Τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Κεφαλονιάς είπαν οι Φαρακλάδες στον Δημ. Kουτσούμπα

Τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Κεφαλονιάς, συνοδευόμενα από τους ήχους του παραδοσιακού μαντολίνου του νησιού του Ιονίου, είπε στον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος», το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στην αίθουσα υποδοχής της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Oι Κεφαλονίτες θέλοντας να αναδείξουν τις αγωνιστικές καταβολές του νησιού τους πρόσθεσαν στα κάλαντα και στίχους που ήταν αφιερωμένοι στο ΚΚΕ και στην εργατιά: «Σε αυτό το σπίτι πού ‘ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει το Κάπα Κάπα Έψιλον χρόνια πολλά να ζήσει. Να ζήσει χρόνια εκατό, να τα διαπεράσει να γίνουν οι αγώνες του παράδειγμα για δράση» και «χρόνια πολλά στην εργατιά που φτιάχνει έργα και τολμά. Χρόνια πολλά στην εργατιά, να ζούμε εμείς ειρηνικά».
Από το Σύλλογο ακούστηκε ακόμα το γνωστό «Απόψε την κιθάρα μου» που είναι το «σήμα κατατεθέν» του νησιού, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει το γνωστό τραγούδι «Το Παπόρο» που έλεγαν όσοι αγωνιστές έπαιρναν το δρόμο για την εξορία με το στίχο «Στην Κέρκυρα μας πάνε να μας κρεμάσουνε κι εμείς θα τραγουδάμε ως που να φτάσουμε», να ξεχωρίζει.

O Δημήτρης Κουτσούμπας «συνόδευσε» τους Κεφαλονίτες σιγοτραγουδώντας, ενώ με αφορμή «Το Παπόρο» σχολίασε: «Όλα τα τραγούδια και το τελευταίο εμπνέουν αισιοδοξία. Παρότι αποχαιρετάγανε το νησί τους για να πάνε στις εξορίες εντούτοις τραγουδώντας πήγαν εκεί και βέβαια με το κεφάλι ψηλά».

Στη συνέχεια ανταλλάσσοντας ευχές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:
«Θα ήθελα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ να ευχηθώ ολόψυχα, χρόνια πολλά και καλά σε όλους και όλες με υγεία, με δύναμη. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι είναι δυνατό, έτσι ώστε αυτήν τη χρονιά ο λαός μας να μπει στην πάλη, στον αγώνα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος. Για την ανάπτυξη, προώθηση της λαϊκής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, δηλαδή μιας συμμαχίας όλου του λαού, ανεξάρτητα πού ο καθένας πιστεύει αυτήν τη στιγμή, αλλά που όμως ταξικά ανήκει στο λαό, στα λαϊκά στρώματα -είναι δηλαδή εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, νέος, γυναίκα των λαϊκών οικογενειών- μια συμμαχία που θα έχει σχέδιο και κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ, που αποτελεί το βασικό πυλώνα, το βασικό στήριγμα σε αυτόν τον αγώνα του λαού μας, για να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες, για ένα καλύτερο αύριο.
Εύχομαι υγεία, χαρά, προσωπική, οικογενειακή ευτυχία και βεβαίως πολλές ευχές σε όλο τον ελληνικό λαό που στενάζει κάτω από τα βάρβαρα μέτρα μέσα σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης». (Στο βίντεο που παρατίθεται, μπορείτε να δείτε τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα και τα τραγούδια που είπε ο Σύλλογος).

O Παναγιώτης Λυκούδης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ευχήθηκε να έχουμε επιτυχίες στον αγώνα και στο λαϊκό κίνημα, ενώ παράλληλα μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό από τις Oμοσπονδίες των Επτανήσων.

O Σύλλογος πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα δύο βιβλία, το ένα του τοπικού συγγραφέα και πρώην νομάρχη Κ. Κριτσίνη, ενώ το δεύτερο βιβλίο που έχει επιμεληθεί ο Σύλλογος είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καραντινό.
Τους προσφέρθηκαν έκδοση ποιήματος του Λόρκα και το λεύκωμα με πίνακες του Βαρλάμου από τα αγριολούλουδα της Ελλάδας, όπως και άλλες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

kalantacolour