Ρουκέτες Ρουχωτά κατά Κατσιβέλη: «Όταν δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να ζυμώσει…

Β. Ρουχωτάς

«Ο δήμαρχος Ληξουρίου όταν δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να ζυμώσει, έξη χρόνια κοσκινίζει», τονίζεο σε ανακοίνωσή του ο τ. δήμαρχος Βασίλης Ρουχωτάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Επί τρία ολόκληρα χρόνια ως Δημοτική Παράταξη, τόσο κατά την ψήφιση των τεχνικών προγραμμάτων του Δήμου για τα έτη 2020, 2021 και 2022 όσο και σε κάθε ευκαιρία, προτείναμε στον Δήμαρχο Ληξουρίου την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΟΦΩΡΟΥ του Ληξουρίου, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Για μία ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 2022 κατά την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου μας για το έτος 2023 προτείναμε την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τίτλο

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Ο διαγωνισμός αυτός θα ήταν η αφετηρία για να αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο και την όψη της πόλης μας με όλα τα θετικά κοινωνικά και οικονομικά συνεπακόλουθα.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι, επί τέλους, ύστερα από τρία χρόνια ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «πιστεύει το έργο υπό προϋποθέσεις» άβουλος και μοιραίος για τον Δήμο απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση μας.

Οι προφάσεις του Δημάρχου για την απόρριψη για τέταρτη φορά την διεξαγωγή του τόσο αναγκαίου διαγωνισμού ήταν, η έλλειψη χρηματοδότησης, ο μεγάλος χρόνος υλοποίησης του διαγωνισμού και η αδυναμία του Δήμου να ετοιμάσει τα προκαταρκτικά του διαγωνισμού.

Όλες ψευδείς προφάσεις.

Όσον αφορα τον χρόνο για την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Ο Δήμος Νέου Ψυχικού υλοποίησε ανάλογο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από την λήψη της σχετικής απόφασης μέχρι την παραλαβή των μελετών (και μάλιστα με ενστάσεις) σε ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ.

Και δεν είναι ο μοναδικός Δήμος.

Ο κ Δήμαρχος ψεύδεται επίσης όταν προφασίζεται ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τον διαγωνισμό που προτείναμε.

Από το 2017 έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής πόσον 2.000.000 για το έργο «Αποκατάσταση επισκευή & ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πόλης Ληξουρίου» τα οποία φυλάσσονται στο ταμείο της περιφέρειας ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (προφανώς για προστασία από τον covid.) χωρίς να έχει απορροφηθεί μέχρι σήμερα ούτε μια δεκάρα από αυτό το ποσόν με απόλυτη συνευθύνη της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων ως επικεφαλής των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δημάρχου Ληξουρίου ως αποκλειστικού αποδέκτη του ποσού των 2.000.000 ευρώ.

Παράλληλα στο ερώτημα του Δημάρχου ποιος θα προετοιμάσει τον φάκελο του διαγωνισμού η απάντηση είναι απλή:

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με την υποστήριξη των δύο ικανότατων τεχνικών συμβούλων του κ Δημάρχου.

Εναλλακτικά εάν ο κ Δήμαρχος υποτιμά την τεχνική του υπηρεσία μπορούσε να διαθέσει ένα ποσό όχι μεγαλύτερο των 15.000 ευρω σε ένα γραφείο συμβούλων για να του προετοιμάσει τον φάκελο του διαγωνισμού όπως το έχει κάνει για πλήθος προτάσεων άλλων έργων.

Αν λοιπόν είχε πιστέψει το έργο, όπως του προτείναμε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020, τώρα θα είχαμε στα χέρια μας όχι μία αλλά τρείς μελέτες να διαλέξουμε!!!

Επειδή και λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν και διαδικασίες υπάρχουν αρκεί να μπορείς και να θέλεις να τις εφαρμόσεις.

Όποιος όμως δεν θέλει να ζυμώσει ΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΚΙΝΖΕΙ όπως κάνει ο Δήμαρχος Ληξουρίου (τρία χρόνια ως αντιδήμαρχος Παλικής και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ και τρία χρόνια Δήμαρχος Ληξουρίου).

Παράλληλα κατά την συζήτηση της πρότασης μας ο κ Δήμαρχος δήλωσε ότι τα 2.000.00 ευρώ τα οποία έχουν προγραμματιστεί από το 2017 για τους κοινόχρηστους χώρους του Ληξουριού θα διατεθούν για την επισκευή του Θεάτρου Ληξουρίου με τις ευλογίες της Περιφερειάρχου ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.

Αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ανικανότητα και του Δημάρχου και της Περιφερειαρχου Ιονίων Νήσων αφού «χάθηκε» το ποσόν των 900.000 ευρω το οποίο είχε εγκρίνει το 2019 ο τέως περιφερειάρχης Θ Γαλιάτσάτος για την επισκευή του θεάτρου καθώς και τα 540.000 ευρω από την ασφάλεια τα οποία διατέθηκαν όπου άλλου εκτός από την επισκευή του θεάτρου το οποίο είναι σε αχρηστία από το 2014.

Θλιβερό Συμπέρασμα

Και η κεντρική πλατεία και η παραλία δεν θα αναβαθμιστούν και Θέατρο θα αργήσουμε να έχουμε αφού τα 2.000.000 δεν επαρκούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στον εξοπλισμό του θεάτρου.

