Το άλσος και ο γύρος του Κουτάβου είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του Αργοστολίου,αν όχι το ομορφότερο.

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται την εικόνα του Αργοστολίου μέχρι πριν κάποια χρόνια (αρχές του 2000)με τις ατελείωτες παράγκες στην είσοδο της πόλης, την απόλυτη εγκατάλειψη στο άλσος του Κουτάβου και γενικά μια εικόνα ντροπής να κοσμεί την είσοδο της πρωτεύουσαςπου έφθανε μέχρι και την πόλη στα Λυκιαρδοπουλάτα, την παραλία  και τη Συσσιώτισσα και μάλιστα πιο πίσω αρχές της 10ετίας του ’80 με το εργοστάσιο της ΜΟΜΑ να ρυπαίνει τη λιμνοθάλασσα και το άλσος του Κουτάβου.

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε και αρχές του ’20 στη δημαρχεία του Μάκη Φόρτεολοκληρώθηκε στον Κούταβο από του Αριστοφάνη μέχρι τη Νερομάνα ένα δύσκολο αλλά και ένα από τα σημαντικότερα έργα στη σύγχρονη ιστορία του Αργοστολίουπου οι νέες γενιές όχι μόνο δεν γνωρίζουν αλλά και θεωρούν …δεδομένο!

Και σήμερα μετά από 25 περίπου χρόνια αν είναι λογικό το αίσχος του Κουτάβου και των Λυκιαρδοπουλάτων να είναι άγνωστο στους νέους, δεν είναι και για τους …κρατούντες.  

Τότε λοιπόν όλα αυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα, ο γύρος του Κουτάβου, η παραθαλάσσια περιοχή τηςακτογραμμής της λιμνοθάλασσας, η είσοδος του Αργοστολίου, το ΚΤΕΛ και το Σουλάτσο, η δημοτική αγορά, τα Λυκιαρδοπουλάτα, ο περιβάλλον χώρος των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα υδρόβια (πάπιες και κύκνοι όσοι απέμειναν) στη λιμνοθάλασσα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, το άλσος του Κουτάβου με τις εκδηλώσεις από τον «Φάρο», έχουν δώσει άλλη διάσταση πλέον στην ποιότητα ζωής του Αργοστολίου που δεν έχει καμία σχέση με την παραγκούπολη και την βρωμιά που ήταν έννοιες ταυτισμένες με τον Κούταβο στο μετασεισμικό Αργοστόλι και μέχρι την δεκαετία του ’90.

Η λέξη Κούταβος στις μετασεισμικές δεκαετίες μέχρι και τα μέσα αυτής του ’90 ήταν ταυτισμένη με την βρωμιά! Από τα μέσα του ’90 και μέχρι σήμερα ο Κούταβος είναι ταυτισμένος με το «διαμάντι» του Αργοστολίου!

Τα τελευταία χρόνια ΟΜΩΣ η κατάσταση στον Κούταβο και μέχρι τη Νερομάνα που φτάνει ο πεζόδρομος με μια λέξη είναι …απελπιστική.Η φροντίδα του Δήμου φτάνει στα στοιχειώδη!

Άπειρες φορές έχουμε αναφερθεί στον «Η» για την εγκατάλειψη του ομορφότερου σημείου της πόλης.

Τα σκουπίδια στον πεζόδρομο, το άλσος και τη θάλασσα ακόμη τα σπασμένα γεφύρια, τα προβληματικά φώτα, τα παραμελημένα παγκάκια, τα ανεπιτήρητα ζώα που κατατρώνε τα πάντα και οι εγκαταλειμμένες και πεινασμένες πάπιες που βγαίνουν στον δρόμο (ο Δήμος εξαντλεί την φροντίδα του στο …κοτετσόσυρμαπου έχει γίνει ανέκδοτο και δεν μπορεί να τις ταΐζει στο άλσος όπως γινόταν παλιά…) αποτελούν συχνή είδηση στον «Η» και σε άλλα μέσα – όχι πάντως στη ναυαρχίδα και τα άλλα μέσα του Ολιγαρχικού συστήματος όπως γινόταν με ψύλλου πήδημα επί Παρίση…

Με αυτή την κατάσταση να είναι δυστυχώς κηλίδα ντροπής για το Αργοστόλι,η πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού του δήμου που καλεί τους πολίτες αύριο Κυριακή για εθελοντικό καθαρισμό της ακτογραμμής του Κουτάβου αποκτά μια άλλη διάσταση εκτός …από αυτήν που αναγγέλλεται για την«διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού, μέσα από ενέργειες καθαρισμού και αισθητικής αναβάθμισης»!

