Το ΕΒΕΚΙ και το Επιμελητήριο Καρδίτσας ζητάνε άμεσα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων

Στ. Σπαθής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνο Ζυγογιάννη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας Ιθάκης, κ. Σταύρος Σπαθής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, παρόντων επίσης και μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Οι δύο Πρόεδροι, μετέφεραν ο ένας στον άλλο την εικόνα που επικρατεί τόσο στη Καρδίτσα, όσο και στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα « Ιανού». Οι δύο περιοχές είναι μεταξύ αυτών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα με σημαντικές καταστροφές σε επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, συμφώνησαν στην υποβολή κοινού υπομνήματος προτάσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για μέτρα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Το υπόμνημα συντάχθηκε και επισυνάπτεται κατωτέρω.

Επίσης, ο κ. Ζυγογιάννης και ο κ. Σπαθής δήλωσαν αμοιβαία την ουσιαστική και ηθική υποστήριξη ο ένας στον άλλο, όπως επίσης και ότι η υποβολή των πρώτων αυτών προτάσεων-μέτρων προς τους Υπουργούς, είναι η αρχή μιας κοινής και δύσκολης προσπάθειας για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και μόνιμοι κάτοικοι στους δύο νομούς.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου,

Σταύρος Σπαθής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

Αργοστόλι, 30/09/2020 

Α.Π.656

Προς: 

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
  • Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

‘Αμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων Ν.Καρδίτσας και Ν.Κεφαλληνίας Ιθάκης, που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό»

Κων/νος Ζυγογιάννης

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν ακόμη ανακάμψει από τη κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου, δέχτηκαν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα από το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού. Συνεπείς με το ρόλο μας ως προς την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με κοινό αίσθημα ευθύνης, σας αποστέλλουμε τις παρακάτω προτάσεις μας για μέτρα άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων των νομών Κεφαλληνίας- Ιθάκης και Καρδίτσας.

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων επιχειρήσεων, εξοπλισμού, επαγγελματικών αυτοκινήτων, και μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Επιδότηση-επιχορήγηση σε ποσοστό 80% επί της αποκατάστασης ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
  • Αναφορικά με το άνοιγμα της 4ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν, θέση και πρόταση δική μας αποτελεί, το ποσό αυτό να καταστεί άμεση και μη επιστρέψιμη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις. Να ενέχει δηλαδή τη θέση ουσιαστικά, κεφαλαίου επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
  • Το μέτρο αυτό, ως παροχή ρευστότητας, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με την άμβλυνση της γραφειοκρατίας στην αποκατάσταση των ζημιών. Στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, έχουμε βιώσει και στο παρελθόν σημαντικές φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς η γραφειοκρατία στις περιπτώσεις αυτές, αποτέλεσε σημαντικό τροχοπέδη στην αποκατάσταση των ζημιών. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται άμεση και γενναία παροχή ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και με αφορμή τη κρίση του κορονοϊού απεδείχθη σημαντικά ανεπαρκές. Η διευκόλυνση της γραφειοκρατίας είναι μονόδρομος με σκοπό τις άμεσες αποζημιώσεις.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις σε ποσοστό 50%, για διάρκεια 1 έτους, με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Έχετε εξαγγείλει, την αναστολή πληρωμών όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μόνον για έξι μήνες. Προτείνουμε η αναστολή αυτή να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2021 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές και ρύθμιση των οφειλών που θα έχουν συσσωρευτεί σε 120 και πλέον δόσεις.
  • Η αναστολή των πληρωμών να επεκταθεί και στις εισφορές και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2020- 2021 για όλες τις επιχειρήσεις.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, αναφορικά με τα έσοδα του 2020.
  • Πάγωμα των πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.
  • Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Ως έκτακτη λύση σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 01/01/2021.
  • Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τέτοια φαινόμενα όπως αυτό του Ιανού θα επαναληφθούν. Συνεπώς, προτείνουμε μέτρα πρόληψης καταστροφικών καταστάσεων, έτσι ώστε να θωρακιστούν οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί των επιχειρήσεων, για μελλοντικές περιπτώσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση προτείνουμε την επιδότηση της αγοράς αναγκαίου εξοπλισμού, όπως γεννήτριες ή ακόμη και με σχετική νομοθεσία η αγορά αυτή να απαλλάσσεται του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί δυνατή για τους επιχειρηματίες.
  • Παράταση στην καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικών χώρων για 6 μήνες τουλάχιστον, με ταυτόχρονη παροχή φοροελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αιτούμεθα σήμερα την άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των ζημιών και λήψη μέτρων άμεσης οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις των πληγεισών από τον κυκλώνα περιοχών. Τα Επιμελητήρια Κεφαλληνίας- Ιθάκης και Καρδίτσας, θα συνεχίσουν αδιάκοπα την από κοινού προσπάθειά τους για το καλύτερο αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις.

Με εκτίμηση,

Οι Πρόεδροι 

Επιμελητήριου Κεφαλληνίας – 

Ιθάκης Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Σταύρος Σπαθής 

Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης