Το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε σπίτι 1 εκατομ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφυλακίστηκε πρόωρα λόγω κορωνοϊού

Το «δεξί χέρι» του Οσάμα Μπιν Λάντεν κυκλοφορεί ελεύθερα και ζει μια άνετη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επέστρεψε από την Αμερική αφού αποφυλακίστηκε, καθώς «κινδύνευε να κολλήσει κορωνοϊό, λόγω παχυσαρκίας».

Ο 60χρονος Adel Abdel-Bary, έλαβε πρόωρη «απελευθέρωση ελέους» από τις ΗΠΑ, αφού έπεισε τους δικαστές ότι ήταν τόσο παχύς, που κινδύνευε σε μεγάλο βαθμό να κολλήσει κορωνοϊό.

Αλλά σε αποκλειστικές φωτογραφίες της βρετανικής εφημερίδας The Sun, βλέπουμε τον καταδικασμένο τρομοκράτη να είναι ένας καινούριος άνθρωπος, φανερά αδυνατισμένος, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο φωτογραφικός φακός “τσάκωσε” τον εκπρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη, την προηγούμενη εβδομάδα. Στις φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται να είναι σε φόρμα και να περπατά χωρίς βοήθεια.

Το μέλος της Αλ Κάιντα, που καταδικάστηκε για το ρόλο του σε δύο βομβιστικές επιθέσεις αμερικανικών πρεσβειών το 1998 στην Αφρική κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 224 άτομα, αργότερα βγήκε για μια βόλτα μόνος του. Ο 60χρονος σήμερα Bary, που λέγεται πως διοικούσε την Αλ Κάιντα μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων κρυμμένων σε ταινίες πορνό, είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 25ετή κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2015, επειδή προπαγάνδιζε τις φονικές επιθέσεις το 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία.

Ο καταδικασμένος τρομοκράτης, που απεικονίζεται στο σπίτι του αξίας 1 εκατομ. λιρών, έλαβε πρόωρη «απελευθέρωση ελέους» από φυλακή των ΗΠΑ / Φωτογραφία: The Sun

Ο πρώην συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που είναι πατέρας έξι παιδιών, ζει με την 59χρονη σύζυγό του Ragaa, 59 ετών, στο σπίτι τους αξίας 1 εκατομ. λιρών στο Βορειοδυτικό Λονδίνο μετά από 21 χρόνια που πέρασε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η εικόνα του είναι πολύ μακριά από αυτήν που περιέγραψαν οι δικηγόροι του όταν δήλωσαν σε αμερικανικό δικαστήριο, ότι η εύθραυστη υγεία του, ήταν ένας «εξαιρετικός και επιτακτικός» λόγος για «συμπονετική» πρόωρη απελευθέρωση.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την απελευθέρωση του αφού είχε εκτίσει 21 χρόνια από την 25χρονη ποινή του.

«Η παχυσαρκία του κατηγορούμενου και η κάπως προχωρημένη ηλικία του καθιστούν σημαντικά πιο επικίνδυνη για την υγεία του την Covid-19 σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο», έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής του Μανχάταν.

Ο Bary που κατάγεται από την Αίγυπτο, αποφυλακίστηκε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα του προγραμματισμένου, λόγω ανησυχιών για τα κρούσματα του κορωνοϊού στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο παχύσαρκος Bary, που πάσχει από άσθμα, κρατείτο σε φυλακή ασφαλείας στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου σχεδόν το 10% των κρατουμένων διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τον συνήγορό του. «Δεν πρέπει να κρατηθεί μακριά από τους συγγενείς του στην πιθανότατα τελευταία περίοδο της ζωής του», δικαιολόγησε την απόφασή του ο δικαστής Λιούις Κάπλαν.

Ο συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν -ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν το 2011 – καταδικάστηκε το 2015 σε 25ετή κάθειρξη, αλλά προσμετρήθηκαν και τα χρόνια που πέρασε στις βρετανικές φυλακές όσο προσπαθούσε να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο δικηγόρος είπε στους είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του θέλει τώρα να ζήσει μια ήσυχη ζωή.

Ο Abdel-Bary, που εγκατέλειψε την Αίγυπτο για τη Μεγάλη Βρετανία το 1991, δεν μπορεί να σταλθεί πίσω, λόγω του φόβου βασανιστηρίων ή ακόμα και θανάτου. Δεδομένου ότι ο συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει εκτίσει την ποινή του, δεν μπορούν να του επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις του, αλλά κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στους Times του Λονδίνου ότι ο 60χρονος, θα παραμείνει στο ραντάρ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η επιστροφή του στη Βρετανία εξόργισε τους συγγενείς θυμάτων. «Επειδή εξέτισε μια ποινή δεν σημαίνει ότι ένα άτομο είναι έτοιμο και να επανενταχθεί στην κοινωνία. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που μπορεί ακόμη να προκαλέσει κακό στον κόσμο», είπε η Έντιθ Μπάρλεϊ, που είχε χάσει τον αδελφό της στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998.

(iefimerida.gr)