Tης MAPIAΣ KOYΛOYMΠH

«Το αίτημα μας για τον καθορισμό της περιοχής μας ως πλημμυρόπληκτης είναι το κρίσιμο ζήτημα γιατί θα καθορίσει το ποσό και τις διαστάσεις της όποιας κρατικής αρωγής σε πολίτες και επιχειρήσεις». Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, με αφορμή την κήρυξη της Κεφαλονιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες κατόπιν της θεομηνίας με τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO κ. Γαλιατσάτος τόνισε: «Υπήρξε ικανοποιητικός συντονισμός όλων  των υπηρεσιών, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και την πολύτιμη συμβολή ιδιωτών που προσέφεραν τα οχήματα τους χωρίς αντίτιμο. Αυτή η ετοιμότητα των πρώτων ωρών είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί αισθητά το αρνητικό αποτέλεσμα της καταστροφής και να μπορέσουμε να ανασχέσουμε όσα αρνητικά έχουν συμβεί. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νησιού είναι ανοικτό και προσπελάσιμο.

Επιπλέον, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε ότι η Πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα να κηρύξει το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ άμεσα έγινε και η αποστολή οχημάτων του Στρατού, προκειμένου να βοηθήσουν.

O κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι έχει έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα  για τον καθορισμό της περιοχής μας ως πλημμυρόπληκτη, το οποίο θα είναι καθοριστικό για ενδεχόμενη κρατική χρηματική αρωγή. Ηδη ετοιμάζεται και ο φάκελος με αυτοψίες και γενικότερη τεκμηρίωση που θα υποβληθεί.
Αναφορά και στο κρίσιμο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ έγινε από τον περιφερειάρχη και στην ανάγκη εξαίρεσης του Νομού μας από την καταβολή του και το  τρέχον έτος 2015 αφού μετά τους σεισμούς προστίθενται και οι καταστροφές από την πλημμύρα.

Επιλέον, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει κατανείμει πίστωσεις ύψους 800.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, όπως δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Σημαντικές είναι οι πρώτες ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας σε διάφορες περιοχές, για την αντιμέτωπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για την πρόληψη, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά πλημμυρών μελλοντικά.

Επίσης, λόγος έγινε για τις επιπτώσεις που έχουν οι ανεμογεννήτριες στο φαινόμενο των πλημμυρών.
Oσον αφορά το ύψος των ζημιών, δεν υπάρχει ακόμα συνολική εκτίμηση, ωστόσο ο κ. Γαλιτσάτος ανάφερε ότι μόλις προσδιοριστεί, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.  

«Πρέπουσα» χαρακτήρισε την στάση της βουλευτού κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου,  κατά την θεομηνία ο κ. Γαλιατσάτος μετά από ερώτηση του «Η».
Παρόντες στη συνέντευξη του περιφερειάρχη ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. κ. Νικόλας Βαλλιανάτος και Σουζάνα Πεφάνη.


Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις πλημμύρες


Στο πλαίσιο άσκηimgresσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσε χθες γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείο Αλληλεγγύης με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής περιγράφοντας τις μεγάλες ζημιές και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στα εν λόγω νησιά και δεδομένου ότι η Κεφαλονιά τέθηκε ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, ζητά από την Επιτροπή την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τις περιοχές αυτές, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

Δεδομένου μάλιστα, ότι το Ταμείο αυτό ενεργοποιείται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου Κράτους Μέλους σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους φυσικών καταστροφών, η Ελίζα Βόζεμπεργκ θέλησε να πληροφορηθεί εάν οι ελληνικές αρχές έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα.


Μικτά κλιμάκια για τις ζημιές


kef-527_1Για την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν τα νοικοκυριά του νησιού από τις πλημμύρες της 25ης Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλονιάς συγκρότησε άμεσα μικτά κλιμάκια για τη διενέργεια αυτοψιών.

Oι αυτοψίες ξεκίνησαν ήδη από το Σάββατο 26ης Σεπτεμβρίου στις Δημοτικές Ενότητες Σάμης, Αργοστολίου και Πυλαρέων.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα διενεργηθούν αυτοψίες σε νοικοκυριά στις Δημοτικές Ενότητες Παλικής, Αργοστολίου και Σάμης.

Oι πολίτες, στις κύριες κατοικίες των οποίων έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός της οικοσκευής τους μπορούν να αιτηθούν τη διενέργεια αυτοψίας από μικτό κλιμάκιο της υπηρεσίας Πρόνοιας με του ακόλουθους τρόπους:

1. Δηλώνοντας τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του ακινήτου καθώς και τις ζημιές οικοσκευής στην τηλεφωνική γραμμή 26710 26342, από τις 10.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ. καθημερινά. Τα αιτήματα διαβιβάζονται υπηρεσιακά στην Υπηρεσία Πρόνοιας η οποία θα μεριμνήσει για την εξέτασή τους

2. Συμπληρώνοντας αίτηση στην έδρα της Υπηρεσίας Πρόνοιας στο Αργοστόλι, Κτήριο Ξενία, από τις 8.00 έως 15.00. Τηλέφωνο 26710 22506

Κάθε νοικοκυριό στο οποίο διενεργείται αυτοψία παραδίδονται από το μικτό κλιμάκιο:

1. Αίτηση προς συμπλήρωση

2. Υπεύθυνη Δήλωση προς υπογραφή

3. Λίστα δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομισθούν

Όσοι συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στην κατοικία τους έχει ήδη διενεργηθεί αυτοψία, μπορούν να τα υποβάλουν:

• Eίτε στην έδρα της Υπηρεσίας Πρόνοιας

• Eίτε στα κατά τόπους ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας που διαμένουν.

Τα έγγραφά τους συγκεντρώνονται στην υπηρεσία Πρόνοιας, διασταυρώνονται με τις αυτοψίες των κλιμακίων, ομαδοποιούνται και αποστέλλονται οι σχετικές λίστες στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση οι σχετικές πιστώσεις στο Δήμο Κεφαλλονιάς και να κατατεθούν στη συνέχεια τα χρηματικά βοηθήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Π2/οικ./2673/29-8-2001 παρ. 12 εδ. 3α (ΦΕΚ 1185/Β/2001, η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου ασκεί την κρατική αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών της οικοσκευής των κύριων κατοικιών, συγκεντρώνει τα κατά το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πολίτες και αποστέλλει συγκεντρωτικό αίτημα προς το Υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων προς τα νοικοκυριά που τηρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης βοηθήματος.

Το χρηματικό βοήθημα έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών.

Επισημαίνεται ότι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από τον βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών (Α ή Β ή Γ).

Όπως ρητώς αναφέρει η ΚΥΑ 2673/2001 η ενίσχυση είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α’ 269/24.12.2014) Άρθρο 38:

Oι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται στην ΚΥΑ 2673/2001 (ΦΕΚ Β΄ 1185) στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κ.λπ. που καταβάλλονται στους πολίτες δικαιούχους ή στους φορείς από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΦ 3320, μέσω των Δήμων ή των Περιφερειών, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των Δήμων ή των Περιφερειών αυτών προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πιστωτικά Ιδρύματα ή άλλους τρίτους.