Χάσαμε 4 χρόνια και θέλουμε άλλα δύο

Ο τ. δήμαρχος Βασίλης Ρουχωτάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διαβάσαμε σε δελτίο τύπου του Δημάρχου Ληξουρίου ότι άρχισε η διαδικασία για την κατασκευή Μαρίνας στο νότιο τμήμα του Λιμανιού μας.

Χαρά για όλους γιατί επι τέλους δρομολογείται το πρώτο αναπτυξιακό έργο στον δήμο μας.

Προσωπική ικανοποίηση γιατί ο Δήμαρχος προχωρεί στην υλοποίηση της πρότασης μας για την δημιουργία της Μαρίνας την οποία έχουμε καταθέσει δημοσίως από το 2015 και στο τεχνικό μας πρόγραμμα το 2019 (ως ανωτέρω) αντιλαμβανόμενος επι τέλους την αναπτυξιακή δυναμική του συγκεκριμένου έργου.

Περαιτέρω και αναφορικά με το έργο καταθέτω δημοσίως μερικές επισημάνσεις με στόχο την ενημέρωση των συμπολιτών μας, σε συνδυασμό μάλιστα με επανειλημμένες προηγούμενες αλλά και πρόσφατες προτάσεις μας.

Στην παρούσα φάση ο Δήμος ορίσθηκε ως φορέας υλοποίησης του έργου της αναβάθμισης της λιμενικής εγκατάστασης Ληξουρίου με μόνο εφόδιο το τεχνικό δελτίο του έργου (και γνωρίζει καλά την βοήθεια μας στο θέμα).

Για να καταστεί το έργο έτοιμο προς Δημοπράτηση θα απαιτηθεί η ωρίμανση του και η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα συναρμόδια υπουργεία με εκτιμώμενο χρόνο για την υλοποίηση όλων αυτων των διαδικασιών 15 έως 20 μήνες και αντίστοιχο χρόνο για την κατασκευή του .

Ακόμη όμως και αν κατασκευάσουμε τις καλλίτερες λιμενικές εγκαταστάσεις για να μην μείνει η Μαρίνα κενό κέλυφος θα πρέπει:

  1. Να αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά η κεντρική πλατεία και το παραλιακό μέτωπο από το Λιμεναρχείο μέχρι το ποτάμι.
  2. Να εξασφαλισθεί χερσαίος χάρος για την ανέλκυση και παραμονή των σκαφών στην στεριά κατά την διάρκεια του χειμώνα
  3. Να μετατραπεί το τουριστικό καταφύγιο των Λεγατάτων σε αλιευτικό καταφύγιο επειδή η ύπαρξη δύο τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων στο Ληξούρι μπορεί να καταστεί εμπόδιο στην χρηματοδότηση του έργου αφ ενός, και αφ ετέρου θα αποδοθεί όλο το καταφύγιο των Λεγατάτων στους αλιείς.

Ειδικότερα οι δύο πρώτες παρεμβάσεις είναι «εκ των ων ουκ άνευ» γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η αποδοχή εκ μέρους του Δημάρχου της πρότασης μας , δηλαδή άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΟΊΗΣΗ» είναι απολύτως απαραίτητη.

Κάνουμε λοιπόν έκκληση στον Δήμαρχο Ληξουρίου

  • Να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της επισκευής του Θεάτρου Ληξουρίου από οιαδήποτε κρατική πηγή χρηματοδότησης και να αξιοποιήσει τα 2.000.000 ευρώ της Δωρεας της Περιφέρειας Αττικής για τον σκοπό που έχουν δοθεί και που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων της πόλεως του Ληξουριού.
  • Να αξιολογήσει την τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη πρόταση μας και να προχωρήσει σε όσες προτάσεις είναι άμεσα υλοποιήσιμες και να μεθοδεύσει την συντομότερη δυνατή υλοποίηση των υπολοίπων.

Επειδή οι ευκαιρίες παρουσιάζονται μόνο μία φορά, αν ο Δήμαρχος έχει διαφορετική πρόταση ας διοργανώσει άμεσα έναν δημόσιο διάλογο προκειμένου σε μία ημερίδα να συζητήσουμε Δημοτικοί Σύμβουλοι, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και να αποφασίσουμε περί του πρακτέου.

Χάσαμε σχεδόν 4 χρόνια μέχρι τώρα και θα χρειαστούν άλλα 2 τουλάχιστον για να φθάσουμε στην Δημοπράτηση της Μαρίνας για αυτό δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μία μέρα για την δρομολόγηση των δράσεων που προτείνουμε ανωτέρω όταν μάλιστα υπάρχουν και τα 2.000.000 της περιφέρειας Αττικής που είναι προγραμματισμένα γι αυτόν τον σκοπό.

Για την παράταξη

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς