Το «Προπύργιο του Ελληνισμού» και η Γερουσία βράβευσαν τον Τομ Κουρκουμέλη

Το «Προπύργιο του Ελληνισμού της Αμερικής», όπως είθισται να αποκαλούμε την μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το μεσημέρι της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου 2022, διοργάνωσε μια ελληνοπρεπή και μεγαλοπρεπή γιορτή για την 95η επέτειο της ιδρύσεώς της και την 65η επέτειο της ιδρύσεως του Ημερήσιου Σχολείου και βράβευσε τον διακεκριμένο ομογενή επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και υποστηρικτή της ελληνικής παιδείας Τομ Κουρκουμέλη.

Η γιορτή έλαβε στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και ήρθε να υπενθυμίσει στους συνδαιτυμόνες και στους εκπροσώπους της ομογένειας, της Εκκλησίας και της ελληνικής πολιτείας ότι η διπλή επέτειος αποτελεί αφετηρία για να χτίσουμε «νέους Παρθενώνες στην Αστόρια», όπως επεσήμανε και ο νέος ιερατικός προϊστάμενος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Παραβρέθηκαν ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Μαίρη Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Ελλάδας, Νικόλαος Θωμόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και πλειάδα στελεχών και μελών του Αγίου Δημητρίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Τομ Κουρκουμέλη με την σύζυγό του Κάθυ, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους συνεργάτες και τους φίλους του, καθώς παρείχε την δυνατότητα στους συνδαιτυμόνες να συνειδητοποιήσουν ότι ο τιμώμενος δεν είναι απλά και μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, αλλά και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, ο οποίος επένδυσε στην παιδιά των παιδιών του και πασχίζει να μεγαλώσουν με τις ίδιες αρχές και αξίες και τα εγγόνια του.

Η προσφώνηση

Η προσφώνηση του κ. Κουρκουμέλη διέφερε από τις συνήθεις ομιλίες των τιμωμένων της ομογένειας καθώς επέλεξε αντί της περιαυτολογίας να εξηγήσει στους παρισταμένους τι εστί Αστόρια και κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόρια και το πιο σημαντικό το χρέος τους για την ενίσχυση της κοινότητας και του σχολείου.

Ο κ. Κουρκουμέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά ξέρετε πολύ καλά πως αγαπώ την Αστόρια. Εκεί βρίσκονται οι επιχειρήσεις μου, εκεί έχω μεγαλώσει και έχω περάσει τα πιο πολλά χρόνια της ζωής μου. Οι Έλληνες της Αμερικής και γενικά από τις γειτονικές πολιτείες κάποια στιγμή θα περάσουν από την Αστόρια, είτε για να κάνουν ψώνια σε ελληνικά καταστήματα, ή να πιουν έναν καφέ, είτε για να πάνε σε ένα επίσης ελληνικό εστιατόριο.

O Τομ Κουρκουμέλης σε μια αναμνηστική φωτογρσφία με την οικογένειά τους και τους ηγέτες της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Αστόρια είναι η καρδιά της ελληνικής ομογένειας και το ξέρουν όλοι. Ο λόγος όμως που η Αστόρια έγινε το κέντρο του Ελληνισμού – και θα παραμείνει το κέντρο του Ελληνισμού – είναι διότι έχει μια δυνατή κοινότητα, του Αγίου Δημητρίου. Μια Κοινότητα, πραγματικά προωθεί τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η γλώσσα μας και η Ιστορία μας είναι αυτά που μας ενώνουν, είναι αυτά που πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε στις επόμενες γενιές, αν θέλουμε να διατηρηθεί ο Ελληνισμός σε αυτή τη χώρα.

Εγώ έχω δύο παιδιά και είμαι πολύ υπερήφανος που ομιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουν τις ελληνικές αρχές, το ίδιο θέλω και για τα εγγονάκια μου και για όλα τα παιδιά και τα εγγονάκια της ομογένειας.

Όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην διατήρηση του ελληνισμού με κάποιον τρόπο. Εγώ ένιωσα ότι μπορούσα να κάνω την διαφορά στην ίδρυση του παιδαγωγικού κέντρου. Αν έχουμε όλοι αυτό το σκεπτικό ότι έχουμε το χρέος να υπηρετήσουμε τον ελληνισμό τότε είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά που χτίσαμε σε τόσα χρόνια θα μεταλαμπαδευτούν στις ερχόμενες γενιές.

Ο Τομ Κουηρκουμέλης;. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς και τον κάθε έναν ξεχωριστά για την τιμή που μου κάνατε απόψε.

Χρόνια πολλά στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου για τα 95 χρόνια και τα 65 χρόνια του Σχολείου. Ζήτω η Ελλάς και God Bless America», κατέληξε.

Άλλες ομιλίες

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου και εστίασε την προσοχή του στην προ ενός έτους δωρεά της τάξεως των $100.000 του Τομ και της Κάθυς Κουρκουμέλη για την ανέγερση του βρεφικού σταθμού και του νέου συγκροτήματος.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος αναφέρθηκε στην διπλή επέτειο και εστίασε την προσοχή του στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της κοινότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 500 παιδιά στο ημερήσιο και 200 στο απογευματινό. Ευελπιστούμε να δούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σας. Οχι μόνο οικονομική στήριξη. Θέλουμε να στηρίξετε τις προσπάθειές μας με την παρουσία σας», συμπλήρωσε.
Από αριστερά διακρίνονται οι Χριστίνα Μακρίδου, Κάθυ Κουρκουμέλη, Ειρήνη Σταθάτου Βασιλάκου , Τομ Κουρκουμέλης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο νέος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, τόνισε πως, από οποιαδήποτε βαθμίδα και πόστο, όλα τα μέλη του Αγίου Δημητρίου μοιράζονται την ίδια ευθύνη.

«Αυτοί οι εορτασμοί φέρνουν και πολλές ευθύνες. Από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Από τον ιερέα μέχρι τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου μέχρι τα μέλη διαφόρων διακονιών προκειμένου να χτίσουμε νέους Παρθενώνες στην Αστόρια», τόνισε ο π. Ανάργυρος.

Ο πρόξενος της Ελλάδας Δημήτριος Παπαγεωργίου, κάλεσε τους ομογενείς να προσέρχονται χωρίς ενδοιασμό στο Γενικό Προξενείο για να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους.

Η Κάθυ Κουρκουμέλη, αριστερά και η Ειρήνη Σταθάτου – Βασιλάκου, ενώ απονέμει την τιμητική διάκριση της πολιτειακής γερουσίας της Νέας Υόρκης.

«Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εμείς εδώ. Για να σας θυμίζουμε ότι υπάρχει μια μητέρα πατρίδα που σας σκέφτεται και στέκεται πάντα δίπλα σας. Για αυτό σας καλούμε να έρχεστε στο Προξενείο, να διεκπεραιώνετε τις υποθέσεις τις δικές σας, των παιδιών σας, των εγγονών σας. Να γράφουμε άλλους 100 Έλληνες την ημέρα αν μπορούμε γιατί αυτοί είναι το μέλλον», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος συνεχάρη την κοινότητα και το σχολείο και ο οποίος κάλεσε τους ομογενείς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Η κ. Ειρήνη Σταθάτου – Βασιλάκου του απένειμε τον Έπαινο της Πολιτειακής Γερουσίας και του γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δασκάλα Χριστίνα Μακρίδη ενώ τους εθνικούς ύμνους έψαλε η απόφοιτη του σχολείου Μελίνα Τσιροπούλου.

Το χορευτικό του σχολείου ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς.

Το χορευτικό του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μερική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Χριστίνα Μακρίδου, αριστερά και ο πρόεδρος Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Χριστίνα Μακρίδου, Μελίνα Τσιροπούλου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και π. Ανάργυρος Σταυρόπουλο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας. 


(anamniseis.net)