Οι διοικούντες τον δήμο έχουν μια αφέλεια που εντυπωσιάζει.

Σίγουρα ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντική δραστηριότητα, όταν έχει να κάνει με συνδρομή σε σύγχρονες και επίκαιρες μορφές προσφοράς (αιμοδοσία, συλλογή βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους όπως τους Ουκρανούς και άλλα) και όχι με συνδρομή στις υποχρεώσεις του Δήμου και μάλιστα τις στοιχειώδεις για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν αδρά,όπως η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων!

Επίσης ο εθελοντισμός έχει αξία όταν γίνεται …εθελοντικά,όπως συνέβη πρόσφατα με την εξαιρετική πρωτοβουλία συμπολιτών να καθαρίσουν και να φροντίσουν το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων και τον περίβολό του, μια υποχρέωση Λιμενικού Ταμείου και Δήμου!

Πολύ περισσότερο ισχύουν τα προηγούμενα και είναι ακόμη και κατακριτέα, όταν στοχεύουνστην προβολή του δημάρχου και της υπόλοιπης Δημοτικής Αρχήςόπως συνέβη πριν λίγο καιρό με τον καθαρισμό και το φύτεμα των παρτεριών στο μπαστούνι …Μια μέρα μάλιστα πριν φθάσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο!!!

Η όλη δραστηριότητα έγινε τελικά για να φωτογραφηθεί ο Θεόφιλος να φροντίζει τα εγκαταλειμμένα παρτέρια από το Λιμενικό Ταμείο στο οποίο πρόεδρος είναι …ο ίδιος και το Δήμο δήμαρχος στον οποίο είναι επίσης …ο ίδιος και να προβληθεί μέσα από τη ναυαρχίδα του και τα υπόλοιπα ιδιοκτησιακά του μέσα!

Θ. Μιχαλάτος

Ελπίζουμε την Δευτέρα το πρωί να μην δούμε πάλι φωτογραφίες του Θεόφιλου να μαζεύει σκουπίδια στον εγκαταλειμμένο Κούταβο παρέα με τον Βίκτωρα και τον Σαμούρη – Σερίφη υπό την επίβλεψη του αρμόδιου για τον Πολιτισμό αντιδημάρχου Τσιλιμιδού!

Και για να κλείσουμε σοβαρά όπως αρμόζει στο θέμα.

Η καθαριότητα ΝΑΙ είναι πολιτισμός κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Δήμου Αργοστολίου του οποίου και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ αφού γι’ αυτήν χρυσοπληρώνουν οι δημότες και ψάχνει με δραστηριότητες που παραπέμπουν σε προϊστορικές εποχές να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη!

Ο εθελοντισμός είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη πράξη για να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες,όπως αυτές που έχει ξεκινήσει ο Θεόφιλος και με αυτή την έννοια μόνο… Πολιτισμό δεν αποτελεί η ταύτιση του Εθελοντισμού με την επιχειρούμενη προσωπική προβολή του!

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η σημερινή δημοτική αρχή εκτός από την φροντίδα για την καθαριότητα στον Κούταβο μέχρι τη Νερομάνα να κοιτάξει και το θέμα της ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του Κουτάβου και στο υπόλοιπο παραλιακό τμήμα μέχρι την Γέφυρα.Από πληροφορίες που συλλέξαμε η υπόθεση της χάραξης αιγιαλού και παραλίας «κόλλησε» στις αρχές της 10ετίας του ’00 όταν δικαστικά και για τυπικούς λόγους είχε απορριφθεί από τα δικαστήρια η θεσμοθέτηση της περιοχής που είχε ξεκινήσει από τον Δήμο Αργοστολίου.