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των στελεχών του ΥΠΑΑΤ.

Για τους άλλους τομείς των καταστροφών του ΙΑΝΟΥ (Αγια Ευφημία, Ασσος, ρέματα κλπ), τις συζητήσεις, τους ειδικούς συμβούλους που προσκλήθηκαν, τις μελέτες και τις απ’ ευθείας αναθέσεις δεν προσκλήθηκα και δεν μετείχα. Αλλά και να είχα προσκληθεί δεν θα είχα καμία εμπλοκή, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν παραγκωνισμένες. Το αποτέλεσμα το ξέρετε, έργο μηδέν!

Επαναλαμβάνω η συνεχής παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού με τις γενναίες αποφάσεις που πήρε έδωσε την ελπίδα ότι τα έργα στις πληγείσες περιοχές θα γίνουν.

Σεβαστή μου κ Περιφερειάρχη,

δεν σας ενημερώνουν οι συνεργάτες σας για το τι συμβαίνει γύρω σας, και αναφέρομαι στα «620.000€ για τον εξηλεκτρισμό των επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται ότι πέρασε από το ΠΣ. Το συγκεκριμένο έργο που πέρασε από το ΠΣ ήταν το έργο των λιμνοδεξαμενών και Ομβροδεξαμενων που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το οποίο προετοιμάσαμε με κόπο και δυσκολίες και είναι τώρα 7 μήνες που παρακαλούμε να περάσει στην τροποποίηση του Προϋπολογισμού της ΠΙΝ γιατί οι υπηρεσίες της ΠΙΝ ή αδιαφορούσαν ή δεν ήθελαν…

Είναι το Πρόγραμμα που εκθείασε ο κ Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κεφαλονιά.

Λυπάμαι κ περιφερειάρχη για τις επιλογές των στελεχών σας, και προ πάντων λυπάμαι που 3 χρόνια τώρα δεν έχετε αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας της ΠΙΝ και είσαστε δέσμια των μεγαλοστελεχών της διοίκησης.

Σεβαστή μου κ Περιφερειάρχη,

Στην απάντηση σας απαριθμήσατε τι κάνατε για μένα.

Ξεχάσατε όμως τι έκανα εγώ για σας, όπως και δεκάδες στελέχη των συνδυασμών σας που τόσα χρόνια μετά δεν τους έχετε πάρει ούτε καν ένα τηλέφωνο και αυτοί έχουν δώσει στάση ζωής και την προσωπική τους επιρροή στην κοινωνία για να είστε εσείς Περιφερειάρχης και όλοι εμείς Περιφερειακή Αρχή. Σας υποδέχθηκα στην Κεφαλονιά μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας κ Κ Μητσοτάκης σας ανακοίνωσε για Υποψήφια περιφερειάρχη και όταν ο συνδυασμός που ανήκα του κ Σπύρου Σπύρου είχε εκφράσει δημόσια την θέληση να διεκδικήσει την Περιφέρεια.

Σας στήριξα για να γνωρίσετε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σας ενημέρωσα για όλα τα θέματα, τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στα αλλά νησιά τα οποία επισκέφθηκα για την στήριξη σας.

Σεβαστή μου περιφερειάρχη, όπως καταλάβατε είμαι ο άνθρωπος που τον ενδιαφέρει ο τόπος του και όχι η θέση του.

Τελειώνοντας σας επαναλαμβάνω, όπως και τότε στην Ζάκυνθο ότι δεν θα ήθελα να πολιτευτώ και σας έδωσα την παραίτηση μου. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επιλέξεις, και επέλεξα τη σύγκρουση γιατί οι πολίτες ανησυχούν για την τύχη των νησιών μας, και είμαι με τους πολίτες.

Σεβαστή μου περιφερειάρχη,

η Νησιωτική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ θέλει όραμα, δυναμική και πολύ δουλειά!

Σωτήρης Κουρής 29/8/2022

Υ.Γ.

Ως αφορά τα fake news και τους παραπληροφορούντες ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ!!!