Ληξούρι 4 Δεκεμβρίου 2022

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς

Ως επικεφαλής της Παράταξης


 

Από το Δήμο Ληξουρίου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη απάντηση στον Β. Ρουχωτά:

Μόνο θυμηδία προκαλούν για ακόμη μια φορά όσα αναφέρει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κ.Ρουχωτάς και ταιριάζουν γάντι στην έκφραση «ότι θυμάται χαίρεται…».:

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που έρχεται για ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θυμάται μια ημέρα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο να στείλει την «εναλλακτική» του πρόταση ενώ ξέρει πολύ καλά ότι το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου αρκετές μέρες πριν και στη συνέχεια πάει για έκφραση γνώμης στην Τεχνική Υπηρεσία.

Ίσως επειδή πλησιάζει η περίοδος των εορτών κάθε χρόνο τέτοια εποχή ρίχνει ένα πυροτέχνημα, ένα «σαμάκι»….

Όλα όσα αναφέρει με απώτερο στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις απευθύνονται στο στενό προσωπικό του ακροατήριο (όσο του έχει απομείνει…) γιατί όλοι πλέον καταλαβαίνουν τόσο τα κίνητρά του, όσο και την αξιοπιστία των όσων λέει.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ασφαλώς και είπαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι ως ιδέα, όμως όταν συντάσσεις ένα τεχνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένη νομοθεσία και αναγράφοντας υποχρεωτικά τις πηγές χρηματοδότησης των έργων που περιλαμβάνει, ακόμη και ένας άσχετος καταλαβαίνει ότι δεν μπορείς να βάζεις έργα που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση όπως το συγκεκριμένο.

Για να καταλάβει όμως κάθε πολίτης το μέγεθος της υποκρισίας του και της αξιοπιστίας όσων λέει καταθέτουμε κάποιες απλές σκέψεις και ερωτηματικά:

Α) Αφού θεωρούσε μέγιστης προτεραιότητας την πρότασή του γιατί περίμενε να την καταθέσει «με την ψυχή στο στόμα» τελευταία μέρα πριν το δημοτικό συμβούλιο;

Β) Στην ανάρτησή του παραδέχεται την αλήθεια, ότι τα 2.000.000 € έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην πρότασή του όμως προτείνει η χρηματοδότηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (250.000€) να γίνει από αυτά τα χρήματα και να εγγραφούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ληξουρίου ενώ είναι ήδη εγγεγραμμένα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον τίτλο «αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου», πράγμα αδύνατο και παράνομο!!!

Τρικυμία εν κρανίω δηλαδή….

Γ)στην πρότασή του περιλαμβάνει μόνο την περιοχή από τη σιδερένια γέφυρα μέχρι το παλαιό Α’ Δημοτικό σχολείο και την κεντρική πλατεία.

Όπως εύλογα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων επεσήμαναν με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε μόνο η περιοχή αυτή και δεν συμπεριλήφθηκαν και οι περιοχές από Άγιο Σπυρίδωνα μέχρι Λέπεδα για παράδειγμα ή το πρώην γήπεδο του Παλληξουριακού;

Εν τέλει έναν τέτοιο διαγωνισμό τον αντιμετωπίζεις με αποσπασματικές παρεμβάσεις ή με ένα σχέδιο ολιστικής παρέμβασης;

Δ)σήμερα έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου με συνολικό κόστος 2.168.000 €.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση αφού τα 900.000 € από το ΠΔΕ όπως αναφέρει, δεν φτάνουν ούτε και τα χρήματα της αποζημίωσης της ασφαλιστικής (που είναι πολύ λιγότερα από όσα αναφέρει) επαρκούν.

Γ. Κατσιβέλης

Ο πιο σύντομος δρόμος για την εξασφάλιση του ποσού των 2.000.000 € ήταν τα χρήματα από τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής όπου σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουμε προχωρήσει και ευελπιστούμε το επόμενο δίμηνο το έργο της αποκατάστασης του Θεάτρου να δημοπρατηθεί όπως συνέβη πρόσφατα με το Δημαρχείο για το οποίο έχουμε ανάδοχο εργολάβο όσο κι αν δεν μπορεί να το χωνέψει κι αυτό.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που υπάρχουν ή να ψάξουμε νέα πηγή χρηματοδότησης, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες;

Ε)αλήθεια, η πραγματικά υπεύθυνη και συναινετική στάση που κράτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, που ψήφισαν (πλην ενός που ψήφισε λευκό…) το τεχνικό πρόγραμμα που προτείναμε ως Δημοτική Αρχή δεν τον προβληματίζει;

Το τελευταίο τρίμηνο ο Δήμος Ληξουρίου έχει δημοπρατήσει έργα που το ύψος τους αγγίζει τα 10.000.000 €, συγκεκριμένα:

  1. Βελτίωση Αγροτικής οδοποιΐας: 4.073.000 €
  2. Αποκατάσταση Δημαρχείου Ληξουρίου: 893.000 €
  3. Αναβάθμιση οδοφωτισμού: 2.900.000 €
  4. Συστήματα ευφυών εφαρμογών (Smart cities): 1.500.000 €
  5. Αποκατάσταση στέγης Μουσείου: 190.000 €
  6. Αποκατάσταση τοιχίων Κοντογενάδας: 101.000 €
  7. Αποκατάσταση τοιχίων νεκροταφείου Χαβδάτων: 25.000 €
  8. Ανάπλαση πλατείας Λουκεράτων: 30.000 €
  9. Προμήθεια μεταλλικής δεξαμενής 1.000 κυβικών για το Μασπάλι: 99.200 €

Σύνολο: 9.811.200 €

Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσα ψευδή και ανυπόστατα αναφέρει και τον ενημερώνουμε ότι ακολουθούν και άλλα εξίσου σημαντικά όσο κι αν δεν του αρέσει…

Από το γραφείο τύπου του Δημάρχου Ληξουρίου.