Το νέο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη

To νέο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα και η επέκτασή του στο νομό μας, φέρει την σφραγίδα της επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της διαχείρισης της τοπικής διοίκησης, που δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Με σταθερή προσήλωση στην εγκληματική λογική κόστους-οφέλους και με κατανεμημένη την ευθύνη, διαμορφώνουν όλες εκείνες τις συνθήκες για να παίζεται καθημερινά τη ζωή και η ασφάλεια του λαού “κορώνα-γράμματα”. Η μη στελέχωση των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών για να γίνονται έλεγχοι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), η μη λήψη και τήρηση ακόμη και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους της εκπαίδευσης στο νομό μας (συνωστισμός μαθητών – εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ, μεταφορές με πληρότητα πλέον του 100%, ελλιπές προσωπικό καθαριότητας κ.α.), η δύσκολη χρήση έως απαγορευτική (κυρίως για τα μοριακά) των τεστ για τους εργαζόμενους, ο καθυστερημένος εμβολιασμός και η πλημμελής οργάνωσή του ( η ηλιακή βαθμίδα μέχρι τα 65 οδηγείται να εμβολιαστεί όλη στο Κ.Υ.Σάμης !!!) κ.α., δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το ποιος έχει την ευθύνη για την αναζωπύρωση της επιδημίας και για την επικίνδυνη διαχείρισή της.

Την δύσκολη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται στο νομό μας, δυσκολεύει και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια του λαού, η πλήρης απαξίωση σε μέσα και κυρίως σε Ιατρικό προσωπικό (κάτω από το 40% του προβλεπόμενου), σε όλες τις δομές υγείας του νομού (Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου, Μαντζαβινάτειο, Κ.Υγείας Ιθάκης-Σάμης, Αγροτικά Ιατρεία). Τα νέο «ποιοτικό» χαρακτηριστικό εκτός από την απουσία σοβαρών ιατρικών ειδικοτήτων, και την μη λειτουργία της ΜΕΘ (παρότι υπάρχει η κτιριακή και η τεχνική υποδομή), είναι η αποχώρηση και του τελευταίου μοναδικού μόνιμου παθολόγου από το κεντρικό Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Ολόκληρος ο νομός βρίσκεται χωρίς μόνιμο παθολόγο και με την λειτουργία της παθολογικής κλινικής να την διεκπεραιώνουν επισκέπτες γιατροί που με «εντέλλεσθε» παρέχουν εβδομαδιαία τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, καθώς και ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί που με αυτοθυσία και μεγάλο ρίσκο καταφέρνουν ως σήμερα να «κρατούνε Θερμοπύλες». Την αποκρουστική αυτή εικόνα συμπληρώνουν οι καθημερινές αεροδιακομιδές ασθενών με πολύωρες καθυστερήσεις μέχρι να βρεθούν κρεβάτια ΜΕΘ, εφόσον βέβαια προλάβουν…

Όλα τα παραπάνω προστίθενται στην “κόλαση”, που έχουν διαμορφώσει για τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους αγρότες κ.α. η ανεργία, οι απολύσεις, οι αναστολές σύμβασης, η εντατικοποίηση της εργασίας κ.α. Είναι μεγάλο το θράσος της κυβέρνησης σε αυτήν την κατάσταση να επικαλείται ως μοναδική λύση την ατομική ευθύνη και να προβαίνει σε πρόστιμα και στο κυνήγι του λαϊκού κινήματος που διαδηλώνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενάντια στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την έλλειψη μέτρων προστασίας. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα μέτρα αυτά, όχι μονάχα δεν αναχαίτισαν την πανδημία, αλλά αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν για να κατασταλεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Αντίθετα τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν αυτά που αφορούσαν την στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό και αποκαλυπτικό τρόπο ότι ο λαός μας βιώνει τα αποτελέσματα της διαχείρισης του σάπιου συστήματος που το Φάρμακο και η Υγεία είναι εμπορεύματα και μάλιστα πανάκριβα. Αυτό το σύστημα στηρίζουν και διαχειρίζονται με συνέπεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, πέρα από τον «σκυλοκαβγά» για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την χρεοκοπία του.

Το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να προτάσσει και να διεκδικεί μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, τονίζοντας ότι «κάτω από τις μάσκες», μπορεί να ορθώσει την δική του φωνή. Χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:

  • Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πανελλαδικά και ειδικότερα στο ΓΝΝ Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ. Να υπάρξει πλήρη κτιριακή θωράκιση του ΓΝΝ Αργοστολίου και του Μαντζαβινάτειου.
  • Να γίνει άμεση προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα (η ηλιακή κατηγορία έως 65 χρ να εμβολιαστεί όχι μόνο στο Κ.Υ.Σάμης αλλά και σε Αργοστόλι και Ληξούρι).
  • Να γίνουν μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, ιδρύματα, σχολεία, μεγάλους εργασιακούς χώρους κ.α.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του εμβολιασμού.
  • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας, αγρότης χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.».

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