«Χαιρετίζω τη Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας με ευρεία συναίνεση»

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας ως αυτοτελούς σώματος με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Καθήκον της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η φύλαξη των δικαστηρίων και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Προβλέπεται και πολιτικός κλάδος με επιστημονικό προσωπικό που θα επικουρεί τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για το χώρο της δικαιοσύνης και ένα θεσμό που λειτουργεί εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκά κράτη. Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των δικαστικών ενώσεων και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση και την αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από  την επίδοση δικαστικών εγγράφων, απελευθερώνονται για τα καθήκοντά τους σημαντικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος χαιρέτησε τη συμφωνία για το σχέδιο νόμου και δήλωσε «Όταν αυτό το Σχέδιο τυγχάνει της θερμής υποδοχής από τη κοινότητα στην οποία απευθύνεται, η σημερινή ψήφισή του έχει πολλαπλασιαστική ισχύ».

Ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτεί ο επιστημονικός κλάδος της Δικαστικής Αστυνομίας: «Με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους θα κληθούν να συνδράμουν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς στο έργο τους. Ζητήματα σύνθετα στον οικονομικό ή τραπεζικό τομέα, ηλεκτρονικές απάτες, περιβαλλοντικά και ιατρικά θέματα είναι λίγα μόνο πεδία που απαιτούν τεχνική συνδρομή»

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου στη Βουλή: https://bit.ly/3JfJmYj

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης