Ψήφισμα για τον «Ιανό» στο Δ.Σ. Σάμης

Ψήφισμα για τον «Ιανό» υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης στη Συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2022 μετά από εισήγηση του επικεφαλής των «Ανοιχτών Οριζόντων» Στέλιου Σπαθή.

Το ψήφισμα αναφέρει:

Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 22 μηνών από την ημέρα που ο μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή μας προκαλώντας καταστροφές και τεράστιες σε μέγεθος ζημιές στο περιβάλλον, σε υποδομές δημόσιες εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και κατοικίες.

Ο «Ιανός» έπληξε ως επί των πλείστων τον Δήμο Σάμης και ιδιαίτερα την Αγία Ευφημία και την Άσσο. Η αποζημίωση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί σημαντική βοήθεια για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί. Ειδικά αυτή την εποχή που οι επιχειρήσεις «γονατίζουν» από το υψηλό ενεργειακό κόστος οι αποζημιώσεις αυτές θα λειτουργούσαν σαν ανάσα.

Μέχρι και σήμερα ελάχιστοι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποζημιωθεί πλήρως, κατά τα από τον νόμο προβλεπόμενα, για τις ζημιές που υπέστησαν, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι (όπως π.χ. ιδιοκτήτες ψαροκάικων) δεν έχουν λάβει ούτε το προβλεπόμενο 20% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Δεν είναι ανεκτό οι αποζημιώσεις των πληγέντων να γίνονται αντικείμενο χειρισμών για μικροπολιτικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης και αλματώδους αύξησης της ακρίβειας, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων επιχειρηματιών του Δήμου μας.

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει και κατά τον τρόπο αυτό εισηγούμεθα, απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου μας, με την οποία να ζητείται ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία της ΠΙΝ για τους λόγους και τις αιτίες της καθυστέρησης αυτής και πρωτίστως αίτημα προς την ΠΙΝ, το ΥΠΟΜΕΔΥ και το ΥΠΕΣ με το οποίο το Δ.Σ. θα απαιτεί την άμεση αποζημίωση όλων των επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».