Τι είπε ο δήμαρχος Ληξουρίου Γ. Κατσιβέλης στον Πρωθυπουργό

Δήμαρχος Ληξουρίου Γ. Κατσιβέλης

Ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συμμετέχοντας στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή πέντε Υπουργών της Κυβέρνησης είχα την ευκαιρία να θέσω στον Πρωθυπουργό τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στο Δήμο Ληξουρίου.

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς για τα παρακάτω:

Α) Την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης από τον Ιανό και το Μπάλλο ενώ του τόνισα τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν τόσο στα θέματα αποκατάστασης οδοποιΐας από τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες κτλ)όσο και για την ανάγκη έργων οδικής ασφάλειας.

Β) Κατέθεσα αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων αναγκών καθώς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου και του Δημαρχείου και είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη χρηματοδότηση των έργων στα οποία θα χρειαστεί να συνεισφέρουμε με ιδίους πόρους προκειμένου το επόμενο διάστημα να δημοπρατήσουμε τα έργα.

Γ) Την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή και επισκευή των Εργατικών Κατοικιών καθώς και την πρόβλεψη να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κάλυψη των ενοικίων στους δικαιούχους και τα επόμενα χρόνια και όσο χρειαστεί μέχρι να μπουν στα σπίτια τους.

Δ) Το ζήτημα του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου Ληξουρίου τόσο όσον αφορά στην επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με την εργολαβία όσο και με τη στελέχωση και ενίσχυσή του με ιατρικό προσωπικό.

Ε) Κατέθεσα αίτημα για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της χρηματοδότησης του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης καθώς η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», παράλληλα έθεσα το θέμα της μελέτης για την ανάπτυξη του λιμένα Ληξουρίου με κατεύθυνση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στ) Τα θέματα πολιτικής προστασίας και την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας καθώς και τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων.

Ζ) την απαράδεκτη ολιγωρία μέχρι σήμερα του Υπουργείου Παιδείας για τη θέμα της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης και την αποκατάσταση από τους σεισμούς.

Η)τέλος εξήγησα στον Πρωθυπουργό τη σημασία που έχει για το Δήμο μας η ύπαρξη Πανεπιστημιακής Σχολής στο Ληξούρι ως συνέχεια της ιστορικής ΒΕΣ καθώς και το γεγονός ότι ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν τα κτήρια γι’ αυτό το σκοπό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα του είπα ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο το Ληξούρι θα ήταν ένα ανοιχτό εργαστήριο μελέτης των γεωλογικών φαινομένων και των σεισμών και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Πρωθυπουργός σε συνεννόηση παράλληλα με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Την περαιτέρω στήριξη του Δήμου μας για την αποκατάσταση των υποδομών και συγκεκριμένα: άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους Δήμους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παράλληλα προχωράει μετά την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Τριαντόπουλου η προγραμματική με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για έργα οδοποιΐας στο Δήμο Ληξουρίου ύψους 3.600.000 €, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου της Αγροτικής οδοποιΐας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» ύψους 4.000.000 € ενώ αύριο 4 Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα κατάθεσης προσφορών για τη μελέτη του έργου «Δράσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Παλική» που έχει προκηρύξει η ΜΟΔ ΑΕ και αφορά σε έργα ύψους 3.500.000 €.

Για το θέμα των Εργατικών Κατοικιών ο Υπουργός κ. Καραγιάννης ενημέρωσε ότι προετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών η προγραμματική που θα γίνει με τις ΚΤΥΠ ΑΕ για τη μελέτη ανακατασκευής και επισκευής των κατοικιών ενώ παράλληλα προχωράει η απόφαση για παράταση της καταβολής ενοικίων για τους ιδιοκτήτες.

Για το συγκεκριμένο θέμα των Εργατικών δεσμεύτηκε στις δηλώσεις του και ο Πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου ο Υπουργός κ. Καραγιάννης είπε ότι βαίνει προς επίλυση το θέμα με την εργολαβία και αισιοδοξεί ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Για το σημαντικό θέμα της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ότι επεξεργάζεται σχέδιο η Κυβέρνηση χρηματοδότησης ειδικού ταμείου για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι θα υπάρξει συνεργασία με την επιτροπή που θα δημιουργηθεί με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Τριαντόπουλο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα των αποκαταστάσεων τεσσάρων Δήμων της Κεφαλονιάς.

Δυστυχώς το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αλλά και η σύσκεψη στην Περιφέρεια που ξεπέρασε τα χρονικά όρια που είχαν προβλεφθεί δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί το Ληξούρι κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε να πράξει σε επόμενο ταξίδι του στην Κεφαλονιά.

Ακολούθως συνόδευσα την Υπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου στις εγκαταστάσεις του Υπερίωνα μαζί με το Βουλευτή κ. Καππάτο και τον Αντιδήμαρχο κ. Ντιουάνι που συζητήθηκαν διάφορα θέματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Κοινωνικών δομών στο Δήμο μας.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου